papildināts (20:30) - Rosina uz izmeklēšanas laiku atstādināt VARAM valsts sekretāru

Komisija, kas veikusi dienesta pārbaudi par amatpersonu atbildÄ«bu saistÄ«bā ar finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektam, rosinājusi no amata atstādināt Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijas (VARAM) valsts sekretāru Aleksandru Antonovu.

Aģentūras LETA rīcībā nonākušajā komisijas atzinumā ir ierosināts sākt disciplinārlietu pret Antonovu, vienlaikus atstādinot viņu no amata pienākumu izpildes.

Komisijas atzinumā teikts, ka Antonovs ir pārkāpis vairākas tiesÄ«bu normas un radÄ«jis priekÅ¡noteikumus prettiesiskam finanÅ¡u izlietojumam. Pret viņu disciplinārlietu rosināts sākt par pienākumu kvalitatÄ«vu nepildÄ«Å¡anu, kā rezultātā valstij nodarÄ«ts bÅ«tisks mantisks kaitÄ"jums aptuveni 498 005 eiro apmÄ"rā.

Antonovs no amata pagaidām nav atstādināts, jo atrodas komandÄ"jumā, aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja VARAM Sabiedrisko attiecÄ«bu nodaļas vadÄ«tāja KristÄ«ne BarÅ¡evska.

Viņa pastāstÄ«ja, ka vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrs Einārs Cilinskis (V-TB/LNNK) ir izvÄ"rtÄ"jis ierosinājumu par atstādināšanu, taču pieņÄ"mis lÄ"mumu neatstādināt Antonovu.

Valsts civildienesta ierÄ"dņu disciplināratbildÄ«bas likums paredz, ka uz disciplinārlietas izmeklÄ"Å¡anas laiku var atstādināt, saglabājot mÄ"neÅ¡algu un sociālās garantijas.

Komisija secinājusi, ka Antonovs, izdodot rezolÅ«ciju par finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu, bez skaidri redzama un juridiski saprotama pamatojuma ir ignorÄ"jis SIA Vides investÄ«ciju fonds ziņojumā par lÄ«guma ar Karvas HES projekta Ä«stenotājiem lauÅ¡anu un atbildÄ«gās iestādes lÄ"mumā minÄ"tos projekta ievieÅ¡anas apstākļus un norādi uz projekta neatbilstÄ«bu normatÄ«vā regulÄ"juma prasÄ«bām. VÄ"stule projekta Ä«stenotājiem par finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu tikusi nosÅ«tÄ«ta, pirms Vides investÄ«ciju fonds bija paudis savu atzinumu. Jau iepriekÅ¡ organizācija bija norādÄ«jusi, ka nav sasniegts projekta mÄ"rÄ·is, jo ir uzbÅ«vÄ"ta jauna HES ar uzpludinājumu, kas neatbilst nevienam no Ministru kabineta noteikumos noteiktajiem atbalstāmo aktivitāšu veidiem.

Jau ziņots, ka vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/KNNK) pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā parakstÄ«ja rÄ«kojumu par disciplinārlietas sākÅ¡anu pret Antonovu. Šāds lÄ"mums pieņemts pÄ"c dienesta pārbaudes komisijas ierosinājuma, kas vÄ"rtÄ"ja amatpersonu atbildÄ«bu saistÄ«bā ar finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu Karvas HES projektam.

Dienesta pārbaude tika ierosināta par iesaistÄ«to valsts amatpersonu pieņemto lÄ"mumu un faktiskās rÄ«cÄ«bas pamatotÄ«bu un atbilstÄ«bu normatÄ«vajam regulÄ"jumam, kā arÄ« par lÄ«guma starp SIA Patina un SIA Vides investÄ«ciju fonds (VIF) izpildes tiesiskumu un atbilstÄ«bu 2010.gada 12.maijā Ministru kabinetā apstiprinātajam "Klimata pārmaiņu finanÅ¡u instrumenta finansÄ"to projektu atklāta konkursa "TehnoloÄ£iju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamajiem energoresursiem" nolikumam".

Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis dienas laikā sagatavot VIF lÄ"mumu par finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu SIA Patina, lai gan iepriekÅ¡ naudas pieÅ¡Ä·irÅ¡ana tikusi atlikta, turklāt iepriekÅ¡Ä"jais vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrs Edmunds SprÅ«džs izdeva rÄ«kojumu par sadarbÄ«bas pārtraukÅ¡anu ar Å¡o uzņÄ"mumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandÄ"Å¡anā, Ä«paÅ¡nieks to pieteica 500 000 eiro lÄ«dzfinansÄ"jumam kā videi draudzÄ«gu projektu.

LETA jau ziņoja, ka Vides aizsardzÄ«bas klubs (VAK) kopā ar Latvijas MakÅ¡Ä·ernieku asociāciju un makÅ¡Ä·ernieku klubu Fario vÄ"rsies tiesā, lai apstrÄ«dÄ"tu savulaik Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES bÅ«vatļauju.

AdministratÄ«vās rajona tiesas Valmieras tiesu namā Karvas HES bÅ«vatļauja atzÄ«ta par nelikumÄ«gu. Å o lÄ"mumu pārsÅ«dzÄ"jis gan HES bÅ«vnieks Patina, gan LAD, paÅ¡laik lieta atrodas AdministratÄ«vajā apgabaltiesā, kas to izskatÄ«s 6.februārÄ«.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar bÅ«vÄ"t. Pamatojoties uz to, ka bÅ«vniecÄ«bai uz Vaidavas upes gadu iepriekÅ¡ jau bija izsniegta bÅ«vatļauja, tika pieļauts izņÄ"mums un bÅ«vatļauju varÄ"ja turpināt pagarināt.

(pievienota 5.rindkopa)