Britu eksperts: Rīgas pils ugunsgrēks izcēlies neizmantotā šautuvē, kurā nekādi būvdarbi netika veikti

RÄ«gas pils ugunsgrÄ"ks ir izcÄ"lies Ä"kas centrālās daļas ziemeļaustrumu daļā, neizmantotā Å¡autuvÄ", kas ir blakus kompleksa galvenajai ziemeļaustrumu daļai. Å ajā vietā nekādi darbi netika veikti, paziņojumā medijiem norāda pils remontÄ"tāju pilnsabiedrÄ«bas SBRE uzaicinātais eksperts, Apvienotās Karalistes UgunsgrÄ"ku izmeklÄ"tāju apvienÄ«bas prezidents un Starptautiskās Ä»aunprātÄ«gās dedzināšanas izmeklÄ"tāju apvienÄ«bas pirmais viceprezidents PÄ«ters Mansi.

Eksperts norāda, ka viņa slÄ"dziena pamatā ir ugunsgrÄ"ka postÄ«jumu un citu degÅ¡anas Ä«paÅ¡Ä«bu izpÄ"te izmeklÄ"Å¡anas laikā, vispārÄ«gi uguns izpÄ"tes zinātnes secinājumi, ugunsgrÄ"ka attÄ«stÄ«ba jumta konstrukcijās un pirmo notikuma vietā ieraduÅ¡os ugunsdzÄ"sÄ"ju novÄ"rojumi.

"Balstoties uz man pieejamo informāciju, kas lÄ«dz Å¡im ir savākta, nav iespÄ"jams noteikt ugunsgrÄ"ka iemeslu, un kā iespÄ"jamais cÄ"lonis varÄ"tu bÅ«t neuzmanÄ«ga rÄ«cÄ«ba ar smÄ"Ä·Ä"Å¡anas piederumiem neizmantotajā Å¡autuvÄ", kas atrodas pils daļā, kurā darbi netika veikti, tas ir - virs muzeja, tā jumta telpās. Å ai zonai varÄ"ja piekļūt gan no kompleksa muzeja puses, kurā ieeja ir aizliegta, bet nav apsargāta, gan arÄ« neatļauti iekļūstot jumta telpā no darbuzņÄ"mÄ"ja jumta telpu puses," uzsver Mansi.

Kā iespÄ"jamais ugunsgrÄ"ka cÄ"lonis tāpat netiek izslÄ"gts elektrosistÄ"mas kļūme vai pretestÄ«bas radÄ«ts karstums, jo elektroinstalācijas plāns joprojām nav zināms, kaut gan vienā no augstākā lÄ«meņa sadales kārbām tika konstatÄ"ts spriegums dažos no vadiem, tādÄ"jādi norādot, ka tie bija pieslÄ"gti strāvai ugunsgrÄ"ka laikā.

Mansi informÄ", ka saglabājies grÄ«das fragments neizmantotajā Å¡autuvÄ" norādÄ«ja, ka Å¡autuves durvis izdega pie to eņģÄ"m un nokrita uz neizmantotās Å¡autuves grÄ«das, tādÄ"jādi aizsargājot grÄ«du no ugunsgrÄ"ka radÄ«tā karstuma, un pÄ"c tam ugunsgrÄ"ks izplatÄ«jās divos virzienos.

"UgunsgrÄ"kam izplatoties neizmantotajā Å¡autuvÄ", tas izlauzās cauri apmetuma un koka konstrukcijai un ieskāva koka nesoÅ¡o konstrukciju. TieÅ¡i Å¡ajā laikā durvis, kas veda no Å¡autuves uz priekÅ¡telpu, padevās, un uguns sāka izplatÄ«ties caur atvÄ"rumu virs metāla durvÄ«m, kas veda uz jumta telpu virs Banketu zāles. Virs Å¡Ä« atvÄ"ruma bija Ä·ieÄ£eļu siena, virs sienas bija sprauga, kas veda uz jumta telpu virs Banketu zāles," skaidro Mansi.

Eksperts skaidro, ka degÅ¡anas pÄ"das uz neizmantotās Å¡autuves durvju koka rāmja pie durvju metāla rāmja un durvÄ«m, kas veda uz Banketu zāli, norādÄ«ja uz to, ka daudz lielāki uguns izraisÄ«ti bojājumi ir novÄ"rojami neizmantotās Å¡autuves pusÄ". "Tas nozÄ«mÄ" to, ka ugunsgrÄ"ks ir izplatÄ«jies no neizmantotās Å¡autuves zonas, pÄ"c tam nonākot priekÅ¡telpā aiz metāla durvju rāmja un durvÄ«m," informÄ" Mansi.

