FOTO: Kurzemes loka balstu uzstādīšanā izmanto helikopteru

Projekta Kurzemes loks posmā Grobiņa - Ventspils balstu uzstādÄ«Å¡anai vietās, kur elektrolÄ«nija Å¡Ä·Ä"rso mitras vietas un specializÄ"tajai tehnikai ir apgrÅ«tināta piekļuve, izmanto helikopteru. Grobiņas novadā ar helikoptera palÄ«dzÄ«bu tiks uzstādÄ«ti divi balsti, portāls Diena.lv uzzināja Latvijas energokompānijā Latvenergo. 

Plānotā tehnoloÄ£ija, balstus uzstādot ar helikoptera palÄ«dzÄ«bu, bÅ«vniekiem dos iespÄ"ju izvÄ"rtÄ"t jauno risinājumu praksÄ", kas noderÄ"s un bÅ«s vÄ"rtÄ«ga, to izmantojot citos elektropārvades tÄ«kla Kurzemes loks posmos, jo Ä«paÅ¡i vietās, kurās jānodroÅ¡ina saudzÄ«gi izbÅ«ves darbu risinājumi, kas nebojā augsni. 

"Å odien veiktais darbs, kad projektā Kurzemes loks balstu uzstādÄ«ja ar helikopteru, ir nozÄ«mÄ«gs, jo šāda tehnoloÄ£ija dod iespÄ"ju piekļūt purvainām un mitrām vietām, turklāt arÄ« saudzÄ"t apkārtÄ"jo vidi pārvades lÄ«niju zonā, to neizbraukājot ar speciālizÄ"to tehniku. Lai uzstādÄ«tu balstu, notika sagatavoÅ¡anās darbi. Balsts celÅ¡anai sadalÄ«ts trÄ«s sekcijās: helikopters vispirms pakāpeniski un lÄ"ni cÄ"la augšā un lidojot pietuvināja sekciju balsta pamatam, lai ar bultskrÅ«vÄ"m to piestirpinātu un uzstādÄ«tu. Šāds balstu uzstādÄ«Å¡anas risinājums nākotnÄ" bÅ«tu piemÄ"rots arÄ« Ķemeru Nacionālā parka teritorijā," atzÄ«st AS Latvijas elektriskie tÄ«kli valdes loceklis Jānis Kirkovalds.

2014. gadā projektā Kurzemes loks turpināsies izbÅ«ves darbi posmā Grobiņa-Ventspils, kur notiek 330 kV elektropārvades lÄ«nijas balstu uzstādÄ«Å¡ana un vadu vilkÅ¡ana. Å ajā posmā jau uzstādÄ«ti 401 no 415 balstiem un savilkti vadi 80 kilometru garumā, Ventspils apakÅ¡stacija jau drÄ«zumā nodroÅ¡inās 330 kV elektroenerÄ£ijas pārvades funkciju pilsÄ"tai un tās uzņÄ"mumiem, tādÄ"jādi bÅ«tiski palielinot pieejamās elektroenerÄ£ijas jaudas. PÄ"c Kurzemes loka posma Grobiņas - Ventspils izbÅ«ves ievÄ"rojami paaugstināsies elektroapgādes droÅ¡ums, nostiprinot nepārtrauktu elektroenerÄ£ijas piegādi vÄ"tru laikā ne tikai KurzemÄ", bet arÄ« Latvijai un Baltijai kopumā. Protams svarÄ«ga ir Å¡Ä« projekta pabeigÅ¡ana, noslÄ"dzot loku ar 330 kV lÄ«nijas izbÅ«vi Ventspils - RÄ«ga.Â