Koalīcijā diskutē par iespēju pārskatīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus

KoalÄ«cijas partijās sākusies diskusija par iespÄ"ju mainÄ«t elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas nosacÄ«jumus mājsaimniecÄ«bām vai citādi slāpÄ"t gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzÄ«votāju tÄ"riņiem, liecina aÄ£entÅ«ras LETA rÄ«cÄ«bā esošā neoficiālā informācija.

VienotÄ«bas Saeimas frakcija treÅ¡dien, 5.februārÄ«, uzklausÄ«s Reformu partijas (RP) politiski pārraudzÄ«tās Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvjus par 1.aprÄ«lÄ« gaidāmo elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju, aÄ£entÅ«rai LETA apliecināja VienotÄ«bas Saeimas frakcijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja vietnieks Edvards SmiltÄ"ns. VienotÄ«bas deputātiem esot raduÅ¡ies daudzi jautājumi, kas pamatā saistÄ«ti ar gaidāmo elektrÄ«bas cenu pieaugumu iedzÄ«votājiem.

Zaļo un zemnieku savienÄ«bas (ZZS) Saeimas frakcijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Augusts Brigmanis aÄ£entÅ«rai LETA sacÄ«ja, ka arÄ« ZZS satrauc gaidāmais elektroenerÄ£ijas cenu pieaugums pÄ"c 1.aprīļa. ArÄ« ZZS noteikti aicināšot pie sevis atbildÄ«gos EM pārstāvjus.

Nacionālās apvienÄ«bas Visu Latvijai!-TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai/LNNK (VL-TB/LNNK) lÄ«dzpriekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Raivis Dzintars norādÄ«ja, ka VL-TB/LNNK satraucas par gaidāmo elektrÄ«bas cenu pieaugumu un plāno uzrunāt koalÄ«cijas partnerus, lai kopÄ«gi meklÄ"tu risinājumus.

RP valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Edmunds Demiters teica, ka par Å¡o jautājumu RP neesot spriests, tomÄ"r piebilda, ka satraukums par elektroenerÄ£ijas cenu pieaugumu ir jebkuram Latvijas pilsonim.

Visu četru koalÄ«cijas partneru pārstāvji apgalvoja, ka viņu pārstāvÄ"tajos politiskajos spÄ"kos vÄ"l nav spriests par kādu konkrÄ"tu izmaiņu veikÅ¡anu spÄ"kā esoÅ¡ajos normatÄ«vajos aktos, kas nosaka elektrÄ«bas tirgus liberalizāciju mājsaimniecÄ«bām.

Kā ziņots, #1.aprīļa Latvijas mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ija bÅ«s jāpÄ"rk brÄ«vajā tirgÅ«. ElektrÄ«bas cena atsevišķām mājsaimniecÄ«bām pieaugs pat par 40%.

Å obrÄ«d divi tirgotāji ir atklājuÅ¡i savus piedāvājumus. AS Latvenergo mājsaimniecÄ«bām elektrÄ«bu tirgos par cenu no 16 lÄ«dz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarÄ«bā no elektroenerÄ£ijas patÄ"riņa. Savukārt SIA Baltcom TV elektroenerÄ£iju piedāvās par 16,1 lÄ«dz 16,8 centiem par kWh. Latvenergo arÄ« plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m pieÅ¡Ä·irot vienreizÄ"ju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerÄ£ijas bez maksas.

Patlaban, kamÄ"r mājsaimniecÄ«bas elektroenerÄ£ijas patÄ"riņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemÄ"rots tā dÄ"vÄ"tais starta tarifs un maksa par elektrÄ«bu ir 11,64 centi, bet pÄ"c tam tiek maksāts tā dÄ"vÄ"tais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus tiek pakāpeniski atvÄ"rts jau kopÅ¡ 2007.gada. Patlaban brÄ«vajā tirgÅ« ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patÄ"rÄ" ap 75% elektroenerÄ£ijas. NodroÅ¡inot pilnÄ«gu liberalizāciju, brÄ«vajā tirgÅ« tiktu iesaistÄ«tas arÄ« visas mājsaimniecÄ«bas jeb ap 847 300 lietotāju, kas patÄ"rÄ" atlikuÅ¡os aptuveni 25% elektroenerÄ£ijas.