LĀB: Veselības aprūpes finansēšanas likums jāpārstrādā

Latvijas Ä€rstu biedrÄ«ba (LÄ€B) aicina Saeimas komisijas atdot likumprojektu "VeselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likums" atpakaļ VeselÄ«bas ministrijai (VM) pārstrādāšanai. LÄ€B valde, rÅ«pÄ«gi izskatÄ«jusi likumprojektu, starptautiskos un vietÄ"jo speciālistu atzinumus kā arÄ« iesniegtos priekÅ¡likumus likumprojekta 2.lasÄ«jumam, secinājusi, ka nepiecieÅ¡amie un iesniegtie labojumi krietni pārsniedz komisijas iespÄ"jas sakārtot likumu redakcionālā lÄ«menÄ«.

LÄ€B uzskata, ka likumā valsts finansÄ"to veselÄ«bas aprÅ«pes pamatpakalpojumu skaitā obligāti jāparedz primārās veselÄ«bas aprÅ«pes un vienkāršāko, salÄ«dzinoÅ¡i lÄ"to izmeklÄ"jumu pieejamÄ«ba ikvienam neatkarÄ«gi no apdroÅ¡ināšanas iemaksām. Primārā aprÅ«pe, kā to vairākkārt definÄ"jusi arÄ« VeselÄ«bas ministrija, ir visas veselÄ«bas aprÅ«pes pamats. Jo labāk attÄ«stÄ«ta un pieejamāka ir primārā aprÅ«pe, jo vairāk lÄ«dzekļu valsts ietaupa citos veselÄ«bas aprÅ«pes lÄ«meņos, kā arÄ« no slimÄ«bas un invaliditātes pabalstiem.

Likumprojektā obligāti nepiecieÅ¡ams ietvert definÄ«cijas un noteikt pakalpojumu apjomu vismaz principu lÄ«menÄ«, piemÄ"ram, neatliekamajai medicÄ«niskajai palÄ«dzÄ«bai, primārajai aprÅ«pei, kā arÄ« citiem likumprojektā lietotiem jÄ"dzieniem. Vienlaikus LÄ€B stingri iestājas par to, ka likumprojekts ir papildināms ar mÄ"rÄ·i, kas paredz taisnÄ«gu, pārskatāmu un prognozÄ"jamu finansÄ"juma sadali valsts finansÄ"tajiem veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumiem, kā arÄ« ar principu un sistÄ"mas pamatnostādņu definÄ"jumu, atbilstoÅ¡i kuram Ministru kabinetam bÅ«tu tiesÄ«bas noteikt detalizÄ"tu kārtÄ«bu, kā tas veicams. Šāds bÅ«tisks topoÅ¡ais likums nedrÄ«kst ignorÄ"t tādus veselÄ«bas aprÅ«pes pamatprincipus kā taisnÄ«guma princips ierobežotu resursu sadalÄ" un racionāla to izlietoÅ¡ana; pacientu ārstniecÄ«bas pÄ"ctecÄ«gums; iespÄ"jamais izmaksu samazinājums sociālajā jomā.

LÄ€B prezidents PÄ"teris Apinis atzina, ka valdes lÄ"mums ir pretrunā viņa uzskatam, ka Saeimas komisijā visus Å¡os labojumus biedrÄ«ba var iesniegt un panākt to iestrādi likumā. TomÄ"r viņš pievienojas valdes vairākuma viedoklim, ka bez bÅ«tiskiem labojumiem likumprojektu nedrÄ«kst tālāk skatÄ«t un tas ir pat bÄ«stams Latvijas iedzÄ«votājiem.

Savukārt Latvijas Ä€rstu biedrÄ«bas valdes locekle, Latvijas Lauku Ä£imenes ārstu asociācijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja LÄ«ga Kozlovska atzina, ka likumprojekts ir pretrunā Eiropas sociālajai filozofijai, ka veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas kārtÄ«ba nedrÄ«kst bÅ«t diskriminÄ"joÅ¡a ne pret vienu iedzÄ«votāju kategoriju neatkarÄ«gi no viņu sociālā stāvokļa, reliÄ£ijas, tautÄ«bas, rases, politiskās pārliecÄ«bas vai piederÄ«bas kādai iedzÄ«votāju grupai.