"Uguns radÄ«tie bojājumi norādÄ«ja uz to, ka uguns ir izplatÄ«jusies no neizmantotās Å¡autuves arÄ« uz jumtu sadurvietas pamatnes zonu un pÄ"c tam uz augÅ¡u cauri jumta spārÄ"m atbilstoÅ¡i tam, kā aprakstÄ«ts manā ziņojumā, ugunij ceļoties augÅ¡up tās karstuma radÄ«tās konvekcijas plÅ«smas ietekmÄ"," skaidro Mansi.

"KamÄ"r uguns izplatÄ«jās pa spārÄ"m, tā izlauzās cauri sienai, kas bija blakus kāpņu laukumam, no kura ugunsdzÄ"sÄ"jiem bija piekļuve jumta telpas dienvidu daļai. PÄ"c cita eksperta domām, ugunsgrÄ"ks ir izcÄ"lies Å¡ajā vietā. PilnÄ«gi Banketu zālÄ" veiktie izrakumi atklāja sienas karnÄ«zes paliekas, kurā bija ventilācijas režģi, un parādÄ«ja, ka Banketu zāles pusi uguns nebija skārusi, apgāžot jebkādus apgalvojumus, ka ugunsgrÄ"ks ir izcÄ"lies no gruzdÄ"Å¡anas Å¡ajā zonā," uzsver Mansi.

Eksperts norāda, ka ir veicis RÄ«gas pils ugunsgrÄ"ka izmeklÄ"Å¡anu, un, lai arÄ« nav iespÄ"jams precÄ«zi pateikt ugunsgrÄ"ka cÄ"loni, var apliecināt, ka pÄ"c rÅ«pÄ«gas izmeklÄ"Å¡anas kopā ar Robertu Edvardsu, Å onu Vudu un citiem tiesu izmeklÄ"Å¡anas ekspertiem ir noteicis ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās vietu. IzmeklÄ"Å¡anas rezultātus Mansi ir iesniedzis Valsts policijas izmeklÄ"tājiem un apliecina gatavÄ«bu savu vārdu patiesumu aizstāvÄ"t tiesā. Tāpat Mansi apliecina, ka ziņojums var tikt mainÄ«ts, ja tiks iegÅ«ti jauni neapgāžami pierādÄ«jumi.

Jau ziņots, ka VAS Valsts nekustamie Ä«paÅ¡umi (VNĪ) pieaicinātie Igaunijas eksperti secinājuÅ¡i, ka ugunsgrÄ"ks 20.jÅ«nijā izcÄ"lies bÅ«vnieka rÄ«cÄ«bā nodotajā RÄ«gas pils daļā, un tā iemesls bijusi atklātas uguns avots - dzirkstele, kvÄ"lojoÅ¡a cigarete vai jebkurÅ¡ cits atklātas uguns avots.

Å…emot vÄ"rā, ka ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās avots saskaņā ar VNĪ pieaicināto ekspertu atzinumu bijis bÅ«vobjektā, par ko saskaņā ar lÄ«gumu atbild bÅ«vnieks, VNĪ prasa, lai pilnsabiedrÄ«ba SBRE par saviem lÄ«dzekļiem novÄ"rÅ¡ ugunsgrÄ"ka sekas. Provizoriski aplÄ"stās Å¡o darbu izmaksas ir 4,3 miljoni latu.

VNĪ jau nosÅ«tÄ«jis bÅ«vniekam vÄ"stuli ar prasÄ«bu saviem spÄ"kiem un par saviem lÄ«dzekļiem novÄ"rst postÄ«jumus. Vienlaikus iesniegti pieteikumi apdroÅ¡inātājiem AAS Baltijas ApdroÅ¡ināšanas nams (BAN) un BTA Insurance Company (BTA) par zaudÄ"jumu atlÄ«dzÄ«bu.

UgunsgrÄ"kā, kas RÄ«gas pilÄ« plosÄ«jās naktÄ« uz 2013.gada 21.jÅ«niju, tika izpostÄ«ta RÄ«gas pils 3200 kvadrātmetru platÄ«bā.

SBRE iepriekÅ¡ kategoriski norobežojās no atbildÄ«bas par ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anos. BÅ«vnieki norāda, ka ugunsgrÄ"ks izcÄ"lies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arÄ« vairākas stundas pÄ"c tam, kad objekta uzraudzÄ«ba oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Valsts policija par ugunsgrÄ"ku sākusi kriminālprocesu.