Priekšvēlēšanu laikā taustās par iespējām atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) lÅ«gusi izvÄ"rtÄ"t iespÄ"jas atlikt 1.aprÄ«lÄ« plānoto elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu, jo lÄ«dz ar nopietnas konkurences neesamÄ«bu iedzÄ«votāji bÅ«s cietÄ"ji un maksa par iztÄ"rÄ"to elektroenerÄ£iju skars katru valsts iedzÄ«votāju.

Politiskajā vidÄ" par elektroenerÄ£ijas cenu kāpumu lÄ«dz ar tirgus liberalizāciju sākts diskutÄ"t vien pÄ"c tam, kad Latvenergo nosaucis gaidāmos paaugstinātos tarifus, kādi varÄ"tu stāties spÄ"kā pÄ"c tirgus liberalizācijas 1.aprÄ«lÄ«, treÅ¡dien žurnālistiem atzina premjeministre. PÄ"kšņā ieinteresÄ"tÄ«ba atlikt elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu saistāma ar tuvajām Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām, ko nenoliedz ne Saeimas deputāti, ne arÄ« Valsts prezidents Andris BÄ"rziņš.

"Protams, tas ir pilnīgi viennozīmīgi," viņš teica.

Straujuma gan uzsvÄ"ra, ka par vÄ"lÄ"Å¡anām nedomā, bet vÄ"loties "juridiski un ekonomiski" un saskaņā ar starptautiskajām vienoÅ¡anām izprast, vai ir iespÄ"jams atlikt elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu.

"Skaidrs, ka liberalizācija, kad cenas pieaug, ir jautājums - ja nav citu spÄ"lÄ"tāju, kāpÄ"c vajadzÄ«ga liberalizācija? No otras puses skatoties, perspektÄ«vā tas nozÄ«mÄ" elektroenerÄ£ijas neatkarÄ«bu, kad tirgÅ« ienāktu nopietni spÄ"lÄ"tāji," sacÄ«ja premjere.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) aÄ£entÅ«rai LETA norādÄ«jis, ka varot atlikt elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu, taču tas likÅ¡ot pārkāpt starpvalstu lÄ«gumus un radÄ«s negatÄ«vas sekas valsts budžetā. Viņš skaidrojis, ka gaidāmais elektroenerÄ£ijas cenas pieauguma iemesls nebÅ«Å¡ot tirgus liberalizācija, bet gan krÄ«zes gados Ä«stenotās politikas rezultāts, piedāvājot iedzÄ«votājiem starta tarifu, kas nesedz elektroenerÄ£ijas ražoÅ¡anas izmaksas. PÄ"c ministra vārdiem, tagad Latvijas iedzÄ«votājiem bÅ«s jāmaksā par Å¡o krÄ«zes gados piekopto sociālo atbalstu.

Tāpat tagad bÅ«Å¡ot jāsamaksā rÄ"Ä·ins par Latvijā sniegto atbalstu atjaunojamajai elektroenerÄ£ijai un koÄ£enerācijai, izteicās politiÄ·is.

"Visi Å¡ie rÄ"Ä·ini nāk kopā ar tā saucamo tirgus liberalizāciju," teica Dombrovskis, piebilstot, ka ir skaidrs, ka atkarÄ«bas mazināšana no viena piegādātāja un elektroenerÄ£ijas avotu dažādoÅ¡ana maksās dārgāk.

Saeima likumumprojektu par elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju galÄ«gajā lasÄ«jumā pieņÄ"ma pÄ"rn 6.novembrÄ«, un diskusijas par Å¡o jautājumu atsākušās pÄ"c Latvenergo paziņojuma, ka lÄ«dz ar brÄ«vā tirgus apstākļiem elektrÄ«bas cenas par vienu kilovatstundu lÄ«dz ar tirgus atvÄ"rÅ¡anu bÅ«s number one6 lÄ«dz 16,9 eirocentiem par kilovatstundu un elektroenerÄ£ijas tarifa kāpums par 40% bÅ«s mazāk nodroÅ¡inātajiem cilvÄ"kiem, kuri izmanto Dombrovska piesaukto starta tarifu par noteiktu elektroenerÄ£ijas daudzuma patÄ"riņu ar zemākām izmaksām. Tiesa, trÅ«cÄ«gākajiem iedzÄ«votājiem paredzÄ"ts no valsts budžeta nodroÅ¡ināts atbalsta maksājums, tāpat Latvenergo nodroÅ¡inātu cenu kāpumu kompensÄ"joÅ¡as kartes Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem.

Premjere atzina, ka provizoriski aprÄ"Ä·ini par elektroenerÄ£ijas cenu izmaiņām nebija noslÄ"pums arÄ« iepriekÅ¡, bet "jautājums, kā kurÅ¡ to kurā mirklÄ« uztvÄ"ra".

