Līdz 2020.gada Latvijai būs pieejami 4,4 miljardi ES fondu līdzekļi

ValdÄ«ba otrdien apstiprināja 2014.-2020.gada Eiropas SavienÄ«bas (ES) fondu plānoÅ¡anas perioda darbÄ«bas programmu Izaugsme un nodarbinātÄ«ba. Å ajā periodā Latvijai bÅ«s pieejami 4,4 miljardi eiro Eiropas Sociālā fonda (ESF), Eiropas ReÄ£ionālā attÄ«stÄ«bas fonda (ERAF) un KohÄ"zijas fonda lÄ«dzekļu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) pÄ"c valdÄ«bas sÄ"des žurnālistiem atzina, ka ir ļoti svarÄ«gi, lai dokuments Eiropas Komisijā (EK) tiktu iesniegts pÄ"c iespÄ"jas ātrāk. Patlaban Latvija ir starp pirmajām trim valstÄ«m, kas to izdarÄ«s. VÄ"l bez Latvijas savus plānoÅ¡anas dokumentus nākamajam periodam iesniegs arÄ« Lietuva un Polija.

Ä»oti svarÄ«gi ir bÅ«t starp pirmajām valstÄ«m, jo pÄ"c tiem lÄ"mumiem, ko EK pieņems pirmajai valstu grupai, tiks gatavoti precedenti valstÄ«m, kas nākamās iesniegs savus priekÅ¡likumus ES fondu sadalÄ", paskaidroja Straujuma. 

BÅ«tiska finansÄ"juma daļa - 26% - paredzÄ"ta, lai veicinātu ilgtspÄ"jÄ«gu transportu un novÄ"rstu trÅ«kumus galvenajās tÄ«kla infrastruktÅ«rās, 12% finansÄ"juma plānots ieguldÄ«t izglÄ«tÄ«bā, prasmÄ"s un mūžizglÄ«tÄ«bā, 12% - vides aizsargāšanā un resursu efektivitātes veicināšanā, 11% - pÄ"tniecÄ«bas, tehnoloÄ£iju attÄ«stÄ«bas un inovāciju nostiprināšanā, 11% finansÄ"juma paredzÄ"ti, lai atbalstÄ«tu pāreju uz ekonomiku ar zemu oglekļa dioksÄ«da emisiju lÄ«meni visās nozarÄ"s. Savukārt 10% finansÄ"juma plānoti, lai veicinātu sociālo iekļauÅ¡anu un apkarotu nabadzÄ«bu, 7% - mazo un vidÄ"jo uzņÄ"mumu konkurÄ"tspÄ"jas veicināšanai. VÄ"l 4% no kopÄ"jā finansÄ"juma paredzÄ"ti, lai uzlabotu informācijas un komunikācijas tehnoloÄ£iju pieejamÄ«bu, izmantoÅ¡anu un kvalitāti, 3% nodarbinātÄ«bas veicināšanai un darbaspÄ"ka mobilitātes atbalstÄ«Å¡anai, 2% tiks ieguldÄ«ti, lai veicinātu pielāgoÅ¡anos klimata pārmaiņām, riska novÄ"rÅ¡anai un pārvaldÄ«bai, bet 0,4% lÄ«dzekļu tiks ieguldÄ«ti, lai uzlabotu institucionālās spÄ"jas un efektÄ«vu valsts pārvaldi.

VÄ"rtÄ"jot reÄ£ionālā griezumā, ceturtā daļa jeb 25% no darbÄ«bas programmas Izaugsme un nodarbinātÄ«ba finansÄ"juma ir nacionālas iniciatÄ«vas, 27% - transporta iniciatÄ«vas, 24% - uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas iniciatÄ«vas, 24% - paÅ¡valdÄ«bu iniciatÄ«vas.

