Iegūst biodegvielu no latvāņiem un salmiem

RÄ«gas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki sadarbÄ«bā ar Vides risinājumu institÅ«tu un kolÄ"Ä£iem no Gruzijas izstrādājuÅ¡i tehnoloÄ£iju biodegvielas ieguvei no latvāņiem, salmiem un aļģÄ"m. TehnoloÄ£ija nodroÅ¡ina racionālu atjaunojamo dabas energoresursu un lauksaimniecÄ«bas atkritumu izmantoÅ¡anu, kā arÄ« CO2 izmeÅ¡u daudzuma samazināšanu, portālu Diena.lv informÄ"ja RTU.

Tādu neatjaunojamo energoresursu kā nafta, dabas gāze un ogles, apjomi pasaulÄ" strauji samazinās, tāpÄ"c enerÄ£ijas iegÅ«Å¡ana no alternatÄ«vajiem avotiem kļuvusi ļoti aktuāla. Augot pieprasÄ«jumam, biodegvielas ražoÅ¡ana sāk konkurÄ"t ar pārtikas un lopbarÄ«bas ražoÅ¡anu, jo izejvielu izaudzÄ"Å¡anai nepiecieÅ¡amas lielas zemes platÄ«bas. TāpÄ"c tiek meklÄ"tas iespÄ"jas iegÅ«t otrās paaudzes degvielu no kokmateriāliem, aļģÄ"m, lauksaimniecÄ«bas, sadzÄ«ves atkritumiem un citām izejvielām.

RTU BÅ«vniecÄ«bas fakultātes Ūdens inženierijas un tehnoloÄ£iju katedras zinātnieki pÄ"tÄ«jumam izmantoja latvāņus - augu, kas Latvijā aizņem plaÅ¡as teritorijas, samazinot platÄ«bas derÄ«go lauksaimniecÄ«bas kultÅ«ru audzÄ"Å¡anai.

Biodegvielas ieguves procesa sākumā augu masu sasmalcina, tad no masas tiek atdalÄ«ti cukuri, ko paveic ar sÄ"ņu enzÄ«mu palÄ«dzÄ«bu. Tālāk Å¡os cukurus izmanto kā barÄ«bas vielas baktÄ"rijām, kas fermentācijas procesā cukurus pārstrādā biobutanolā.

LÄ«dz Å¡im pasaulÄ" veiktie lÄ«dzÄ«gie eksperimenti realizÄ"ti tikai mazos tilpumos laboratorijas apstākļos. PÄ"tÄ«juma vajadzÄ«bām RTU tika uzbÅ«vÄ"ta pilotiekārta, kurā tehnoloÄ£iju izmÄ"Ä£ināja traukos ar 20-30 litru tilpumu, tādÄ"jādi gÅ«stot priekÅ¡statu par nepārtrauktu biodegvielas ieguves procesu un iespÄ"jām to atkārtot rÅ«pnieciski, jo pilotiekārta konstruÄ"ta tuvināti rÅ«pnieciskās ražoÅ¡anas procesam.

Lai atrastu hidrolÄ«zes procesam (cukuru atdalÄ«Å¡anai no biomasas) piemÄ"rotākos sÄ"ņu enzÄ«mus, RTU zinātnieki konsultÄ"jās ar Durmishidzes BioÄ·Ä«mijas un BiotehnoloÄ£ijas InstitÅ«ta zinātniekiem, no 20 dažādām sugām atlasot derÄ«gākās.

Fermentācijas procesā drÄ«kst piedalÄ«ties tikai noteikta veida baktÄ"rijas, tāpÄ"c RTU zinātnieki izstrādāja uz fluorescentās in situ hibridizācijas (FISH) balstÄ«tu metodi, ar kuras palÄ«dzÄ«bu dažu stundu laikā iespÄ"jams konstatÄ"t, vai baktÄ"riju kultÅ«ra ir tÄ«ra. Par Å¡o metodi ir iesniegts Eiropas patenta pieteikums.

Lai apzinātu iespÄ"jamos resursus biodegvielas iegÅ«Å¡anai, SIA Vides risinājumu institÅ«ts speciālisti projektā izstrādāja tehnoloÄ£iju biomasas apjoma mÄ"rÄ«Å¡anai dabā. Izmantojot ar lāzeriekārtām aprÄ«kotas lidmaÅ¡Ä«nas precÄ«zai attāluma noteikÅ¡anai un atspoguļotās gaismas analÄ«zei, speciālisti ar hiperspektrālās analÄ«zes palÄ«dzÄ«bu identificÄ"ja latvāņu populāciju, iegÅ«stot datus par tā biomasas apjomu dažādos vasaras mÄ"neÅ¡os.