Meļņiks: Lieka sabiedrības tracināšana

DroÅ¡i vien katram no mums ir gadÄ«jies piedzÄ«vot to kaitinoÅ¡o situāciju, kad, kāpjot pieturā pienākušā autobusā vai tramvajā, kāds no priekšā esoÅ¡ajiem uz kāpnÄ"m pÄ"kšņi sāk minstināties, prasa visiem, kāds ir braucamlÄ«dzekļa numurs, tad pārdomā, lec laukā, paniski grÅ«stot iekšā kāpjoÅ¡os. It kā jau laikus nebÅ«tu bijis iespÄ"jas visu noskaidrot un izdomāt. ApmÄ"ram šādas asociācijas veidojas, vÄ"rojot jaunās valdÄ«bas uzvedÄ«bu saistÄ«bā ar elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu.

PatÄ«k vai nepatÄ«k tirgus liberalizācija, patlaban tam vairs nav nozÄ«mes. Esam situācijā, kad starta poga jau nospiesta un process sācies, kā savulaik teica PSRS vienÄ«gais prezidents Mihails Gorbačovs. Valstij piederoÅ¡ais Latvenergo jau tÄ"rÄ" simtus tÅ«kstoÅ¡u, lai informÄ"tu patÄ"rÄ"tājus par jaunajiem spÄ"les noteikumiem. Un tas nozÄ«mÄ", ka jau tagad visai viegli aprÄ"Ä·ināt, cik lieli bÅ«s Å¡Ä« uzņÄ"muma zaudÄ"jumi, ja politiski tiks izlemts piebremzÄ"t pārmaiņas uz dažiem mÄ"neÅ¡iem.

Skaidri redzams, ka ministru un deputātu spriedelÄ"Å¡ana par to, ka tirgus atvÄ"rÅ¡anas laiku varÄ"tu pārcelt, ir vienÄ«gi tukÅ¡a putu kulÅ¡ana ar mÄ"rÄ·i radÄ«t iespaidu vÄ"lÄ"tājiem, ka kāds pÄ"kšņi par tiem rÅ«pÄ"jas. Ir taču skaidrs, ka tajos dažos mÄ"neÅ¡os nekādas radikālas iesāktā kursa izmaiņas nav gaidāmas - neviens no musinātājiem par pilnÄ«gu tirgus liberalizācijas atcelÅ¡anu pat neieminas. Tikai domā par sevi - tiecas novilkt laiku, lai pārmaiņas ir pÄ"c, nevis pirms vÄ"lÄ"Å¡anām.

LÄ«dz ar to faktiski šāda spÄ"lÄ"Å¡anās ar sabiedriski svarÄ«giem jautājumiem vÄ"rtÄ"jama tikai un vienÄ«gi kā apzināta kaitniecÄ«ba - daudzi noticÄ"s, ka var kas mainÄ«ties, atcels uz pÄ"dÄ"jo brÄ«di lÄ"muma pieņemÅ¡anu par izdevÄ«gāko piegādātāju un patÄ"riņam atbilstošāko tarifu. Tad skries stāvÄ"t garu garās rindās klientu apkalpoÅ¡anas centros. Bet elektroniskās lÄ«gumslÄ"gÅ¡anas sistÄ"mas serveri bruks nost no lielās pārslodzes.

Ja tiešām kāds politiÄ·is vÄ"lÄ"tos ko lietderÄ«gu darÄ«t sabiedrÄ«bas interesÄ"s, tam visa uzmanÄ«ba bÅ«tu jāvelta iepriekÅ¡Ä"jās valdÄ«bas laikus neizpildÄ«tiem mājasdarbiem. Jau pirms gada prezentÄ"tā TNS pÄ"tÄ«jumā bija redzams, ka ceturtā daļa Latvijas ekonomiski aktÄ«vo iedzÄ«votāju nespÄ"j pilnÄ«bā nomaksāt rÄ"Ä·inus par komunālajiem pakalpojumiem. Dombrovska valdÄ«ba to zināja. Tāpat kā to, ka lÄ«dz ar elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu vairs nepastāvÄ"s Latvenergo savulaik politiski uzspiestais Starta tarifs un tieÅ¡i nabadzÄ«gākā sabiedrÄ«bas daļa cietÄ«s visvairāk. Bija vairāk nekā pietiekami daudz laika, lai sagatavotu atbalsta sistÄ"mu. Tas netika izdarÄ«ts, bet vÄ"l ir iespÄ"ja Å¡o kļūdu labot.

PaÅ¡reizÄ"jā premjerministre Laimdota Straujuma vārdos jau apliecinājusi sevi kā konservatÄ«vu politiÄ·i. BÅ«tu laiks to darÄ«t pamanāmu arÄ« darbos. Nevis radÄ«t jaunas neskaidrÄ«bas sabiedrÄ«bā ar pieļāvumiem par sāktu pārmaiņu apturÄ"Å¡anu, bet gan apliecināt konsekventu, prātÄ«gu, pārdomātu pieeju. Iet secÄ«gi - soli pa solim. Raugoties uz norisÄ"m valstÄ« kompleksi un izvÄ"rtÄ"jot labākās rÄ«cÄ«bas iespÄ"jas konkrÄ"tā situācijā. Jo sabiedrÄ«ba no politiÄ·iem sagaida nevis problÄ"mu risināšanas Ä«slaicÄ«gu imitāciju, bet gan lielāku droÅ¡Ä«bu un skaidrÄ«bu par savu nākotni Latvijā.