VIDEO: Mākslas muzeju prognozē atvērt 2016.gada 4.maijā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas darbi varÄ"tu ieilgt aptuveni par vienu gadu, bet projekta izmaksu kāpums pagaidām nav prognozÄ"jams, Å¡odien iepazÄ«stinot ar darbu norisi muzejā, pastāstÄ«ja RÄ«gas domes ĪpaÅ¡uma departamenta vadÄ«tājs Oļegs Burovs (GKR).

FOTO: Sarežģījumu dÄ"ļ Mākslas muzeja remontdarbi ieilgs lÄ«dz 2016.gadam

Ja sākotnÄ"ji bÅ«vdarbus muzejā bija plānots pabeigt lÄ«dz 2015.gada vidum, tagad varÄ"tu runāt tikai par 2015.gada beigām vai 2016.gada vidu. RÄ«gas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Nils UÅ¡akovs (SC) Å¡odien pauda cerÄ«bu, ka muzeja Ä"ku varÄ"tu nodot ekspluatācijā 2015.gada 11. vai 18.novembrÄ«, taču Burovs savās prognozÄ"s bija piesardzÄ«gāks, norādot, ka bez sasteigÅ¡anas Ä"ka varÄ"tu bÅ«t gatava uz 2016.gada 4.maiju. PrecÄ«zu termiņu bÅ«vnieki un RÄ«gas dome varÄ"tu nosaukt augusta vidÅ«.

Lai nezaudÄ"tu LNMM rekonstrukcijai piesaistÄ«to Eiropas SavienÄ«bas finansÄ"jumu, RÄ«gas domei nāksies vÄ"rsties projektu pārraugoÅ¡ajā institÅ«cijā, lai lÅ«gtu pagarināt projekta termiņu.

Ne bÅ«vnieki, ne projektÄ"tāji pagaidām nevar pateikt, kādas bÅ«s papildu izmaksas, ko radÄ«juÅ¡i neparedzÄ"ti apstākļi - gruntsÅ«deņu spiediens un vÄ"sturiskās Ä"kas plaisāšana. SākotnÄ"ji tika paredzÄ"ts, ka LNMM rekonstrukcija izmaksās 34,15 miljonus eiro, taču Å¡o summu nāksies palielināt.

Jau ziņots, ka kļūdainu hidroÄ£eoloÄ£isko datu dÄ"ļ raduÅ¡ies sarežģījumi ar gruntsÅ«deņiem. Kā pastāstÄ«ja bÅ«vnieki, vienā no pazemes apjoma pamatu pāļu urbumiem stundā augÅ¡up sÅ«kuÅ¡ies 25 kubikmetri Å«dens, lÄ«dz ar to nācies saÄ«sināt enkurpāļu dziļumu un gandrÄ«z uz pusi palielināt pamatplāksnes biezumu.

RÄ«gas domes ĪpaÅ¡uma departaments nolÄ«dzis juristus, lai izvÄ"rtÄ"tu iespÄ"ju raduÅ¡os papildu tÄ"riņus vismaz daļÄ"ji piedzÄ«t no apdroÅ¡inātājiem vai projektÄ"tājiem, kuru piesaistÄ«tie apakÅ¡uzņÄ"mÄ"ji pieļāvuÅ¡i kļūdas gruntsÅ«deņu izpÄ"tÄ". Burovs norādÄ«ja, ka par Å¡o jautājumu, iespÄ"jams, gaidāmi tiesu darbi, taču RÄ«gas mÄ"rs uzskata - pat ja kļūdas nebÅ«tu bijuÅ¡as un visi aprÄ"Ä·ini uzreiz bÅ«tu bijuÅ¡i precÄ«zi, projekts diez vai bÅ«tu Ä«stenojams Ä«sākā laikā un ar mazākām izmaksām: RÄ«gas dome vienkārÅ¡i laicÄ«gāk bÅ«tu zinājusi, ar ko rÄ"Ä·ināties. Papildu tÄ"riņus RÄ«gas dome pilnÄ«bā segs par paÅ¡valdÄ«bas budžeta lÄ«dzekļiem, taču finansÄ"jums Å¡im nolÅ«kam, visticamāk, bÅ«s jāmeklÄ" jau 2015.gada budžetā.

