Straujuma vairs neredz pamatu atlikt elektrības tirgus atvēršanu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) patlaban neredz iemeslu mainÄ«t iepriekÅ¡ pieņemto lÄ"mumu par elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu number one.aprīļa, tomÄ"r uzsver, ka jāmeklÄ" papildu kompensācijas mehānismi maznodroÅ¡inātajiem.

Straujuma Å¡odien pÄ"c koalÄ«cijas padomes sÄ"des žurnālistiem sacÄ«ja, ka viņa neredz pamatu mainÄ«t lÄ"mumu par elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu, jo Latvenergo tāpat rosinātu paaugstināt tarifus. LÄ«dz ar to elektroenerÄ£ijas cena varÄ"tu tikt paaugstināta neatkarÄ«gi no tā, vai tirgus ir atvÄ"rts vai arÄ« Latvenergo nāktu ar savu tarifu pieauguma pieprasÄ«jumu. Ja elektrÄ«bas tirgus tiks atvÄ"rts, tad perspektÄ«vā tajā ir iespÄ"ja parādÄ«ties citiem spÄ"lÄ"tājiem.

ValdÄ«bas vadÄ«tāja uzsvÄ"ra, ka ir jādomā par atbilstoÅ¡u kompensāciju mehānismu maznodroÅ¡inātajiem un tas jāsaskaņo ar Latvijas PaÅ¡valdÄ«bu savienÄ«bu (LPS). Ar Latvenergo un finanÅ¡u ministru Andri Vilku (VienotÄ«ba) iepriekÅ¡ tika spriest par iespÄ"ju izmaksāt lielāku pabalstu, nekā tas paÅ¡laik paredzÄ"ts normatÄ«vajos aktos. RÄ«t, 11.februārÄ«, Straujuma tiksies ar labklājÄ«bas ministru Uldi Auguli (ZZS), lai pārrunātu Å¡os kompensācijas mehānismus. ArÄ« LPS sniegusi savus priekÅ¡likumus Å¡ajā jautājumā.

"Strādājam paÅ¡laik tajā virzienā, ka meklÄ"jam papildu lÄ«dzekļus papildu kompensācijas mehānismiem," pauda Straujuma.

Kā ziņots, Saeima ir pieņÄ"musi grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot elektroenerÄ£ijas tirgus pilnÄ«gu atvÄ"rÅ¡anu no 2014.gada 1.aprīļa.

No 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ija bÅ«s jāpÄ"rk brÄ«vajā tirgÅ«. TādÄ"jādi elektrÄ«bas cena atsevišķām mājsaimniecÄ«bām pieaugs pat par 40%.

Å…emot vÄ"rā minÄ"to, koalÄ«cijas partijās sākusies diskusija par iespÄ"ju mainÄ«t elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas nosacÄ«jumus mājsaimniecÄ«bām vai citādi slāpÄ"t gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzÄ«votāju tÄ"riņiem.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka Ministru prezidente Straujuma ar rezolÅ«ciju uzdevusi Ekonomikas ministrijai izvÄ"rtÄ"t, kāpÄ"c pieaugs "Latvenergo" elektrÄ«bas cenas - vai tas notiks liberalizācijas, vai citu iemeslu dÄ"ļ.