Latvenergo: Neatverot elektrības tirgu mājsaimniecībām, regulētās cenas būtu jāpaaugstina

Ja Latvijā netiktu liberalizÄ"ts elektroenerÄ£ijas tirgus, tad patlaban regulÄ"tās elektrÄ«bas cenas bÅ«tu jāpaaugstina.

Kā Å¡odien pÄ"c sanāksmes VienotÄ«bas Saeimas frakcijā teica Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss, saglabājot regulÄ"tās cenas, tarifi bÅ«tu jāpaaugstina, un iedzÄ«votājiem tik un tā bÅ«tu jāmaksā vairāk, lÄ«dzÄ«gi kā tas notiks, ja elektrÄ«bas tirgus mājsaimniecÄ«bām tiks atvÄ"rts.

Bariss atteicās prognozÄ"t, kāda varÄ"tu bÅ«t Latvenergo rÄ«cÄ«ba gadÄ«jumā, ja 1.aprÄ«lÄ« elektroenerÄ£ijas tirgus mājsaimniecÄ«bām netiks atvÄ"rts. Viņš nevÄ"lÄ"jās atbildÄ"t uz jautājumu, vai Latvenergo šādā situācijā vÄ"rsÄ«sies Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijā, lÅ«dzot tarifa paaugstinājumu. Viņš uzsvÄ"ra, ka patlaban par to nebÅ«tu korekti runāt, jo lÄ"mums par tirgus liberalizācijas apturÄ"Å¡anu nav pieņemts.

Kā ziņots, elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācija Latvijā varÄ"tu tikt atlikta vismaz lÄ«dz šā gada beigām, nevis tikt Ä«stenota no aprīļa, Å¡orÄ«t telekanālā LNT pieļāva Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). PolitiÄ·e atzÄ«mÄ"ja, ka kopumā Latvijā samazinās trÅ«cÄ«go cilvÄ"ku skaits, tomÄ"r viņu satrauc gaidāmais elektroenerÄ£ijas cenu kāpums, kas sagaidāms pÄ"c elektrÄ«bas tirgus liberalizācijas.

Kā ziņots, koalÄ«cijas partijās sākusies diskusija par iespÄ"ju mainÄ«t elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas nosacÄ«jumus mājsaimniecÄ«bām vai citādi slāpÄ"t gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzÄ«votāju tÄ"riņiem.

PaÅ¡laik normatÄ«vi paredz, ka #1.aprīļa Latvijas mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ija bÅ«s jāpÄ"rk brÄ«vajā tirgÅ«. ElektrÄ«bas cena atsevišķām mājsaimniecÄ«bām pieaugs pat par 40%.

Å obrÄ«d divi tirgotāji ir atklājuÅ¡i savus piedāvājumus. AS Latvenergo mājsaimniecÄ«bām elektrÄ«bu tirgos par cenu no 16 lÄ«dz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarÄ«bā no elektroenerÄ£ijas patÄ"riņa. Savukārt SIA Baltcom TV elektroenerÄ£iju piedāvās par 16,1 lÄ«dz 16,8 centiem par kWh. Latvenergo arÄ« plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m pieÅ¡Ä·irot vienreizÄ"ju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerÄ£ijas bez maksas.

Patlaban, kamÄ"r mājsaimniecÄ«bas elektroenerÄ£ijas patÄ"riņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemÄ"rots tā dÄ"vÄ"tais starta tarifs un maksa par elektrÄ«bu ir 11,64 centi, bet pÄ"c tam tiek maksāts tā dÄ"vÄ"tais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus tiek pakāpeniski atvÄ"rts jau kopÅ¡ 2007.gada. Patlaban brÄ«vajā tirgÅ« ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patÄ"rÄ" ap 75% elektroenerÄ£ijas. NodroÅ¡inot pilnÄ«gu liberalizāciju, brÄ«vajā tirgÅ« tiktu iesaistÄ«tas arÄ« visas mājsaimniecÄ«bas jeb ap 847 300 lietotāju, kas patÄ"rÄ" atlikuÅ¡os aptuveni 25% elektroenerÄ£ijas.