BTA vēlas iegādāties Baltas filiāļu tīklu

Ja Lielbritānijas apdroÅ¡ināšanas uzņÄ"mums RSA Insurance Group (RSA) pārdotu tai Latvijā piederoÅ¡o apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«bu Balta, apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«ba BTA Insurance Company SE (BTA) vÄ"lÄ"tos iegādāties Baltas biznesa daļu - filiāļu tÄ«klu un vairāku apdroÅ¡ināšanas veidu portfeli.

Janvāra beigās medijos izskanÄ"ja ziņas, ka RSA plāno pārdot savus aktÄ«vus Centrālās un Austrumeiropas valstÄ«s. Balta gan tobrÄ«d informÄ"ja, ka "paÅ¡reizÄ"jie pieņÄ"mumi par Latvijā lielākās apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«bas Balta pārdoÅ¡anu ir spekulācijas".

BTA valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Lucaus intervijā biznesa portālam Nozare.lv sacÄ«ja, ka BTA ir izanalizÄ"jusi informāciju un ka BTA gribÄ"tu iegādāties Baltas aktÄ«vus. "DiemžÄ"l visu sabiedrÄ«bu iegādāties nevaram, jo to neļautu Konkurences padome tāpÄ"c, ka veidotos dominÄ"joÅ¡s stāvoklis," skaidroja Lucaus.

IzvÄ"rtÄ"jot kapacitāti un atļauju saņemÅ¡anas iespÄ"jas, BTA secina, ka ļoti labprāt pārņemtu Baltas filiāļu tÄ«klu. "BTA jau ir plaÅ¡s filiāļu tÄ«kls, bet Latvijas tirgus Ä«patnÄ«ba ir tāda, ka klients grib saņemt apkalpoÅ¡anu klātienÄ", un to respektÄ"jam. AnalizÄ"jot BTA un Baltas pārklājumu, redzam, ka mÄ"s tikai atsevišķās vietās konkurÄ"tu paÅ¡i ar sevi, tāpÄ"c BTA ļoti labprāt iegādātos filiāļu tÄ«klu," sacÄ«ja Lucaus.

"IzanalizÄ"jot Baltas funkcijas, redzam, ka ir ļoti daudz labu, profesionālu speciālistu, kurus BTA varÄ"tu pārņemt. BTA lÄ"mums ir pieņemts - tiklÄ«dz bÅ«s iespÄ"ja, ļoti labprāt atsauktos un runātu par konkrÄ"tiem Baltas portfeļiem, kurus BTA varÄ"tu iegādāties. Ir četri, pieci apdroÅ¡ināšanas veidi, kurus gan no kapacitātes, gan jaudas viedokļa varam pārņemt," teica BTA valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs. Viņš skaidroja, ka BTA eksperti analizÄ"ja, ko BTA drÄ«kstÄ"tu iegādāties, jo ar BTA esoÅ¡o tirgus daļu nemaz neesot tik daudz veidu, kurus BTA drÄ«kstÄ"tu pārņemt. "Baltas finanÅ¡u rādÄ«tāju analÄ«ze liecina, ka ir arÄ« apdroÅ¡ināšanas veidi, kurus mÄ"s pat par jebkuru cenu negribÄ"tu pārņemt," atzina Lucaus.

Patlaban BTA gaida, kā Lielbritānijā beigsies RSA auditi. "Sagaidīsim auditu rezultātus un tad, ja saņemsim uzaicinājumu izteikt piedāvājumu, noteikti atsauksimies," teica Lucaus.

Viņaprāt, Latvijas tirgus no šādām pārmaiņām tikai iegÅ«tu. Igaunijā divi ietekmÄ«gi apdroÅ¡inātāji "tur" lielāko tirgus daļu, papildu tam vÄ"l ir atseviÅ¡Ä·i mazi apdroÅ¡inātāji. Savukārt Lietuvā bÅ«tiska tirgus daļa ir BTA kopā ar Lietuvas Draudimas. Kaimiņvalstu piemÄ"ri rāda, ka šāda sistÄ"ma mazā tirgÅ« var funkcionÄ"t un ka tādÄ"jādi tirgus ir veselÄ«gāks, uzskata BTA valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs.

BTA dibināta 1993.gada novembrÄ«. 2011.gada februārÄ« BTA pabeidza pāreju uz Eiropas komercsabiedrÄ«bas darbÄ«bas formu. PaÅ¡laik BTA reÄ£istrÄ"jusi uzņÄ"muma filiāles Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Apvienotajā KaralistÄ", Francijā un Polijā, bet pÄ"c brÄ«vas pārrobežu pakalpojumu sniegÅ¡anas principa piedāvā savus pakalpojumus arÄ« Itālijā un Spānijā.

2013.gadā BTA bruto parakstÄ«to prÄ"miju apmÄ"rs pārsniedza 160 miljonus eiro, bet sabiedrÄ«bas neauditÄ"tā peļņa pÄ"rn bija 7,1 miljons eiro.

Baltas pagājušā gada finanÅ¡u rādÄ«tāji vÄ"l nav publiskoti, bet 2013.gada trÄ«s ceturkšņos apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«ba strādājusi ar 748 948 latu jeb 1,07 miljonu eiro zaudÄ"jumiem, bet bruto parakstÄ«to prÄ"miju apmÄ"rs bija 25,609 miljoni latu jeb 36,44 miljoni eiro. Baltas mātesuzņÄ"mums RSA Å¡onedÄ"ļ paziņoja, ka RSA grupas izpilddirektora amatā iecelts StÄ«vens Hesters, kurÅ¡ iepriekÅ¡ bija Lielbritānijas bankas Royal Bank of Scotland izpilddirektors un vadÄ«ja bankas restrukturizācijas un atveseļoÅ¡anas programmu.

Saskaņā ar pÄ"dÄ"jo publiskoto BTA finanÅ¡u pārskatu sabiedrÄ«bas akcionāri ir B5 Holding Limited ar 31,36% akciju, B7 Holding Limited ar 28,6% akciju, B4 Holding Limited ar 9,8% akciju, AS TIA ar 9,58% akciju, B6 Holding Limited ar 9,05%. Citām juridiskām personām pieder 10,58% akciju, bet 1,03% akciju pieder fiziskām personām - Latvijas rezidentiem. FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisijas mājaslapā norādÄ«tas personas, kurām ir bÅ«tiska lÄ«dzdalÄ«ba (no 20% lÄ«dz 33%) apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«bā - Gints Dandzbergs un Pauls Dandzbergs.