Patlaban pie muzeja Ä"kas ir noslÄ"guÅ¡ies bÅ«vbedres rakÅ¡anas darbi un tajā tiek veikta jaunbÅ«ves pazemes apjoma izbÅ«ve - izbÅ«vÄ"ta rievsiena lÄ«dz jaunbÅ«vÄ"jamajai lifta Å¡ahtai, turpinās pamatu plātnes, ārsienu un strapsienu betonÄ"Å¡anas darbi, inženierkomunikāciju izbÅ«ve, kā arÄ« turpinās hidroizolācijas un siltināšanas darbi.

Kravas lifta Å¡ahtas rakÅ¡ana lÄ«dzās jau esoÅ¡ajai bÅ«vbedrei pagaidām nenotiek, jo projektÄ"tāji meklÄ" piemÄ"rotākos risinājumus, kā nodroÅ¡ināties pret vÄ"sturiskās Ä"kas turpmāku plaisāšanu. Jaunie risinājumi varÄ"tu bÅ«t gatavi marta sākumā, kad arÄ« varÄ"tu runāt par precÄ«zākiem termiņiem un papildu izmaksām.

TikmÄ"r muzeja vÄ"sturiskajā Ä"kā veikti demontāžas darbi, ailu atvÄ"rumu pastiprināšanas darbi veikti 90% apjomā, uzbetonÄ"tas sienas un pagraba pārseguma plātne erkera zonā un izbÅ«vÄ"ts jauns 3.stāva pārsegums zonā uz Mākslas akadÄ"mijas pusi. Turpinās 1. un 2.stāva logu un rāmju restaurācija, kā arÄ« vestibila griestu, sienu un durvju portālu attÄ«rÄ«Å¡ana no krāsas. Tāpat turpinās kupola jumta siltināšana un restaurācija, ir piegādātas pirmās zvīņas no titāncinka kupola jumta apdarei.

BÅ«vlaukumā nepārtraukti tiek veikts Ä"kas plaisu monitorings, taču pÄ"dÄ"jā mÄ"neÅ¡a laikā, kamÄ"r rakÅ¡anas darbi nenotiek, izmaiņas plaisās nav novÄ"rotas. Daļa plaisu Ä"ku sienās esot bijuÅ¡as vÄ"l pirms rakÅ¡anas darbu uzsākÅ¡anas, taču tās iepriekÅ¡ nav bijuÅ¡as manāmas, jo aizÅ¡pahtelÄ"tas kosmÄ"tisko remontu laikā.

Kopumā 12 mÄ"neÅ¡u laikā apgÅ«ts finansÄ"jums aptuveni 25% apjomā, ikdienā objektā strādā 90 darbinieku. RÄ«gas dome uzsver, ka bÅ«vdarbi objektā nav apturÄ"ti un kopumā gan ar projektÄ"tāju, gan ar bÅ«vnieku darbu paÅ¡valdÄ«ba ir apmierināta. Burovs gan piebilda, ka no projektÄ"tājiem vÄ"lÄ"tos sagaidÄ«t aktÄ«vāku rÄ«cÄ«bu.

Kā ziņots, LÄ«gums par LNMM rekonstrukciju un restaurāciju ar SIA "RE&RE" noslÄ"gts pirms gada, 24.janvārÄ«, bet muzeja darbÄ«ba pārtraukta 12.februārÄ« - drÄ«z pÄ"c tam Ä"kā darbu sāka bÅ«vnieki.

Muzeja Ä"kas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbÅ«ves projekta pasÅ«tÄ«tāji ir RÄ«gas domes ĪpaÅ¡umu departaments, bÅ«vprojekta autori ir Lietuvas arhitektu birojs "Processoffice", savukārt bÅ«vniecÄ«bas un restaurācijas darbus veiks bÅ«vfirma "RE&RE".

LNMM Ä"kā uzsākti rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, kuru gaitā lÄ«dzās muzejam parka pusÄ" tiks izbÅ«vÄ"ts divstāvu pazemes apjoms ar restaurācijas darbnÄ«cām, noliktavām un trim jaunām izstāžu zālÄ"m.

Projektā kopumā paredzÄ"ts ieguldÄ«t vairāk nekā 34 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 21,3 miljoni eiro ir RÄ«gas domes finansÄ"jums, 13,1 miljons eiro - Eiropas SavienÄ«bas lÄ«dzekļi, bet valsts pieÅ¡Ä·irtais finansÄ"jums ir 346 000 eiro. Valsts nozÄ«mes arhitektÅ«ras piemineklis - LNMM galvenā Ä"ka - bez kapitālā remonta ir kalpojusi jau 107 gadus kopÅ¡ tās atvÄ"rÅ¡anas dienas 1905.gada 16.septembrÄ«./ Leta/