FinanÅ¡u ministrijas (FM) valsts sekretāres vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards otrdien žurnālistiem uzsvÄ"ra, ka atÅ¡Ä·irÄ«bā no iepriekÅ¡Ä"jā ES fondu lÄ«dzekļu apguves perioda Å¡oreiz netiek runāts par naudas apjoma izdevumiem, bet par mÄ"rÄ·iem, atbilstoÅ¡i kuriem tiek plānoti investÄ«ciju virzieni. InvestÄ«cijas tiek plānotas atbilstoÅ¡i noteiktām prioritātÄ"m. LÄ«dzekļu apguvÄ" ir veidota integrÄ"ta pieeja, lai fondu ieguldÄ«jums sniegtu labumu un sasniegtu gaidÄ«to rezultātu. ParedzÄ"ta arÄ« sabalansÄ"ta starpnozaru sadarbÄ«ba, piemÄ"ram, bÅ«s ieguldÄ«jumi vides problÄ"mu risināšanā, nabadzÄ«bas risku risināšanā. "Visās jomās, kur redzam nepiecieÅ¡amÄ«bu tālākām reformām, kohÄ"zijas lÄ«dzekļi ir bÅ«tisks stimuls mÄ"rÄ·u sasniegÅ¡anai," sacÄ«ja FM valsts sekretāres vietnieks.

KohÄ"zijas politikas fondu lÄ«dzfinansÄ"tie ieguldÄ«jumi 2007.-2013.gada plānoÅ¡anas periodā bÅ«tiski stimulÄ"juÅ¡i ekonomisko aktivitāti. Sagatavotā darbÄ«bas programma nosaka kohÄ"zijas politikas fondu stratÄ"Ä£isku un efektÄ«vu ieguldÄ«Å¡anu, lai pozitÄ«vā ietekme uz ekonomisko attÄ«stÄ«bu palielinātos un saglabātos arÄ« turpmākajos gados, valdÄ«bā izskatÄ«tajos dokumentos raksta FM.

KohÄ"zijas politikas fondu ievieÅ¡anai bÅ«s pieejami 4,418 miljardi eiro, ieskaitot JaunieÅ¡u nodarbinātÄ«bas iniciatÄ«vas finansÄ"jumu 29 miljonu eiro apmÄ"rā. KohÄ"zijas politikas fondu ieguldÄ«jumu plānoÅ¡anai un Ä«stenoÅ¡anai sagatavota darbÄ«bas programma, kurā ietverti astoņi prioritārie virzieni un norādÄ«ts tiem pieejamais kohÄ"zijas politikas fondu finansÄ"jums.

Prioritārajā virzienā PÄ"tniecÄ«ba, tehnoloÄ£iju attÄ«stÄ«ba un inovācijas atbalsts tiks sniegts zinātnes, pÄ"tniecÄ«bas un inovācijas kapacitātes stiprināšanai, atjaunojot un attÄ«stot zinātnes un tehnoloÄ£iju nozares cilvÄ"kresursus, atbalstot pielietojamu pÄ"tÄ«jumu Ä«stenoÅ¡anu, veicinot zinātnisko institÅ«ciju koncentrÄ"Å¡anu, uzlabojot pÄ"tniecÄ«bas infrastruktÅ«ru un materiāltehnisko bāzi, veicinot starptautiskās sadarbÄ«bas iespÄ"jas un sadarbÄ«bu starp zinātniskajām institÅ«cijām un privāto sektoru, atbalstot tehnoloÄ£iju pārnesi, pÄ"tniecÄ«bas rezultātu komercializāciju, jaunu, zinātņietilpÄ«gu produktu un tehnoloÄ£iju izstrādi. Atbalsts tiks sniegts arÄ« tehnoloÄ£iju pārneses pakalpojumiem, tostarp jaunradÄ«tā intelektuālā Ä«paÅ¡uma aizsardzÄ«bai, licencÄ"Å¡anai un jaunu saimnieciskās darbÄ«bas veicÄ"ju un inovatÄ«vu produktu atbalstam tehnoloÄ£iju inkubatoros sadarbÄ«bā ar augstākās izglÄ«tÄ«bas iestādÄ"m, tādÄ"jādi veicinot inovatÄ«vu saimnieciskās darbÄ«bas veicÄ"ju Ä«patsvara palielināšanos un privātā sektora investÄ«ciju pÄ"tniecÄ«bai un attÄ«stÄ«bai palielināšanos. Å is virziens tiks finansÄ"ts no Eiropas ReÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas fonda (ERAF), un kopÄ"jais ES finansÄ"jums ir 467,52 miljoni eiro.

