Prezidents: Plānotā veselības aprūpes reforma neveicinātu reemigrāciju

Plānotās izmaiņas veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas modelÄ«, saistot to ar nodokļu maksāšanu Latvijā, ir pretrunā ar valsts plāniem sekmÄ"t aizbraukuÅ¡o iedzÄ«votāju atgrieÅ¡anos Latvijā, ceturtdienas rÄ«tā Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jumā RÄ«ta panorāma teica Valsts prezidents Andris BÄ"rziņš.

Prezidents ir iepazinies ar veselÄ«bas aprÅ«pes reformas plānu un atzina, ka paÅ¡laik saistÄ«bā ar to vÄ"l ir gana neskaidrÄ«bu, jo valstij trÅ«kstot informācijas par iedzÄ«votāju skaitu un nodarboÅ¡anos: "Nezinām, cik Latvijā ir cilvÄ"ku, kas viņi ir un kādi viņi ir," sacÄ«ja BÄ"rziņš, skaidrojot, ka ne visu iedzÄ«votāju ienākumi ir legāli un ne visi par tiem pilnÄ«bā maksā nodokļus.

TāpÄ"c iecere, ka veselÄ«bas aprÅ«pe ir apmaksāta tikai nodokļu maksātājiem, ir pareizs un atbilstoÅ¡s risinājums Latvijas situācijai, turklāt tas apdraud ieceri par aizbraucÄ"ju atgrieÅ¡anos Latvijā, jo viņiem "Å¡eit par veselÄ«bas aprÅ«pi bÅ«tu pilnÄ«bā jāmaksā paÅ¡iem".

Jau ziņots, ka paÅ¡laik likumu, kas paredz veselÄ«bas aprÅ«pes sistÄ"mas izmaiņas, ir Saeimas darba kārtÄ«bā un pieņemts pirmajā no trÄ«s lasÄ«jumiem. Likumprojekts paredz ieviest obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, sasaistot tiesÄ«bas uz valsts budžeta apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarÄ"Å¡anu un nomaksu. VeselÄ«bas aprÅ«pes minimumu plānots nodroÅ¡ināt visiem valsts iedzÄ«votājiem neatkarÄ«gi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicÄ«nisko palÄ«dzÄ«bu, konkrÄ"tu diagnožu ārstÄ"Å¡anu un kompensÄ"jamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzÄ"ts, ka valsts apdroÅ¡inās 20 iedzÄ«votāju grupas, tostarp bÄ"rnus vecumā lÄ«dz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bÄ"rnu ar invaliditāti, cilvÄ"kus ar 1., 2. un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 lÄ«dz 30 gadiem, personas no 18 lÄ«dz 25 gadiem, kuras iegÅ«st vispārÄ"jo profesionālo izglÄ«tÄ«bu, politiski represÄ"tos, kā arÄ« personas, kuras atrodas ieslodzÄ«juma vietās, un vÄ"l ap desmit cilvÄ"ku grupas. No šā saraksta valdÄ«ba nolÄ"ma izslÄ"gt patentmaksu maksātājus.