VL-TB/LNNK līderi EP vēlēšanās - Zīle, Broka un Kols, Latvijas attīstībai - Žagars

Nacionālās apvienÄ«bas Visu Latvijai!-TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai/LNNK (VL-TB/LNNK) dome ceturtdien apstiprināja partijas sarakstu Eiropas Parlamenta (EP) vÄ"lÄ"Å¡anām - ar pirmo numuru vÄ"lÄ"Å¡anās startÄ"s paÅ¡reizÄ"jais eiroparlamentārietis Roberts ZÄ«le, otrais numurs bÅ«s tieslietu ministrei Baibai Brokai, bet treÅ¡ais - KultÅ«ras ministrijas parlamentārajam sekretāram Rihardam Kolam.

Tālāk VL-TB/LNNK sarakstā bÅ«s režisors EdvÄ«ns Å nore, RÄ"zeknes Augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks, KocÄ"nu novada domes deputāte Evija Nagle, jurists Uldis BrÅ«ns, RÄ«gas PedagoÄ£ijas un izglÄ«tÄ«bas vadÄ«bas akadÄ"mijas Bauskas filiāles vadÄ«tāja LÄ«ga Jankova, Carnikavas novada domes deputāte un Saeimas sekretāra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) biroja vadÄ«tāja Daiga KalnbÄ"rziņa, kā arÄ« RÄ«gas domes deputāts un Latvijas InvestÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ras Eksporta veicināšanas nodaļas vadÄ«tājs Andris Pārups.

11.numurs sarakstā bÅ«s vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) biroja vadÄ«tājai Marikai Zeimulei, tālāk sarakstā iekļauta Talsu novada domes deputāte un Talsu autotransporta Pasažieru pārvadājumu daļas vadÄ«tāja Ilze Indriksone, Latvijas gaisa satiksmes iepirkumu speciālists konsultants Ä'riks Ezeriņš un juriste Krista Veita.

Savukārt sarakstu noslÄ"gs jurists Edgars Jansons, kā arÄ« Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijas ierÄ"dnis Māris Klismets.

ArÄ« partijas Latvijas attÄ«stÄ«bai valde ir apstiprinājusi režisoru, uzņÄ"mÄ"ju un bijuÅ¡o Latvijas Nacionālās operas vadÄ«tāju Andreju Žagaru kā sava saraksta lÄ«deri Eiropas Parlamenta (EP) vÄ"lÄ"Å¡anām, kā arÄ« vienojusies par 4000 zÄ«mju programmu Leposimies ar Latviju!. Kā iespÄ"jamie kandidāti vÄ"lÄ"Å¡anām tiks vÄ"rtÄ"ti partijas Ä£enerālsekretārs, bijuÅ¡ais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris PÅ«ce un Latvijas EksportÄ"tāju un investoru kluba un partijas valdes loceklis Dans Titavs.

Par to aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja Latvijas attÄ«stÄ«bai komunikācijas konsultante Dagnija Lejiņa.

Pilnu deputātu kandidātu sarakstu EP vÄ"lÄ"Å¡anām valde apstiprinās tuvāko nedÄ"ļu laikā. Kā kandidāti apsprieÅ¡anai ir izvirzÄ«ti arÄ« PÅ«ce, Titavs, zvÄ"rināta advokāte un uzņÄ"mÄ"ja Liene Cakare, valsts pārvaldes eksperte Olga Geitus-Eitvina, 11.Saeimas deputāts un valdes loceklis Vladimirs Reskājs un citi.

"PÄ"dÄ"jā desmitgadÄ" Latvija Eiropā ir ieguvusi plaÅ¡u atpazÄ«stamÄ«bu kā viena no spilgtākajām kultÅ«ras lielvalstÄ«m, kuras sasniegumi balstÄ«ti mÅ«su mākslinieku panākumos starptautiskā mÄ"rogā. Latvijas kultÅ«rai piemÄ«t ļoti spÄ"cÄ«gs radoÅ¡ais potenciāls un konkurÄ"tspÄ"ja Eiropas kontekstā, radot pievienoto vÄ"rtÄ«bu un atdevi valsts ekonomikā," norādÄ«ja Žagars.

"Sasniegumi kultÅ«ras sfÄ"rā veido valsts tÄ"lu un vairo tās atpazÄ«stamÄ«bu, vienlaikus sekmÄ"jot investoru piesaisti un paplaÅ¡inot iespÄ"ju robežas biznesa pasaulÄ". LÄ«dz Å¡im Latviju EP ir pārstāvÄ"juÅ¡i galvenokārt tautsaimniecÄ«bas speciālisti, tādÄ"ļ svarÄ«gi, lai turpmāk astoņu Latvijas EP deputātu vidÅ« bÅ«tu arÄ« viens kultÅ«ras nozares pārstāvis. Mans mÄ"rÄ·is - strādāt EP KultÅ«ras un izglÄ«tÄ«bas komitejā, lai attÄ«stÄ«tu bÅ«tisko saikni starp Latvijas un Eiropas kultÅ«rpolitikas procesiem," akcentÄ" režisors.

Valde apstiprinājusi arÄ« 4000 zÄ«mju programmu Leposimies ar Latviju!, kurā aicina izmantot jaunas un radoÅ¡as pieejas cieņpilnai un kompetentai Latvijas intereÅ¡u pārstāvniecÄ«bai Eiropas SavienÄ«bā. Latvijas kā kultÅ«ras lielvalsts tÄ"lu var izmantot arÄ« plašākā mÄ"rogā, aktÄ«vi stimulÄ"jot citu valstu politiÄ·u, uzņÄ"mÄ"ju, tÅ«ristu un masu mediju interesi par Latviju.

Programmā uzsvÄ"rta arÄ« nepiecieÅ¡amÄ«ba aktÄ«vākai uzņÄ"mÄ"ju intereÅ¡u pārstāvniecÄ«bai - veicinot eksportu vai samazinot birokrātiju. Tāpat Ä«paÅ¡i tiks atbalstÄ«tas tās likumdoÅ¡anas iniciatÄ«vas, kas vÄ"rstas uz nacionālās kultÅ«ras, izglÄ«tÄ«bas un zinātnes jomas attÄ«stÄ«bu. Latvijas intereses bÅ«s jāpārstāv arÄ« ES tuvāko gadu prioritārajos jautājumos, piemÄ"ram, aktÄ«vāka ES politika Austrumeiropas reÄ£ionā, konkurences palielināšana energoresursu tirgos, jaunieÅ¡u bezdarba mazināšanas programmu finansÄ"juma lÄ«dzsvarota sadale, kā arÄ« atbalsta palielināšana Latvijas lauksaimniekiem.