papildināts (21:10) - Joprojām nespēj vienoties par jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu

Ä¢imenes ārstu asociācijām un veselÄ«bas ministrei IngrÄ«dai Circenei (V) arÄ« Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadÄ«tās sarunās nav izdevies panākt vienoÅ¡anos par jauno veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumu.

Kā ziņots, Latvijas Ä¢imenes ārstu asociācijas un Latvijas Lauku Ä£imenes ārstu asociācijas vadÄ«tāji aicinājuÅ¡i VM un Saeimas deputātus nevirzÄ«t jauno veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumu tālākai izskatÄ«Å¡anai esoÅ¡ajā redakcijā, jo uzskata, ka tas ir diskriminÄ"joÅ¡s pret lielu daļu Latvijas iedzÄ«votāju.

Lai pārrunātu Å¡o jautājumu, Å¡odien ar Ä£imenes ārstu asociācijām un veselÄ«bas ministri tikās Straujuma. PÄ"c divu stundu ilgajām sarunām premjerministre žurnālistiem sacÄ«ja, ka kompromisu panākt neizdevās.

"Tā kā likumprojekts jau tiek skatīts Saeimā, vienojāmies, ka ārstu organizācijas tiksies ar Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītāju Jāni Reiru (V) un Sociālo un darba lietu komisijas vadītāju Aiju Barču (ZZS) un izklāstīs savus argumentus," teica Straujuma. "Es uzskatu, ja abas puses grib sasniegt rezultātu, diskusiju ceļā tas ir sasniedzams," piebilda Ministru prezidente.

ArÄ« Latvijas Lauku Ä£imenes ārstu asociācijas vadÄ«tāja LÄ«ga Kozlovska žurnālistiem apstiprināja, ka abas Ä£imenes ārstu asociācijas "palikuÅ¡as pie sava". "Uzskatām, kas Å¡is finansÄ"Å¡anas likums iedzÄ«votājiem ir diskriminÄ"joÅ¡s un viena daļa iedzÄ«votāju tiek izslÄ"gta no veselÄ«bas aprÅ«pes," teica Kozlovska.

Ä¢imenes ārsti arÄ« informÄ"juÅ¡u Straujumu, ka rosinās tautas nobalsoÅ¡anu, ja jaunais likums tiks pieņemts esoÅ¡ajā redakcijā.

Savukārt veselÄ«bas ministre uzsvÄ"ra, ka, pieņemot jauno likumu, neviena iedzÄ«votāju grupa bez veselÄ«bas aprÅ«pes nepaliks. Tiem, kuri automātiski neiekļausies jaunajā veselÄ«bas aprÅ«pes sistÄ"mā, likums paredzÄ"s iespÄ"ju iekļūt kādā no valsts apdroÅ¡inātajām grupām, viņa sacÄ«ja.

"VarbÅ«t tai nejÄ"gai vajadzÄ"tu darÄ«t ko citu, proti, demisionÄ"t, jo valsts veselÄ«bas aprÅ«pes sistÄ"ma iet bojā," sarunu iznākumu sociālajā tÄ«klā "Facebook" komentÄ"jis tiesÄ«bsargs Juris Jansons.

Kā ziņots, jauno likumu kritizÄ" arÄ« citas ārstu profesionālās organizācijas, piemÄ"ram, Latvijas SlimnÄ«cu biedrÄ«ba, kuras pārstāvji prasa dokumentu pārstrādāt, pieaicinot veselÄ«bas aprÅ«pes nozari pārstāvošās biedrÄ«bas, nevalstiskās organizācijas un valsts un paÅ¡valdÄ«bu finanÅ¡u speciālistus.

Tāpat likumprojektu kritizÄ"jusi Latvijas Ä€rstu biedrÄ«ba, aicinot Saeimu atgriezt to pārstrādāšanai VM.

Patlaban likumprojekts atrodas izskatīšanā Saeimā, kur tas jau pieņemts pirmajā lasījumā.

VeselÄ«bas ministre 10.februārÄ« žurnālistiem pauda, ka likuma pieņemÅ¡anas apturÄ"Å¡anai nav pamata. "Å is likums ir sabiedrÄ«bas interesÄ"s, pilnÄ«gi noteikti," teica ministre.

Jaunais VeselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likums paredz ieviest obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, sasaistot tiesÄ«bas uz valsts budžeta apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi ar IIN deklarÄ"Å¡anu un nomaksu.

VeselÄ«bas aprÅ«pes minimumu plānots nodroÅ¡ināt visiem valsts iedzÄ«votājiem neatkarÄ«gi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicÄ«nisko palÄ«dzÄ«bu, konkrÄ"tu diagnožu ārstÄ"Å¡anu un kompensÄ"jamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

(pievienota 8.rindkopa)