Vilnītis saviļņo dīķi

Ar skandaloziem apgalvojumiem nācis klajā bijuÅ¡ais Korupcijas novÄ"rÅ¡anas un apkaroÅ¡anas biroja (KNAB) vadÄ«tājs Normunds VilnÄ«tis. Intervijā žurnālā Playboy viņš apgalvo, ka aptuveni 20% KNAB darbinieku esot reāli strādājoÅ¡i, "pārÄ"jie ir paņemti ar vienkārÅ¡u aprÄ"Ä·inu - cilvÄ"ki, kuriem radinieki ir augstos amatos tiesā, prokuratÅ«rā un robežsardzes pārvaldÄ"". VilnÄ«tis skarbus apvainojumus velta ne tikai birojam, bet arÄ« tā ilggadÄ"jai vadÄ«tāja vietniecei Jutai StrÄ«Ä·ei. "Viņa ir politiska ieliktene, intrigante un mele," intervijā saka VilnÄ«tis, vienlaikus norādot - kad viņš atradies KNAB vadÄ«bā, birojam bijusi informācija par iespÄ"jami korumpÄ"tu Valda Dombrovska valdÄ«bas ministru. Informācija tikusi nodota StrÄ«Ä·ei, taču viņa ar to neko neesot darÄ«jusi. Tāpat bijuÅ¡ais KNAB vadÄ«tājs saka, ka J. StrÄ«Ä·e "vienmÄ"r varÄ"jusi atvÄ"rt jebkuras durvis un paziņot: es ar premjeru sarunāju". VÄ"l aiz KNAB vadÄ«tāja vietnieces "interesÄ"m stāvot kontrabanda, PVN atskaitÄ«Å¡ana, naudas atmazgāšana, valsts pasÅ«tÄ«jumi un bÅ«vniecÄ«ba".

"Tie ir pilnÄ«gi murgi," izsaucas bijuÅ¡ais ekonomikas ministrs Artis Kampars (VienotÄ«ba), aicināts komentÄ"t, kā izpaudusies StrÄ«Ä·es ietekme pār Ekonomikas ministrijas pārraudzÄ«bā esoÅ¡ajām sfÄ"rām. "StrÄ«Ä·i esmu saticis divreiz mūžā, galvenokārt saistÄ«bā ar Latvenergo MiÄ·elsona aizturÄ"Å¡anu. Es vispār nesaprotu, kāpÄ"c šādā situācijā kaut kādi jautājumi manā virzienā notiek," neizpratnÄ" ir Kampars.

ArÄ« tā laika finanÅ¡u ministrs Einars RepÅ¡e (Latvijas attÄ«stÄ«bai), kura pārziņā tajā laikā bija daļa VilnÄ«Å¡a minÄ"to sfÄ"ru, pārmetumus noraida. "Ja jau VilnÄ«tim kā KNAB vadÄ«tājam bija tādas aizdomas, tad tas bija viņa pienākums nekavÄ"joties rÄ«koties. No VilnÄ«Å¡a puses tolaik nesaņÄ"mu nevienu paÅ¡u signālu, ka šādi pārkāpumi notiek. Viņš ne reizi pat neieminÄ"jās, ka viņam bÅ«tu kādas aizdomas,» saka E. RepÅ¡e un kā izskaidrojumu šādiem bijušā KNAB Å¡efa paziņojumiem min "atseviÅ¡Ä·u grupÄ"jumu vÄ"lmi vājināt KNAB kā iestādi".

Visu Aļonas Zanderes rakstu "Bijušais KNAB vadītājs Vilnītis atklātā intervijā saviļņo dīķi" lasiet ceturtdienas, 6.februāra, laikrakstā Diena!