ZZS iesniegusi likumprojektu, lai maznodrošinātajiem saglabātu elektrības tarifu esošajā līmenī

Zaļo un zemnieku savienÄ«ba (ZZS) Saeimā iesniegusi likumprojektu, kas paredz maznodroÅ¡inātajiem un trÅ«cÄ«gajām Ä£imenÄ"m saglabāt regulÄ"tu elektrÄ«bas tarifu esoÅ¡ajā lÄ«menÄ«, aÄ£entÅ«rai LETA sacÄ«ja ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola.

Viņa skaidroja, ka jau paÅ¡laik ir zināms, ka, lai Ä«stenotu valdÄ«bas plānus mazturÄ«gajiem kompensÄ"t piecus eiro mÄ"nesÄ«, ar paÅ¡laik paredzÄ"to finansÄ"jumu - 3,8 miljoniem eiro - nepietiek. ArÄ« paÅ¡valdÄ«bām tas bÅ«tu pārāk liels administratÄ«vais slogs.

Ja jaunajiem tirgus dalÄ«bniekiem bÅ«s jāadministrÄ" cenu kompensÄ"Å¡ana, tad tas sadārdzinās arÄ« viņu cenas un kavÄ"s jaunu dalÄ«bnieku ienākÅ¡anu tirgÅ«, norādÄ«ja Reizniece-Ozola.

GrozÄ«jumi attiektos uz AS Latvenergo piedāvāto cenu, savukārt pÄ"c jaunu tirgus dalÄ«bnieku ienākÅ¡anas, krÄ«toties elektroenerÄ£ijas cenai, elektrÄ«bas tirgu varÄ"tu atvÄ"rt arÄ« maznodroÅ¡inātajiem, skaidroja politiÄ·e.

ZZS Saeimas frakcijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Augusts Brigmanis norādÄ«ja, ka par likumprojekta iesniegÅ¡anu ir informÄ"ti koalÄ«cijas partneri.

Likumprojekts neizslÄ"dz teorÄ"tisku iespÄ"ju, ka, ja Latvenergo iesniegtu regulatoram priekÅ¡likumu par tarifu paaugstināšanu un regulators pÄ"c izvÄ"rtÄ"Å¡anas tam piekristu, tad tarifi varÄ"tu pieaugt arÄ« mazturÄ«gajiem, atzina Reizniece-Ozola. Taču ar Latvenergo iecerÄ"ts panākt vienoÅ¡anos par tarifu necelÅ¡anu - tādā gadÄ«jumā uzņÄ"mumam kompensācijā varÄ"tu samaksāt minÄ"tos 3,8 miljonus eiro. KopÄ"jā kompensācijas summa vÄ"l ir jāaprÄ"Ä·ina.

Å is jautājums tika apspriests koalÄ«cijas sadarbÄ«bas padomes sÄ"dÄ", taču koalÄ«cijas partneri neteica "nedz jā, nedz nÄ"". AttiecÄ«gais likumprojekts tika iesniegts pÄ"c tam, kad Ekonomikas ministrija un LabklājÄ«bas ministrija valdÄ«bas sÄ"dÄ" nespÄ"ja panākt vienoÅ¡anos par kompensāciju izmaksāšanas kārtÄ«bu, skaidroja politiÄ·e.

RegulÄ"tas cenas lÄ«dz Å¡im ir atceltas pakāpeniski: sākotnÄ"ji tas tika izdarÄ«ts lieliem lietotājiem, vÄ"lāk visām juridiskajām personām. LÄ«dzÄ«gi ir iespÄ"jams šādu pakāpeniskumu saglabāt arÄ« mājsaimniecÄ«bām, definÄ"jot aizsargātos lietotājus - trÅ«cÄ«gas un maznodroÅ¡inātas Ä£imenes (apmÄ"ram 130 000 mājsaimniecÄ«bu), teikts grozÄ«jumu projekta "ElektroenerÄ£ijas tirgus likums" anotācijā.

TrÅ«cÄ«gajām un maznodroÅ¡inātajām mājsaimniecÄ«bām Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātie risinājumi elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas rezultātā paredzÄ"tā elektroenerÄ£ijas cenu pieauguma kompensācijai ir nepilnÄ«gi, un pārejas periodā ir nepiecieÅ¡ams Å¡Ä«m Ä£imenÄ"m saglabāt esoÅ¡o tarifu, ko nodroÅ¡inātu valsts uzņÄ"mums Latvenergo.

Anotācijā norādÄ«ts, ka likumprojektā ietvertās normas precÄ«zi atbilst lÄ«dz 1.aprÄ«lim spÄ"kā esoÅ¡ajām normām un pakārtotajiem normatÄ«vajiem aktiem, kas bÅ«s spÄ"kā lÄ«dz Å¡im datumam. VienlaicÄ«gi ar likumprojekta virzÄ«bu Saeimā nepiecieÅ¡ams sagatavot grozÄ«jumus Ministru kabineta (MK) ElektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas un lietoÅ¡anas noteikumos, saglabājot esoÅ¡o kārtÄ«bu ierobežotam mājsaimniecÄ«bu lokam.