Savukārt prioritārajā virzienā IKT pieejamÄ«ba, e-pārvalde un pakalpojumi atbalsts tiks sniegts visas Latvijas teritorijas lÄ«dzsvarotas attÄ«stÄ«bas veicināšanai, izveidojot vai uzlabojot elektronisko sakaru infrastruktÅ«ru, vienlaikus attÄ«stot saimniecisko darbÄ«bu veicinoÅ¡u vidi, kas balstās uz pieejamu informāciju, publiskā sektora informācijas atkalizmantoÅ¡anu, publiskā un privātā sektora integrÄ"tiem informācijas un komunikācijas tehnoloÄ£iju risinājumiem un Latvijas iekļauÅ¡anos Eiropas vienotajā digitālā tirgÅ«, kā arÄ« uzlabojot iedzÄ«votāju kopÄ"jo dzÄ«ves kvalitāti, sniedzot ieguldÄ«jumu pakalpojumu pieejamÄ«bā, sabiedrÄ«bas produktivitātes paaugstināšanā, administratÄ«vā sloga samazināšanā un mobilitātes paaugstināšanā. Å Ä« prioritāte tiks finansÄ"ta no ERAF lÄ«dzekļiem, un kopÄ"jais ES finansÄ"jums ir 192,78 miljoni eiro.

Mazo un vidÄ"jo komersantu konkurÄ"tspÄ"jas prioritārajā virzienā plānots veicināt ekonomisko aktivitāti, Ä«paÅ¡i reÄ£ionos, un saimnieciskās darbÄ«bas veicÄ"ju konkurÄ"tspÄ"ju un produktivitātes palielināšanos, nodroÅ¡inot saimnieciskās darbÄ«bas attÄ«stÄ«bu veicinoÅ¡as infrastruktÅ«ras izveidi, paplaÅ¡inot finansÄ"juma pieejamÄ«bas iespÄ"jas, veicinot ārÄ"jo tirgu apguvi un Latvijas starptautiskās konkurÄ"tspÄ"jas stiprināšanu, attÄ«stot klasteru darbÄ«bu, cilvÄ"kresursus, nodroÅ¡inot darba tirgus vajadzÄ«bām atbilstoÅ¡u darbaspÄ"ku. Tiks arÄ« uzlabota tiesu sistÄ"ma un celta kapacitāte valsts pārvaldÄ" darbam ar saimnieciskās darbÄ«bas veicÄ"jiem. Plānots sniegt atbalstu saimnieciskajai darbÄ«bai nozÄ«mÄ«gu teritoriju infrastruktÅ«ras attÄ«stÄ«bai. Å is virziens tiks finansÄ"ts no ERAF lÄ«dzekļiem, un kopÄ"jais ES finansÄ"jums ir 317,17 miljoni eiro.

Prioritārajā virzienā Pāreja uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas lÄ«meni visās nozarÄ"s mÄ"rÄ·is ir primārās enerÄ£ijas patÄ"riņa samazināšana un efektÄ«vas un ilgtspÄ"jÄ«gas energoresursu izmantoÅ¡anas veicināšana dažādās nozarÄ"s. IecerÄ"tas investÄ«cijas gan enerÄ£ijas patÄ"riņa samazināšanai rÅ«pniecÄ«bā, gan energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu izmantoÅ¡anas veicināšanai publiskajās un dzÄ«vojamās Ä"kās, plānots uzlabot siltumavotu efektivitāti. ParedzÄ"tas arÄ« investÄ«cijas videi draudzÄ«ga transporta attÄ«stÄ«bā. Å ajā virzienā no ERAF paredzÄ"ti 297,506 miljoni eiro, bet no KohÄ"zijas fonda - 194,266 miljoni eiro.

