(VIDEO) Talcis: Siltuma tarifu nosaka dabasgāzes cena

A/s RÄ«gas Siltums (RS) valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Normunds Talcis intervijā Magda Riekstiņai.

Kādas ir iespÄ"jamās siltuma tarifa izmaiņas Å¡ogad un kādi ir tarifa veidoÅ¡anās principi? IedzÄ«votāji bieži sÅ«dzas, ka saņem rÄ"Ä·inu, kurā norādÄ«ts, cik jāmaksā par siltumu, bet nav izskaidrots, kā cena veidojas.

Tarifs ir apstiprināts regulatorā. Tarifa pamatā ir enerÄ£ijas jeb gāzes komponente, vÄ"l ir personāla izmaksas, pamatlÄ«dzekļu nolietojums un citas izmaksas, tomÄ"r jāuzsver, ka vairāk nekā 80% tarifa veido tieÅ¡i enerÄ£ijas jeb gāzes komponente. TiklÄ«dz mainās gāzes cena, mainās arÄ« siltumenerÄ£ijas tarifs. LÄ«dz katra mÄ"neÅ¡a desmitajam datumam Latvijas Gāze (LG) paziņo konkrÄ"tā perioda gāzes cenu. MÄ"s savukārt paziņojam, kāds atbilstoÅ¡ajā mÄ"nesÄ« bÅ«s siltuma tarifs. LG dod arÄ« prognozi par diviem turpmākajiem mÄ"neÅ¡iem. Patlaban redzam, ka februārÄ«, martā un aprÄ«lÄ« gāzes tarifs ir zemāks nekā janvārÄ« un tas attiecÄ«gi ietekmÄ" siltumenerÄ£ijas tarifu, to pazeminot. 

Jāatceras, ka pagājuÅ¡ajā apkures sezonā bija visaugstākais siltuma tarifs, kāds vispār bijis RS vÄ"sturÄ". Tik augsta gāzes cena, kā iepriekÅ¡Ä"jā apkures sezonā, Latvijā iepriekÅ¡ bija bijusi, bet tad nebija akcÄ«zes nodokļa. Savukārt 2012./2013. gada apkures sezonā veidojās pati lielākā apkures cena, jo paralÄ"li augstai gāzes cenai tika piemÄ"rots arÄ« akcÄ«zes nodoklis. PÄ"c tam LG cenu pazemināja, un tagad tā ir zemāka nekā attiecÄ«gajā periodā pÄ"rn. 

Turklāt RS bilancÄ" bÅ«tiski pieauga Å¡Ä·eldas Ä«patsvars un rezultātā vasarā varÄ"jām par 3% samazināt siltumenerÄ£ijas tarifu. Jāuzsver, ka biokurināmā izmantoÅ¡anas Ä«patsvars vispār ievÄ"rojami audzis - pirms dažiem gadiem biokurināmais bija tika 2,5% no visa RS izmantotā kurināmā apjoma, tagad jau ir 26%.  

Biokurināmo aizvien plašāk izmantojat, lai bÅ«tu alternatÄ«va dabasgāzei vai lai bÅ«tu lÄ"tāks siltums?

Galvenokārt, lai bÅ«tu lÄ"tāks siltums. BÅ«tiskas alternatÄ«vas gāzei jau Å¡obrÄ«d nav, un gāze ir viens no visefektÄ«vākajiem kurināmā veidiem. 

Vai RS tarifu ietekmÄ" subsidÄ"tās elektroenerÄ£ijas nodoklis (SEN), ko ieviesa no Å¡Ä« gada?

SEN ietekmÄ" siltuma tarifs varÄ"tu kāpt par nepilnu procentu, bet tā kā gribam, lai mÅ«su siltumenerÄ£ijas cena bÅ«tu konkurÄ"tspÄ"jÄ«ga, tad Å¡o kāpumu kompensÄ"sim no uzņÄ"muma iekÅ¡Ä"jiem resursiem un tarifu nepaaugstināsim. SEN attiecas gan uz RS, gan uz Latvenergo, bet, ja Latvenergo siltumenerÄ£ijas cenu nemaina, tad siltuma tarifa izmaiņu nebÅ«s.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 27.februāra laikrakstā Diena!