Lielvārdes pasta ēkas iegāde domes īpašumā varētu būt iepriekš izplānota

LielvārdÄ" dome Å¡onedÄ"ļ pieņÄ"ma pilsÄ"tas budžetu. Tajā iekļauts kāds interesants pirkums. Pasta Ä"ku, ko kāda privātfirma nesen ieguva savā Ä«paÅ¡umā, nu par jau divreiz augstāku cenu pārpirks pilsÄ"ta. Domnieki no opozÄ«cijas uzskata, ka Å¡is darÄ«jums jau iepriekÅ¡ izplānots, svÄ"tdien ziņo TV3 raidÄ«jums Nekā personÄ«ga.

Lielvārdes domÄ" spÄ"ku samÄ"rs starp opozÄ«ciju, un pozÄ«ciju ir niecÄ«gs - astoņi pret septiņiem. TāpÄ"c salÄ«dzinoÅ¡i mazajā paÅ¡valdÄ«bā emocijas par katru lÄ"mumu sit augstu vilni. TreÅ¡dien dome balsoja par budžetu. Vadošās partijas deputātus opozÄ«cija gribÄ"ja sagaidÄ«t ar piketu. VÄ"jā un salā protesta akcija gan sanāca gandrÄ«z nemanāma.

OpozÄ«cija uzskata, ka dome lobÄ" kādas intereses nepiekāpÄ«gi no vienas privātfirmas vÄ"loties pirkt sliktā stāvoklÄ« esoÅ¡u Ä"ku. Ä'ka atrodas dažu minÅ«Å¡u gājiena attālumā no domes. Tās kādreizÄ"jais Ä«paÅ¡nieks bija Lattelecom. KrÄ«zes laikā uzņÄ"mums nolÄ"ma iztirgot vairākus Ä«paÅ¡umus. ArÄ« Å¡o. Vairāk kā divus gadus pircÄ"ju atrast neizdevās. Tad pirms gada pÄ"kšņi pieteicās firma no Ogres E-Credit Latvia. DarÄ«jumu formÄ"Å¡ana sakrita ar paÅ¡valdÄ«bu vÄ"lÄ"Å¡anu laiku. Māju par 19 tÅ«kstoÅ¡iem latu firma pārpirka 2012.gada pašās beigās. Zemi zem tās par 10 tÅ«kstoÅ¡iem - pagājušā gada septembrÄ«, kad domÄ" jau saimniekoja paÅ¡reizÄ"jā sasaukuma deputāti ar ilggadÄ"jo mÄ"ru Aivaru Trosku (ReÄ£ionu alianse) priekÅ¡galā.

Laikā, kad vÄ"l firma formÄ"ja zemes iegādes dokumentus, tās piedāvājums uzradies mÄ"ram uz galda. Kā tas noticis - Troska neatceras. Bet uzreiz aktÄ«vi dibinājis darba grupu, kam jāpÄ"ta, vai māju pirkt. Lai nebÅ«tu paÅ¡am par darÄ«jumu jāuzņemas atbildÄ«ba.

UzņÄ"mÄ"ju piedāvātā sākuma cena bijuÅ¡i 70 tÅ«kstoÅ¡i latu. VÄ"lāk tā sarukusi uz 50 tÅ«kstoÅ¡iem. Atzinums prasÄ«ts arÄ« bÅ«vvaldei. Tās secinājusi - inženiertÄ«kli jāpārbÅ«vÄ", Ä"kas plānojums - nepiemÄ"rots, Ä"ka nav energoefektÄ«va, nesošās konstrukcijas apmierinošā stāvoklÄ«. Ä'kai saglabājams tikai nesoÅ¡ais karkass. PÄ"rÄ"jais jātaisa no jauna. OpozÄ«cija uzskata, ja darÄ«jums notiks - tā bÅ«s tikai naudas izÅ¡Ä·ieÅ¡ana.

"Å Ä« Ä"ka ir ļoti ļoti sliktā un kritiskā stāvoklÄ«. Un vajadzÄ"tu objektÄ«vi izvÄ"rtÄ"t cik nepiecieÅ¡ams Å¡Ä«s Ä"kas saveÅ¡anai kārtÄ«bai. Un bez tādiem aplinkiem un meliem skaidri un gaiÅ¡i pateikt - ka vismaz ņemot vÄ"rā vÄ"l Å¡Ä« brīža sastāvu un iepriekÅ¡Ä"jo pieredzi, kad dienas centru uzbÅ«vÄ"ja pa 400 tÅ«kstoÅ¡iem tad Å¡Ä« Ä"ka kā minimums kādi 500 600 tÅ«kstoÅ¡i izmaksās. Å Ä«s Ä"kas saveÅ¡ana kārtÄ«bā," saka Lielvārdes novada domes deputāts Imants Balodis (VienotÄ«ba).

TomÄ"r domÄ" jautājums aktÄ«vi virzÄ«jies uz priekÅ¡u. Darba grupā darbojies arÄ« domnieks, kuram pieder vietÄ"jais bÅ«vniecÄ«bas veikals Māris & CO un kurÅ¡ aktÄ«vi iesaistās bÅ«vdarbos LielvārdÄ". Viņš arÄ« raidÄ«jumam atzÄ«st, ka pazÄ«st Ogres uzņÄ"muma Ä«paÅ¡niekus. 

E-Credit Latvia pÄ"dÄ"jā gada pārskatā redzams, ka deputāta saistÄ«ba ar pasta Ä"kas pircÄ"ju ir krietni ciešāka - Māra Mālmeistara bÅ«vmateriālu tirgoÅ¡anas uzņÄ"mums firmai E-Credit Latvia izsniedzis aizdevumu - 5000 latu apmÄ"rā. Tas nozÄ«mÄ" - strādājot darba grupā, kas pÄ"tÄ«ja Ä"kas nepiecieÅ¡amÄ«bu un balsojot par to domes sÄ"dÄ", deputāts varÄ"tu bÅ«t nonācis intereÅ¡u konfliktā. 

E-Credit Latvia reÄ£istrÄ"ta OgrÄ" kādā kabinetā daudzstāvu mājas pirmajā stāvā. Kaimiņi apgalvo - tur sen neviens neesot redzÄ"ts. Firmas 95% akciju pieder kādam Sanktpeterburgā dzÄ«vojoÅ¡am Aleksejam Fedosimovam. Valdes priekÅ¡sÄ"dis ArtÅ«rs Vjakse. Viņš par darÄ«jumu ar Lielvārdes domi runāt atsakās.

LielvārdÄ" dome vÄ"l nav izlÄ"musi, ko nenopirktajā mājā darÄ«s. Bet visticamāk - darÄ«jums notiks. MÄ"rs vairākkārt atgādina - viņš neko nevienam neuzspiežot. LÄ"mÄ"ji esot deputāti. Un kā viņi nobalsos tā bÅ«s.

"Lai deputāti paÅ¡i spriež un lemj. Viņiem bÅ«s spÄ"ks un vara rokās pÄ"c... nezinu... kaut kad... nākoÅ¡ajās sÄ"dÄ"s, kad Å¡is jautājums aizies tālāk jau kā tÄ«ri jautājums par iegādāšanos. Tā kā tad varÄ"s diskutÄ"t vÄ"l. Ilgi, gari...plaÅ¡i par Å¡o tematu," piebilst Troska.Â