VÄ"l viens prioritārais virziens ir Vides aizsardzÄ«ba un resursu izmantoÅ¡anas efektivitāte. Tajā atbalsts tiks sniegts iniciatÄ«vām, kas paredz pielāgoties klimata pārmaiņām, samazinot plÅ«du un krasta erozijas risku apdraudÄ"jumu, un iniciatÄ«vām, kas nodroÅ¡ina apglabājamo atkritumu daudzuma samazināšanos un sekmÄ" atkritumu atkārtotu izmantoÅ¡anu, pārstrādi un reÄ£enerāciju. ParedzÄ"ti pasākumi, kas nodroÅ¡inās Latvijas iekÅ¡zemes un jÅ«ras Å«deņu labu vides stāvokli, Å«dens resursu ilgtspÄ"jÄ«gu izmantoÅ¡anu, attÄ«stot un uzlabojot Å«densapgādes un kanalizācijas sistÄ"mas pakalpojumu kvalitāti un pieejamÄ«bu atbilstoÅ¡i ES direktÄ«vu prasÄ«bām, kā arÄ« nodroÅ¡inās dabas aizsardzÄ«bas un saimniecisko intereÅ¡u lÄ«dzsvarotÄ«bu, saglabājot bioloÄ£isko daudzveidÄ«bu un aizsargājot ekosistÄ"mas. Plānoti pasākumi, kas veicina integrÄ"tu reÄ£ionālo attÄ«stÄ«bu, nodroÅ¡inot ilgtspÄ"jÄ«gu kultÅ«ras un dabas mantojuma izmantoÅ¡anu, kā arÄ« pasākumi, kas veicina pilsÄ"tu degradÄ"to teritoriju reÄ£enerāciju. Å ajā virzienā no ERAF lÄ«dzekļiem paredzÄ"ti 380,77 miljoni eiro, bet no KohÄ"zijas fonda - 190,138 miljoni eiro.

Prioritārajā virzienā IlgtspÄ"jÄ«ga transporta attÄ«stÄ«ba atbalsts tiks sniegts, lai nodroÅ¡inātu kvalitatÄ«vu un konkurÄ"tspÄ"jÄ«gu transporta infrastruktÅ«ru. Å ajā virzienā no ERAF lÄ«dzekļiem paredzÄ"ti 235,478 miljoni eiro, bet no KohÄ"zijas fonda - 924,29 miljoni eiro.

Savukārt NodarbinātÄ«bas, darbaspÄ"ka mobilitātes un sociālās iekļauÅ¡anas prioritārajā virzienā plānots atbalstÄ«t darbaspÄ"ka pieprasÄ«juma un piedāvājuma salāgoÅ¡anu, pilnveidojot bezdarbnieku prasmes un kvalifikāciju, atbalstot reÄ£ionālo un starptautisko darbaspÄ"ka mobilitāti, veicinot jaunieÅ¡u nodarbinātÄ«bu un nodroÅ¡inot informāciju par darba tirgus situāciju un tendencÄ"m ilgtermiņā. Plānoti ieguldÄ«jumi, lai pilnveidotu darba vietu kvalitāti un veicinātu gados vecāku strādājoÅ¡o ilgāku nodarbinātÄ«bu. Tiks atbalstÄ«ta nelabvÄ"lÄ«gākā situācijā esoÅ¡o darbspÄ"jÄ«go iedzÄ«votāju iesaistÄ«Å¡ana darba tirgÅ«, ko sekmÄ"s arÄ« profesionāla sociālā darba attÄ«stÄ«ba un sociālo pakalpojumu un veselÄ«bas aprÅ«pes kvalitātes un pieejamÄ«bas pilnveide, Ä«stenojot pāreju no institucionālās aprÅ«pes uz sabiedrÄ«bā balstÄ«tiem pakalpojumiem. No ERAF Å¡ajā programmā paredzÄ"ti 193,377 miljoni eiro, no Eiropas Sociālā fonda lÄ«dzekļiem - 331,56 miljoni eiro, no jaunieÅ¡u nodarbinātÄ«bas iniciatÄ«vas programmas - 58,02 miljoni eiro.

