Enerģētikas eksperts: LTV sabiedrībai ir parādā skaidrojumu par elektrības tirgus atvēršanu

PÄ"dÄ"jās dienās arvien lielāku uzmanÄ«bu izpelnās sagaidāmā elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām, sākot ar 2014. gada 1. aprÄ«li, ko, iespÄ"jams, arÄ« varÄ"tu dÄ"vÄ"t par X stundu, jo lielākā daļa sabiedrÄ«bas vÄ"l lÄ«dz galam neizprot sagaidāmās pārmaiņas. TomÄ"r Ä«stā X stunda pienāca vakar lÄ«dz ar LTV raidÄ«jumu SastrÄ"gumstunda, kas tiem, kuri bija sākuÅ¡i kaut nedaudz saprast par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu, sajauca prātus pilnÄ«bā, jo ar terminiem, principiem un pieejām tika manipulÄ"ts bez ierobežojumiem.

RaidÄ«juma aptaujas jautājums. Ja pašā raidÄ«juma sākumā uzstādÄ«tais jautājums no vadÄ«tājas - "KāpÄ"c par elektrÄ«bu maksāsim vairāk?" Å¡Ä·ita loÄ£isks, tad jau pÄ"c Ä«sa brīža izskanÄ"juÅ¡ais aptaujas jautājums lika vilties: "Vai Latvenergo jaunā elektrÄ«bas cena ir noteikta godÄ«gi?". Kā var runāt par godÄ«gs, negodÄ«gs kategorijām brÄ«vā tirgus apstākļos? Latvenergo ir nācis klajā ar savu jauno cenu piedāvājumu mājsaimniecÄ«bām un mājsaimniecÄ«bu ziņā ir to pieņemt vai nepieņemt. Ja piedāvājums nepatÄ«k, tad var izvÄ"lÄ"ties citu tirgotāju. Turklāt interesanti, cik aptaujas dalÄ«bnieku izvÄ"lÄ"sies atbildi - "Jā, noteikta godÄ«gi"? Protams, ka absolÅ«ts mazākums, jo cena pieaugs.

Tarifs vai brÄ«vais tirgus. RaidÄ«juma laikā brÄ«vi tiek lÄ"kāts no termina tarifs uz brÄ«vā tirgus cena, piesaucot gan vecos elektroenerÄ£ijas tarifus, gan saucot cenas pÄ"c 1. aprīļa par tarifiem.

SabiedrÄ«bai bÅ«tu skaidri jānodefinÄ" - lÄ«dz 1. aprÄ«lim pastāv elektroenerÄ£ijas regulÄ"tie tarifi, pÄ"c tam tarifs bÅ«s tikai Sadales tÄ«kla pakalpojumiem un regulÄ"ta tiks arÄ« Obligātā iepirkuma komponente (OIK). ElektroenrÄ£ijas cenu noteiks tirgotāji, savstarpÄ"ji konkurÄ"jot.

ElektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas izmaksas. Kā viens no veidiem, kā uzbrukt Latvenergo, tiek izvÄ"lÄ"ta vÄ"rÅ¡anās pret elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas izmaksām, kas rodas no elektroenerÄ£ijas pārdoÅ¡anas mājsaimniecÄ«bām, jo tās esot pieauguÅ¡as. Izmaksas ir nevis pieauguÅ¡as, bet beidzot pareizi tiks attiecinātas (izmaksas no elektroenerÄ£ijas pārdoÅ¡anas mājsaimniecÄ«bām ir daudz lielākas, nekā no juridisko personu apkalpoÅ¡anas). Un ja kāds no tirgotājiem nespÄ"s bÅ«t efektÄ«vs, tad viņu ātri izkonkurÄ"s citi. Turklāt brÄ«vā tirgus apstākļos neviens neatklāj, cik viņa produktā ir ražoÅ¡anas, mārketinga vai pārdoÅ¡anas izmaksas. Katrs konkurÄ" ar to, kur var bÅ«t efektÄ«vāks.

SabiedrÄ«bas neizpratne par procesiem. NebrÄ«nos, ka raidÄ«juma skatÄ«tāji klātienÄ" pauda viedokli, ka nesaprot par ko ir diskusija. ArÄ« es kā eksperts ar desmit gadu pieredzi enerÄ£Ä"tikā lielāko daļu raidÄ«juma nespÄ"ju saprast, kāds ir diskusijas mÄ"rÄ·is. SabiedrÄ«ba ir jāizglÄ«to, taču arÄ« jāapzinās, ka ar karoti mutÄ" nevienam zināšanas neieliksi. Interesants Å¡Ä·ita arÄ« Swedbank pārstāves paziņojums, ka neviens jaunos cenu veidus nesaprot, jo grÅ«ti izprast principu - tÄ"rÄ" vairāk, maksā mazāk. Es gan neuzskatu, ka Latvijas iedzÄ«votāji ir tik neattapÄ«gi, un jaunie tirdzniecÄ«bas piedāvājumi no tirgotājiem ir gana vienkārÅ¡ai un arÄ« piemÄ"rojami katra vajadzÄ«bām.

Konkurences neesamÄ«ba. Vairākkārt tiek apgalvots, ka Latvenergo konkurentu nav, ko arÄ« raidÄ«juma beigās uzsver Neo, skaidri pauzdams viedokli, ka izvÄ"le bÅ«s starp Latvenergo un Latvenergo. PatiesÄ«bā konkurence ir un bÅ«s, jo tirgotājs Baltcom jau skaidri ir paziņojis savas cenas (pat nedaudz zemākas par Latvenergo) un ir gatavs tirgot visām mājsaimniecÄ«bām, kas to vÄ"las.

VarÄ"tu vÄ"l turpināt par raidÄ«jumā izskanÄ"juÅ¡ajiem apgalvojumiem, jo dÄ«vainÄ«bu bija daudz - Starta tarifa principu putroÅ¡ana, Swedbank pārstāves nezināšana, ka dienas un nakts tarifi pastāv jau sen, vÄ"lme, lai SPRK pārbauda Latvenergo izmaksas brÄ«vā tirgus apstākļos un citas.

RaidÄ«jumā apspriestās Latvenergo tirdzniecÄ«bas izmaksas pÄ"c vakardienas tikai pieaugs, jo bÅ«s jāvelta vairāk resursu, lai kliedÄ"tu tos maldus, kas bÅ«s iezaguÅ¡ies cilvÄ"ku prātos.

Manuprāt, pÄ"c vakardienas LTV ir parādā sabiedrÄ«bai skaidrojumu par izmaiņām pÄ"c 1. aprīļa, kas bÅ«tu pasniegtas bez sakāpinātām emocijām un ļautu katram pieņemt pareizos lÄ"mumus. Savukārt, valdÄ«bai Å¡obrÄ«d jāvelta visas pÅ«les, lai izstrādātu saprotamu un viegli pieejamu atbalsta mehānismu tiem, kam izmaksu kāpums atstās vislielāko iespaidu, taču to nekādā gadÄ«jumā nedrÄ«kst darÄ«t, izmantojot tirgus atvÄ"rÅ¡anas atlikÅ¡anu.