FOTO: Jelgavā top Brīnumzeme no salta ledus

Jo lielāki mÄ«nusi, jo labāk strādāt, teic māksliniece Agnese RudzÄ«te-Kirilova. "MÄ«nus septiņos grādos lÄ«mÄ"jas labāk nekā tad, ja ārā ir siltāks," viņa atklāj šāgada novÄ"rojumus. IespÄ"jams, ledus mākslas baudÄ«tājiem uzreiz ir skaidrs, ka runa ir par 16. Starptautiskā Ledus skulptÅ«ru festivāla konkursu Jelgavā, Uzvaras parkā, kur Å¡ogad skatÄ«tāju vÄ"rtÄ"jumam tiks piedāvāti vairāk nekā 50 ledus mākslas objektu, kurus veido 30 pasaulÄ" atzÄ«ti tÄ"lnieki un mākslinieki no astoņām valstÄ«m. Interesenti auksto mākslu ar nosaukumu BrÄ«numzeme aicināti baudÄ«t jau no piektdienas, 7. februāra, lÄ«dz pat 9. februārim.

LÄ«dzsvars pār Zemeslodi ir darbs, kuru Å¡ogad jelgavniekiem un pilsÄ"tas viesiem veidojusi ne tikai ledus, bet arÄ« smilÅ¡u, stikla, bronzas un citu materiālu pavÄ"lniece RudzÄ«te-Kirilova. Viņai vislabāk patÄ«kot strādāt ar metālu - metināt, bet arÄ« ledus neesot smādÄ"jams, jo skulptÅ«ras ir lielas un baltas. VienÄ«gi reizÄ"s, kad ārā esot -25, neesot viegli Ä«stenot savu ieceri, stāsta māksliniece.

"Dabā var sadzÄ«vot divas pretÄ"jas lietas - industriālais un daba -, jo viss ir radÄ«tāja rokās," viņa saka par savas skulptÅ«ras LÄ«dzsvars pār Zemeslodi ideju, atklājot, ka otru darbu ar nosaukumu Eiroeņģelis veidojusi kopā ar vÄ«ru Anatoliju Kirilovu. "Divatā darbs iet raitāk, jo katrs ledus bloks ir 120-130 kg smags, darbs nav viegls," viņa stāsta. Un, ja gadoties kļūda, tā tiekot pārvÄ"rsta efektā, jo esot grÅ«ti pielÄ«mÄ"t atpakaļ to, kā nogriezts par daudz - darba nianses atklāj RudzÄ«te-Kirilova.

Å ogad ledus skulptÅ«ras izgatavoÅ¡anai tiek lietots speciāli mākslÄ«gi sasaldÄ"ts ledus, kuru iegÅ«st no trÄ«s reizes destilÄ"ta Å«dens lÄ"nā sasaldÄ"Å¡anas procesā, to nepārtraukti maisot. TomÄ"r, pateicoties labvÄ"lÄ«gajiem laika apstākļiem, sākotnÄ"ji plānotais festivāla ledus apjoms ir palielinājies, jo ir iespÄ"ja izzāģÄ"t arÄ« dabÄ«gi sasaluÅ¡o ledu no Jelgavas Å«denskrātuvÄ"m.

ParalÄ"li festivāla konkursa darbiem jau visu Å¡o nedÄ"ļu tiek izgatavoti papildu ledus tÄ"lniecÄ«bas objekti. Å obrÄ«d tÄ"lnieki Inese Ūlande un Donāts Mockus bÅ«vÄ" Koskenkorva ledus bāru, tāpat saldÄ"tavās jau ir tapuÅ¡as četras interaktÄ«vās foto skulptÅ«ras. Vienu no tām veidojis pasaules čempions ledus mākslā un ilggadÄ"js Jelgavas ledus skulptÅ«ru festivāla mākslinieciskais vadÄ«tājs Kārlis Īle.

ApmeklÄ"tājiem Uzvaras parks bÅ«s atvÄ"rts 7. februārÄ« no plkst. 18.00 lÄ«dz 23.00, savukārt 8. un 9. februārÄ« - no plkst. 10.00 lÄ«dz 23.00. Katru dienu 16 minÅ«tes pirms parka atvÄ"rÅ¡anas ieeja ir bez maksas.

Šajās dienās līdztekus skulptūru aplūkošanai tiek piedāvāta arī plaša kultūras un izklaides programma visai ģimenei kopā ar grupu Musiqq, Ivo Fominu, Miku un Paulu Dukuriem, Lauri Reiniku un Samantu Tīnu.