Latvenergo valdes loceklis: Elektrības cenas lēciens ir krīzes laika lēmumu sekas

Å ogad sagaidāmais elektroenerÄ£ijas cenas lÄ"ciens mājsaimniecÄ«bām ir sekas iepriekÅ¡, krÄ«zes laikā, pieņemtajiem lÄ"mumiem.

Kā skaidro Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss, 2011.gadā tika pieņemts lÄ"mums par dalÄ«tajiem elektroenerÄ£ijas tarifiem mājsaimniecÄ«bām, nosakot starta tarifu kā pārejas risinājumu, lai nepalielinātu mājsaimniecÄ«bu izdevumus, kas jau tā Å¡ajā gadā bija pieauguÅ¡i.

Kā liecina aÄ£entÅ«ras LETA arhÄ«vā pieejamā informācija, no 2011.gada 1.janvāra pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodoklis elektrÄ«bai #10% palielinājās lÄ«dz 22%, kas radÄ«ja 11% elektroenerÄ£ijas cenas kāpumu visām mājsaimniecÄ«bām.

Savukārt no 2011.gada 1.aprīļa tika ieviesti elektroenerÄ£ijas tarifi, kas ir spÄ"kā paÅ¡laik. Par pirmajām 1200 kilovatstundām jāmaksā 11,64 centi par kilovatstundu, bet ja patÄ"riņš ir lielāks - jāmaksā pÄ"c pamattarifa - 15,15 centi par kilovatstundu.

Kā skaidro Bariss, tolaik bija jāatrod veids, kā vismaz daļÄ"ji amortizÄ"t cenu kāpumu. Ja visām mājsaimniecÄ«bām bÅ«tu noteikts vienots tarifs, visticamāk, tolaik cenu kāpums lÄ«dzinātos tam, kāds ir sagaidāms Å¡ogad.

Latvenergo pārstāvis norāda, ka uzņÄ"mumam bija iespÄ"ja arÄ« agrāk vÄ"rsties pie regulatora, prasot paaugstināt elektrÄ«bas tarifu. PiemÄ"ram, to bijis iespÄ"jams paveikt no pagājušā gada 1.aprīļa, kad pieauga obligātā iepirkuma komponente. Taču, ņemot vÄ"rā plānoto brÄ«vā tirgus ievieÅ¡anu mājsaimniecÄ«bām, kas bija iecerÄ"ta no 1.septembra, šāds solis netika sperts. NebÅ«tu loÄ£iski, ka tik Ä«sā laikā mainÄ«tos cenas, skaidroja Bariss. Taču brÄ«vais tirgus netika ieviests un cenas paaugstināšana nenotika.

PaÅ¡laik normatÄ«vi paredz, ka no Å¡Ä« gada 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ija bÅ«s jāpÄ"rk brÄ«vajā tirgÅ«. ElektrÄ«bas cena atsevišķām mājsaimniecÄ«bām pieaugs pat par 40%.

Å obrÄ«d divi tirgotāji ir atklājuÅ¡i savus piedāvājumus. AS Latvenergo mājsaimniecÄ«bām elektrÄ«bu tirgos par cenu no 16 lÄ«dz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarÄ«bā no elektroenerÄ£ijas patÄ"riņa. Savukārt SIA Baltcom TV elektroenerÄ£iju piedāvās par 16,1 lÄ«dz 16,8 centiem par kWh. Latvenergo arÄ« plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m pieÅ¡Ä·irot vienreizÄ"ju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerÄ£ijas bez maksas.

Savukārt koalÄ«cijas partijās sākusies diskusija par iespÄ"ju mainÄ«t elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas nosacÄ«jumus mājsaimniecÄ«bām vai citādi slāpÄ"t gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzÄ«votāju tÄ"riņiem.

Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus tiek pakāpeniski atvÄ"rts jau kopÅ¡ 2007.gada. Patlaban brÄ«vajā tirgÅ« ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patÄ"rÄ" ap 75% elektroenerÄ£ijas. NodroÅ¡inot pilnÄ«gu liberalizāciju, brÄ«vajā tirgÅ« tiktu iesaistÄ«tas arÄ« visas mājsaimniecÄ«bas jeb ap 847 300 lietotāju, kas patÄ"rÄ" atlikuÅ¡os aptuveni 25% elektroenerÄ£ijas.