Prioritārajā virzienā IzglÄ«tÄ«ba, prasmes un mūžizglÄ«tÄ«ba tiks nodroÅ¡ināta kvalitatÄ«va un iekļaujoÅ¡a izglÄ«tÄ«ba personÄ«bas attÄ«stÄ«bai. Atbalsts tiks sniegts, lai uzlabotu augstākās izglÄ«tÄ«bas studiju programmu kvalitāti un veicinātu to atbilstÄ«bu tautsaimniecÄ«bas izaugsmes vajadzÄ«bām, lai nodroÅ¡inātu vispārÄ"jās izglÄ«tÄ«bas pieejamÄ«bu un satura pilnveidi, lai uzlabotu profesionālās un pieauguÅ¡o izglÄ«tÄ«bas kvalitāti, pieejamÄ«bu un atbilstÄ«bu mainÄ«gajām darba tirgus prasÄ«bām. No ERAF lÄ«dzekļiem Å¡ajā programmā paredzÄ"ti 277,46 miljoni eiro, no ESF - 238,5 miljoni eiro.

Tehniskajai palÄ«dzÄ«bai programmā Atbalsts ESF ievieÅ¡anai un vadÄ«bai paredzÄ"ti 21,42 miljoni eiro, tehniskajai palÄ«dzÄ«bai programmā Atbalsts ERAF ievieÅ¡anai un vadÄ«bai - 39,18 miljoni eiro, tehniskajai palÄ«dzÄ«bai programmā Atbalsts KF ievieÅ¡anai un vadÄ«bai - 40,72 miljoni eiro.

FM lÄ«dz februāra beigām jāiesniedz Eiropas Komisijai (EK) programma Izaugsme un nodarbinātÄ«ba. Å Ä« gada pirmais ceturksnis bÅ«s veltÄ«ts tālākām diskusijām ar EK par iesniegto programmu. Eberhards pauda cerÄ«bu, ka sarunas ar EK varÄ"tu noslÄ"gties jau pavasarÄ«. ParalÄ"li tiek gatavots nacionālais regulÄ"jums un normatÄ«vi, informÄ"ja FM valsts sekretāres vietnieks.

Ekonomikas ministrijai, LabklājÄ«bas ministrijai, KultÅ«ras ministrijai, IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrijai, Satiksmes ministrijai, VeselÄ«bas ministrijai un Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijai lÄ«dz 17.februārim jāiesniedz FM informācija par plānotājiem ātrāk sākamajiem specifiskajiem atbalsta mÄ"rÄ·iem.

FM norāda, ka nākamajos septiņos gados Latvija bÅ«s ceturtā lielākā neto saņÄ"mÄ"ja starp visām ES dalÄ«bvalstÄ«m, un uz katru iedzÄ«votāju 2014.-2020.gada periodā no ES budžeta Latvija saņems aptuveni 3000 eiro. Periodā no 2014.-2020.gadam pirmo reizi vÄ"sturÄ" ES daudzgadu budžets ir mazāks nekā iepriekÅ¡Ä"jais, tomÄ"r Latvijai izdevās panākt labus nosacÄ«jumus bÅ«tiskākajās sarunu pozÄ«cijās, atzÄ«mÄ" FM.

Jaunajā periodā plānots vienkārÅ¡ot ES fondu ievieÅ¡anas sistÄ"mu, tādÄ"jādi to padarot Ä"rtāku un draudzÄ«gāku projektu Ä«stenotājiem. Tiks samazināts ES fondu ievieÅ¡anā iesaistÄ«to iestāžu un normatÄ«vo aktu skaits, kā arÄ« uzlabota uzraudzÄ«bas un kontroles sistÄ"ma, informÄ" FM.

FM prognozÄ", ka šā gada pirmajā pusÄ" paātrināti tiks sākti ieguldÄ«jumi jaunieÅ¡u bezdarba mazināšanas aktivitātÄ"s un ceļu infrastruktÅ«rā. Citas jaunā perioda investÄ«ciju aktivitātes pamazām sāksies 2014.gada otrajā pusÄ" un 2015.gadā.

DarbÄ«bas programma Izaugsme un nodarbinātÄ«ba definÄ" KohÄ"zijas politikas fondu prioritāros virzienus, mÄ"rÄ·us un sasniedzamos rezultātus saskaņā ar stratÄ"Ä£iju Eiropa 2020, Latvijas Nacionālo attÄ«stÄ«bas plānu 2014.-2020.gadam, Nacionālo reformu programmu, ES Padomes rekomendācijām par Latvijas 2013.gada valsts reformu programmu.