Eiropas Parlamenta 2013.gadā pieņemtajā rezolÅ«cijā ir atzÄ«ts, ka tirgus atvÄ"rÅ¡ana un konkurence ne vienmÄ"r rada ieguvumus ievainojamiem patÄ"rÄ"tājiem un, atceļot vispārÄ"ju cenu regulāciju, ir nepiecieÅ¡ams ņemt vÄ"rā konkrÄ"tās sabiedrÄ«bas grupas intereses. LÄ«dz ar to atbilstoÅ¡i lÄ«dzÅ¡inÄ"jai praksei Eiropas SavienÄ«bas dalÄ«bvalstÄ«m nav tieÅ¡u pienākumu pilnÄ«bā atteikties no regulÄ"tām elektroenerÄ£ijas cenām neaizsargātām sabiedrÄ«bas grupām, pauž likumprojekta autori.

Likumprojektā ietvertais mehānisms pirmsÅ¡Ä·ietami nav uzskatāms par valsts atbalstu ES regulÄ"juma izpratnÄ", jo tas Ä«steno valsts sociālo funkciju, taču pÄ"c tā apstiprināšanas Saeimā EM ir nepiecieÅ¡ams veikt visas paziņoÅ¡anas procedÅ«ras Eiropas Komisijai. Gatavojot likumprojektu, konsultācijas notikuÅ¡as ar Latvijas PaÅ¡valdÄ«bu savienÄ«bu, EM un Latvenergo.

Likumprojekta tekstā paredzÄ"ts definÄ"t aizsargāto lietotāju, nosakot, ka tas ir mājsaimniecÄ«bas lietotājs, kurÅ¡ atbilst trÅ«cÄ«gas vai maznodroÅ¡inātas Ä£imenes (personas) statusam. MinÄ"ts arÄ«, kurÅ¡ un pÄ"c kādas metodikas nosaka tarifus aizsargātajam lietotājam.

Kā ziņots, valdÄ«ba otrdien jau otro reizi pÄ"c kārtas atlika gala lÄ"muma pieņemÅ¡anu par elektroenerÄ£ijas tarifa kāpuma kompensÄ"Å¡anu trÅ«cÄ«giem un maznodroÅ¡inātiem iedzÄ«votājiem.

ValdÄ«ba bija vienisprātis, ka elektrÄ«bas cenu kāpumu vislabāk bÅ«tu kompensÄ"t, nevis lÄ«dzfinansÄ"jot dzÄ«vokļa pabalstu, bet piemÄ"rojot automātisku atlaidi elektrÄ«bas rÄ"Ä·inos, tomÄ"r tā nespÄ"ja vienoties par Å¡Ä«s kompensācijas administrÄ"Å¡anas modeli, proti, kurÅ¡ apkopos datus par trÅ«cÄ«gajiem un maznodroÅ¡inātajiem un nodos tos elektroenerÄ£ijas tirgotājiem.

LM piedāvāja noslÄ"gt tieÅ¡us lÄ«gumus starp paÅ¡valdÄ«bu un operatoru, tādÄ"jādi neiesaistot ne LM, ne EM. Šādā gadÄ«jumā paÅ¡valdÄ«bas informāciju par cilvÄ"kiem, kuriem piemÄ"rojama atlaide, nodotu elektroenerÄ£ijas tirgotājiem tiešā elektroniskā veidā.

TomÄ"r ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) nepiekrita šādam risinājumam, norādot, ka tas bÅ«s liels slogs elektroenerÄ£ijas tirgotājiem, jo jāslÄ"dz lÄ«gumi ar 119 paÅ¡valdÄ«bām. Viņš prognozÄ"ja, ka daļa tirgotāju vienkārÅ¡i atteiksies to darÄ«t, un aicināja LM uzņemties kompensācijas administrÄ"Å¡anu. TādÄ"jādi tirgotājiem bÅ«tu jānoslÄ"dz viens lÄ«gums - ar LM.

ValdÄ«ba deva LM un EM vÄ"l nedÄ"ļu laika, lai panāktu kompromisu.

Kā ziņots, Saeima ir pieņÄ"musi grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot elektroenerÄ£ijas tirgus pilnÄ«gu atvÄ"rÅ¡anu no 2014.gada 1.aprīļa. Å…emot vÄ"rā, ka elektroenerÄ£ijas sadārdzinājums mājsaimniecÄ«bām var bÅ«t pat aptuveni 40%, tika paredzÄ"ts izstrādāt kompensācijas mehānismu.