Izvērtēs mērķdotācijas māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai

Latvijas Nacionālais kultÅ«ras centrs (LNKC) izvÄ"rtÄ"s valsts mÄ"rÄ·dotācijas māksliniecisko kolektÄ«vu vadÄ«tāju darba samaksai un izstrādās vadlÄ«nijas par tautas mākslas kolektÄ«vu darbÄ«bas attÄ«stÄ«bu, tā 2014. gada 19. februārÄ« lÄ"ma Dziesmu un deju svÄ"tku padome, informÄ"ja LNKC pārstāve Inga Bika

Aptauju, kurā izvÄ"rtÄ"s valsts mÄ"rÄ·dotācijas māksliniecisko kolektÄ«vu vadÄ«tāju darba samaksai efektivitāti, LNKC veiks sadarbÄ«bā ar Latvijas KultÅ«ras akadÄ"miju. Aptaujas laikā tiks apzināti māksliniecisko kolektÄ«vu dibinātāji un kolektÄ«vu vadÄ«tāji, lai noskaidrotu, vai mÄ"rÄ·dotācija, ar kuru valsts atbalsta Dziesmu un deju svÄ"tku tradÄ«cijas ilgtspÄ"ju sasniedz savu mÄ"rÄ·i. Balstoties uz aptaujas rezultātiem, tiks lemts par nepiecieÅ¡amÄ«bu palielināt paÅ¡reizÄ"jo mÄ"rÄ·dotācijas summu.

LÄ«dz 2014. gada oktobrim LNKC kopā ar savu nozaru konsultatÄ«vajām padomÄ"m, paÅ¡valdÄ«bu pārstāvjiem, Latvijas PaÅ¡valdÄ«bu savienÄ«bu un citām ieinteresÄ"tajām pusÄ"m izstrādās vadlÄ«nijas tautas mākslas kolektÄ«vu darbÄ«bas attÄ«stÄ«bai. Tās iekļaus māksliniecisko kolektÄ«vu dažādu darbÄ«bas aspektu raksturojumu, kā arÄ« noteiks kolektÄ«va vadÄ«tāja pienākumus, iesaistoties gan vietÄ"ja, gan nacionāla lÄ«meņa kultÅ«ras vÄ"rtÄ«bu, t.sk. Dziesmu un deju svÄ"tku tradÄ«cijas saglabāšanā un attÄ«stÄ«bā.

"Gan valstij, gan paÅ¡valdÄ«bām jārÅ«pÄ"jas par to, lai Dziesmu un deju svÄ"tku tradÄ«cijas saglabāšanā un attÄ«stÄ«bā iesaistÄ«tie kolektÄ«vi tiktu Ä«paÅ¡i motivÄ"ti un atbalstÄ«ti. TāpÄ"c arÄ« tika radÄ«ta Å¡Ä« valsts mÄ"rÄ·dotācija. VÄ"lamies noskaidrot, vai paÅ¡valdÄ«bās atÅ¡Ä·iras atlÄ«dzÄ«ba tiem kolektÄ«viem, kuri mÄ"rÄ·tiecÄ«gi piedalās nacionālas kultÅ«ras vÄ"rtÄ«bas ilgtspÄ"jas nodroÅ¡ināšanā, un kolektÄ«viem, kuri darbojas hobija pÄ"c. MÄ"rÄ·dotāciju nevajadzÄ"tu izmantot paÅ¡valdÄ«bu finansÄ"juma izlÄ«dzinājumam, no tā ieguvÄ"ji nav ne Dziesmu un deju svÄ"tku tradÄ«cija, ne kolektÄ«vi un to vadÄ«tāji," uzsver kultÅ«ras ministre Dace Melbārde.

Å ogad valsts mÄ"rÄ·dotācija sadalÄ«ta 1697 māksliniecisko kolektÄ«vu, kuri regulāri iesaistās Dziesmu un deju svÄ"tku tradÄ«cijas saglabāšanā un attÄ«stÄ«bā, t.sk. gatavojas kārtÄ"jiem VispārÄ"jiem latvieÅ¡u Dziesmu un deju svÄ"tkiem, vadÄ«tāju darba samaksai un valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātajām iemaksām. Kopumā tie ir 54 procenti no visiem 3145 Latvijas mākslinieciskajiem kolektÄ«viem. 2014. gadā valsts mÄ"rÄ·dotācijas kopÄ"jais apjoms ir 7 865 92 eiro, un tas ir 56 procenti no 2009. gada jeb pirmskrÄ«zes finansÄ"juma.

Valsts mÄ"rÄ·dotāciju aprÄ"Ä·ina un sadala atbilstoÅ¡i 2012. gada 25. septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.670 KārtÄ«ba, kādā tiek aprÄ"Ä·ināta un sadalÄ«ta valsts budžeta mÄ"rÄ·dotācija māksliniecisko kolektÄ«vu vadÄ«tāju darba samaksai un valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātajām iemaksām un 2014. gada 28. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 58 KārtÄ«ba, kādā tiek sadalÄ«ta valsts mÄ"rÄ·dotācija to māksliniecisko kolektÄ«vu vadÄ«tāju darba samaksai un valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātajām iemaksām, kuru dibinātāji nav paÅ¡valdÄ«bas.