Meļņiks: Elektrības pseidotirgus. Būs arī gāzes?

ElektrÄ«bas tirgus, kas juridiskajām personām ir atvÄ"rts jau vairākus gadus, Å¡opavasar tiks liberalizÄ"ts arÄ« mājsaimniecÄ«bām. LÄ"mumi sen pieņemti, nav vairs jÄ"gas spekulācijām, vai tas prātÄ«gi darÄ«ts vai ne. Jāskatās, kas un kā darāms tālāk - jaunajā situācijā.

Pirmais un bÄ"dÄ«gākais, ko visi esam pamanÄ«juÅ¡i lÄ«dz ar Latvenergo monopolstāvokļa formālo novÄ"rÅ¡anu, ir tas, ka cenas pieaug, nevis samazinās. Konkurences apstākļos teorÄ"tiski bija jābÅ«t otrādi. Tiesa, par konkurenci pagaidām runāt pāragri - augsto cenu turpmākajam periodam noteicis pats Latvenergo, pÄ"c visa spriežot, mājsaimniecÄ«bas kā klienti citus spÄ"lÄ"tājus Ä«paÅ¡i neinteresÄ" - tirgus par mazu un nabadzÄ«gu. ProblÄ"mas rada arÄ« laikus - pirms liberalizācijas - neizbÅ«vÄ"ti starpsavienojumi ar ZiemeļvalstÄ«m.

IepriekÅ¡ tika runāts, ka igauņu kompānijām it kā esot interese par elektrÄ«bas pārdoÅ¡anu Latvijā ne tikai juridiskajām, bet arÄ« fiziskajām personām. Å obrÄ«d izskatās, ka tā gluži nav. Lai gan elektroenerÄ£ija Igaunijā ir lÄ"tāka, tās piegādi Latvijā sadārdzina problÄ"mas starpsavienojumos. Ne velti arÄ« mÅ«su paÅ¡u LatvenergoIgaunijā biržā iegādātu elektroenerÄ£iju turienes patÄ"rÄ"tājiem spÄ"j piedāvāt par aptuveni 6% lÄ"tāk nekā mums. AlternatÄ«vos piegādātājus visdrÄ«zāk interesÄ" vienÄ«gi neliela daļa lielo patÄ"rÄ"tāju, kas vienā lÄ«gumā var apvienot vairākus Ä«paÅ¡umus. Savukārt daudzie mazo rÄ"Ä·inu klienti var interesÄ"t vienÄ«gi komplekso pakalpojumu sniedzÄ"jus, kā Baltcom, kam elektrÄ«bas piegāde vienā paketÄ" ar telekomunikāciju pakalpojumiem kalpo arÄ« kā mārketinga rÄ«ks.

Sakot, ka turpmāk elektrÄ«ba bÅ«s dārgāka, un kā pirmie nosaucot jauno cenu, Latvenergo visai demonstratÄ«vi paceļ intereses latiņu, raida signālu tirgum, pievilina. Å…emot vÄ"rā, ka Latvenergo ir pelnoÅ¡s uzņÄ"mums arÄ« ar Å¡Ä«brīža tarifiem, nav izslÄ"gts, ka šāda rÄ«cÄ«ba ir politisku intereÅ¡u diktÄ"ta, lai nebÅ«tu tā, ka arÄ« pÄ"c liberalizācijas ir tikai viens vai divi tirgotāji. Pagaidām gan Å¡Ä«s solis augļus nav nesis.

Latvenergo jau ilgstoÅ¡i bijis tādā kā politisko spÄ"lÄ«Å¡u Ä·Ä«lnieka lomā. IepriekÅ¡ uzņÄ"mums, arÄ« acÄ«mredzot politiska spiediena ietekmÄ", bija ieviesis ekonomiski nepamatotu Ä«paÅ¡i labvÄ"lÄ«gu tarifu tiem, kas patÄ"rÄ" vismazāk. Tagad Å¡ai, pamatā mazturÄ«go klientu, kategorijai, kurai no svara katrs maciņā palikuÅ¡ais cents, elektrÄ«bas cenas sadārdzinājums ir visaugstākais - pat vairāk par 40%, kā liecina Swedbank Privātpersonu finanÅ¡u institÅ«ta aprÄ"Ä·ini. LÄ«dz ar to Latvenergo, aktÄ«vi komunicÄ"jot gaidāmo elektrÄ«bas cenu kāpumu, faktiski nostāda sevi pret Å¡o sabiedrÄ«bas daļu. Valsts pārstāvji, kas agrāk lielÄ«jās ar it kā sociāli atbildÄ«go pieeju, dÄ«vainā kārtā tagad klusÄ". Kaut Å¡ajā situācijā paralÄ"li Latvenergo komunikācijas kampaņai par jaunajiem spÄ"les noteikumiem arÄ« valstij un paÅ¡valdÄ«bām bija aktÄ«vi jāinformÄ" mazturÄ«go auditorija par sociālās palÄ«dzÄ«bas saņemÅ¡anas iespÄ"jām.

Kopumā ņemot, lai arÄ« sāpÄ«ga, elektrÄ«bas tirgus liberalizācijas pieredze ir ļoti noderÄ«ga, lai izvairÄ«tos no lÄ«dzÄ«gām kļūdām, lemjot par ātrāku gāzes tirgus liberalizāciju. Jau tagad skaidrs: kamÄ"r nav infrastruktÅ«ras alternatÄ«vām piegādÄ"m, neko vairāk par cenu pieaugumu pÄ"c it kā tirgus atvÄ"rÅ¡anas sagaidÄ«t nevaram.