Pēc elektrības tirgus atvēršanas atvieglojumus plāno iekļaut rēķinā

PÄ"c elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anas elektrÄ«bas cenas kāpumu trÅ«cÄ«gajiem un maznodroÅ¡inātajiem plāno kompensÄ"t, piemÄ"rojot atlaidi rÄ"Ä·inā, nevis pieÅ¡Ä·irot pabalstu, Å¡odien vienojās valdošās koalÄ«cijas pārstāvji.

TrÅ«cÄ«gajiem un maznodroÅ¡inātajiem varÄ"tu iekļaut atlaidi elektrÄ«bas rÄ"Ä·inā piecu eiro apmÄ"rā mÄ"nesÄ« jeb 60 eiro gadā mājsaimniecÄ«bai, žurnālistiem pÄ"c koalÄ«cijas padomes sÄ"des skaidroja labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (ZZS).

ParedzÄ"ts, ka par Å¡o jautājumu otrdien diskutÄ"s valdÄ«ba.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) norādÄ«ja, ka politiski visi koalÄ«cijas pārstāvji ir vienisprātis, ka jāmeklÄ" praktiski realizÄ"jams kompensācijas mehānisms, kas varÄ"tu bÅ«t pieņemams paÅ¡valdÄ«bām.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) skaidroja, ka katram no iespÄ"jamiem risinājumiem ir savi riski. Kaut arÄ« sākotnÄ"ji valdÄ«ba strādājusi pie risinājuma, ka kompensācijas par elektrÄ«bas cenu pieaugumu administrÄ"s ar dzÄ«vokļa pabalstu, paÅ¡valdÄ«bas šādu risinājumu neatbalsta. TāpÄ"c jāmeklÄ" citi ceļi, proti, atlaides tirgotāji varÄ"tu piemÄ"rot rÄ"Ä·inā.

ParedzÄ"ts, ka pusgada laikā tiks sagatavots cits veids, ka administrÄ"t palÄ«dzÄ«bas sniegÅ¡anu maznodroÅ¡inātajiem un trÅ«cÄ«gajiem, izstrādājot aizsargātā lietotāja koncepciju, piebilda ministrs. Tad AS Sadales tÄ«kls, saņemot informāciju no LabklājÄ«bas ministrijas, piemÄ"rot atlaidi tiem iedzÄ«votājiem, kuriem tā pienāksies.

Kā ziņots, Saeima ir pieņÄ"musi grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot elektroenerÄ£ijas tirgus pilnÄ«gu atvÄ"rÅ¡anu no 2014.gada 1.aprīļa.

PaÅ¡laik mājsaimniecÄ«bas elektroenerÄ£iju pÄ"rk par regulÄ"tu cenu pÄ"c diviem tarifiem. Starta tarifs, kas paredzÄ"ts pirmajām 1200 kilovatstundām, ir 11,64 centi par kilovatstundu, bet pÄ"c tam tiek piemÄ"rots pamata tarifs - 15,15 centi par kilovatstundu. Patlaban divi tirgotāji ir atklājuÅ¡i savus piedāvājumus. AS Latvenergo mājsaimniecÄ«bām elektrÄ«bu tirgos par cenu number one6 lÄ«dz 16,9 centiem par kilovatstundu atkarÄ«bā no elektroenerÄ£ijas patÄ"riņa. Savukārt SIA Baltcom TV elektroenerÄ£iju piedāvās par 16,1 lÄ«dz 16,8 centiem par kilovatstundu.

Å…emot vÄ"rā, ka no 1.aprīļa elektroenerÄ£ijas sadārdzinājums mājsaimniecÄ«bām var bÅ«t pat aptuveni 40%, tika paredzÄ"ts izstrādāt kompensācijas mehānismu. Tas paredzÄ"ja novirzÄ«t papildus lÄ«dzekļus paÅ¡valdÄ«bām, kas elektrÄ«bas sadārdzinājumu mājsaimniecÄ«bām varÄ"tu kompensÄ"t kopā ar mājokļa pabalstu.