Savukārt Valsts prezidents neredz jÄ"gu elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas atlikÅ¡anai lÄ«dz gada beigām, jo "atliekot lÄ«dz 1.janvārim, nekas netiks atrisināts".

"Es neuztveru jÄ"gu atlikt lÄ«dz jaunajam gadam, kas bÅ«s no tā labāks, jo Å¡is te brÄ«vais tirgus sāks funkcionÄ"t tikai tad, ja Latvijai bÅ«s uzlaboti savienojumi ar ziemeļu kopÄ"jo tÄ«klu - savienojuma Lietuva ar Zviedriju un Latvija ar Igauniju," teica BÄ"rziņš.

Savukārt elektroenerÄ£ijas tirgotāja Enefit valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Bethers norādÄ«jis, ka Latvijas mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas pārcelÅ¡ana no Å¡Ä« gada 1. aprīļa uz 2015. gada sākumu ir likumsakarÄ«gs solis, ko nosaka lÄ«dz Å¡im nekorektā un pretrunÄ«gā informācija par Å¡Ä« procesa sagaidāmo ietekmi uz patÄ"rÄ"tājiem. 

"TomÄ"r tikai termiņu pārcelÅ¡ana nenovÄ"rsÄ«s Å¡kÄ"ršļus, kas liedz tirgus atvÄ"rÅ¡anai Latvijā kļūt par efektÄ«vu un uz patÄ"rÄ"tāju ieguvumiem vÄ"rstu procesu - kā Ä«stermiņā, tā ilgtermiņā," viņš izteicies un uzsvÄ"ris, ka jau patlaban jāpievÄ"rÅ¡as bÅ«tiskāko tirgus problÄ"mu risināšanai, lai no šāda soļa bÅ«tu patiess labums un tas palÄ«dzÄ"tu veidot mājsaimniecÄ«bu tirgu kā vidi, kurā konkurÄ" vairāki aktÄ«vi tirgotāji un patÄ"rÄ"tājam ir plaÅ¡a piedāvājumu izvÄ"le ar iespÄ"jami labāko cenu.

"Pārvades sistÄ"mas operatoriem jānodroÅ¡ina instrumenti, kas ļautu fiksÄ"t izmaksas elektroenerÄ£ijas pārvadei pāri Igaunijas-Latvijas robežai. Tāpat arÄ« nepiecieÅ¡ams pārskatÄ«t mājsaimniecÄ«bu tirgus darbÄ«bu regulÄ"joÅ¡o likumdoÅ¡anu, novÄ"rÅ¡ot situāciju, ka tirgotājiem tiek uzspiests konkrÄ"ts klientu apkalpoÅ¡anas modelis un funkcijas. Jau tagad redzams, ka Å¡Ä«s problÄ"mas rada nozÄ«mÄ«gas barjeras tirgotāju interesei par dalÄ«bu tirgÅ« un savus piedāvājumus divus mÄ"neÅ¡us pirms tirgus atvÄ"rÅ¡anas ir izteikuÅ¡i vien divi tirgotāji," izteicies Enefit vadÄ«tājs. 

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ija bÅ«s jāpÄ"rk brÄ«vajā tirgÅ«. ElektrÄ«bas cena atsevišķām mājsaimniecÄ«bām pieaugs pat par 40%.

Patlaban divi tirgotāji ir atklājuÅ¡i savus piedāvājumus. Latvenergo mājsaimniecÄ«bām elektrÄ«bu tirgos par cenu no 16 lÄ«dz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarÄ«bā no elektroenerÄ£ijas patÄ"riņa. Savukārt SIA Baltcom TV elektroenerÄ£iju piedāvās par 16,1 lÄ«dz 16,8 centiem par kWh. Latvenergo arÄ« plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m pieÅ¡Ä·irot vienreizÄ"ju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerÄ£ijas.

Patlaban, kamÄ"r mājsaimniecÄ«bas elektroenerÄ£ijas patÄ"riņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemÄ"rots tā dÄ"vÄ"tais starta tarifs un maksa par elektrÄ«bu ir 11,64 centi, bet pÄ"c tam tiek maksāts tā dÄ"vÄ"tais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus tiek pakāpeniski atvÄ"rts jau kopÅ¡ 2007.gada. Patlaban brÄ«vajā tirgÅ« ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patÄ"rÄ" ap 75% elektroenerÄ£ijas. NodroÅ¡inot pilnÄ«gu liberalizāciju, brÄ«vajā tirgÅ« tiktu iesaistÄ«tas arÄ« visas mājsaimniecÄ«bas jeb ap 847 300 lietotāju, kas patÄ"rÄ" atlikuÅ¡os aptuveni 25% elektroenerÄ£ijas.

PrecizÄ"ta 2.rindkopa