Maxima darbiniekiem martā būs lielākas algas

MazumtirdzniecÄ«bas uzņÄ"muma Maxima veikalu un ražoÅ¡anas cehu darbinieki martā saņems lielākas algas, uzņÄ"mums arÄ« aktÄ«vi strādā pie dažādu procesu uzlaboÅ¡anas, kas ļaus samazināt darbinieku slodzi, biznesa portālu Nozare.lv informÄ"ja SIA Maxima Latvija pārstāvis Jānis Beseris.

Izmaiņas veikalu Maxima darbinieku atalgojumā attieksies uz veikalu un ražoÅ¡anas cehu darbiniekiem. "Sākot ar februāri, tiks palielinātas stundas tarifa likmes. Atalgojumu par februāri, kas aprÄ"Ä·ināts pÄ"c jaunajām stundu likmÄ"m, darbinieki saņems martā," skaidroja Beseris. Tiesa, par cik palielināsies stundu likmes un lÄ«dz ar to arÄ« algas, Beseris neatklāja.

Procentuālais darba algas palielinājums katrai veikalu darbinieku grupai bÅ«s atkarÄ«gs no darba slodzes, amata deficÄ«ta un amata pozÄ«cijas darba tirgÅ«. No marta tiks vienkārÅ¡ota atalgojuma sistÄ"ma, lai tā bÅ«tu darbiniekiem saprotamāka, norādÄ«ja "Maxima Latvija" pārstāvis, piebilstot, ka pagaidām neko vairāk par skaitļiem atklāt nevar.

SIA Maxima Latvija "darbinieku labumu sistÄ"ma" katru gadu tiek pārskatÄ«ta, un, ja nepiecieÅ¡ams, tiek veikti uzlabojumi un korekcijas atbilstoÅ¡i situācijai darba tirgÅ«. Papildus sociālajām un likumos noteiktajām garantijām, piemÄ"ram, apmaksātām obligātajām veselÄ«bas pārbaudÄ"m, apmaksātām redzes korekcijas lÄ«dzekļu iegādÄ"m, Maxima Latvija savu darbinieku motivācijai nodroÅ¡ina bezmaksas pusdienas tirdzniecÄ«bas un noliktavas darbiniekiem un veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu pÄ"c viena nostrādāta gada.

"Mums ir svarÄ«gas Ä£imenes vÄ"rtÄ«bas, tādÄ"ļ ik gadu svÄ"tkos un jubilejās sveicam savus darbiniekus, ZiemassvÄ"tkos sarÅ«pÄ"jam dāvanas darbinieku bÄ"rniem, kā arÄ« pieÅ¡Ä·iram stipendijas tām Maxima Latvija darbinieku atvasÄ"m, kuru sekmes ir teicamas. LÄ«dz ar bÄ"rniņa nākÅ¡anu pasaulÄ" tiek sveikti arÄ« jaunie vecāki, stāstÄ«ja Beseris.

Kā vÄ"stÄ«ts, iepriekÅ¡ gan pÄ"c ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas vairāki Maximas darbinieki LTV raidÄ«jumam De facto atklāja uzņÄ"muma attieksmi pret saviem darbiniekiem, kas izpaužas nevis ar rÅ«pÄ"m, kā to uzsvÄ"rusi Maxima Latvija vadÄ«ba, bet ar vienaldzÄ«bu.

RaidÄ«juma apkopotie darbinieku stāsti liecina par ļoti dažādām situācijām, kādās uzņÄ"mums izrādÄ«jis savas “rÅ«pes” pret strādājoÅ¡ajiem. Sākot ar doÅ¡anos uz tualeti saskaņā ar sarakstu, ļoti ilgām darba stundām, to produktu atpirkÅ¡anu, kam beidzies termiņš un beidzot ar Ä«pašām rÅ«pÄ"m ZiemassvÄ"tkos, kad darbinieku bÄ"rni tiek pie veikala sarÅ«pÄ"tām dāvanām, par kurām jau tÅ«lÄ«t nākamajā mÄ"nesÄ« atvelk no algas.

PiemÄ"ram, kādas Maximas kasieres ikdiena vairāku gadu garumā bijusi šāda: 11 lÄ«dz 12 stundu gara darba diena trÄ«s dienas pÄ"c kārtas, tad viena brÄ«vdiena, un viss atkal no jauna. Darba dienas laikā 15-20 minÅ«tes ātrām pusdienām. Uz tualeti tikai tad, ja dota atļauja, un arÄ« tikai tad, ja tobrÄ«d šāda atļauja nav dota kādam citam.

Beseris Nozare.lv uzsvÄ"ra, ka SIA Maxima Latvija šobrÄ«d aktÄ«vi strādā, lai uzlabotu dažādus procesus, kas ļaus samazināt darbinieku slodzi un atvieglos ikdienu, piemÄ"ram, produktu saņemÅ¡anas loÄ£istiku, cenu zÄ«mju nomaiņu, sortimenta izmaiņu biežumu u.c., plānots iegādāties jaunus krÄ"slus kasieriem, kā arÄ« aprÄ«lÄ« plānots darbiniekiem ieviest jaunas, Ä"rtākas darba formas. Tāpat plānota IT tehnikas atjaunoÅ¡ana un iegāde veikaliem.

"Ar jaunajām izmaiņām ceram arÄ« izlÄ«dzināt darba slodzes, atrisinot darbinieku trÅ«kuma problÄ"mu," sacÄ«ja Beseris.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka Maxima Latvija veikalos RÄ«gā trÅ«kst darbinieku, tādÄ"ļ nolemts tos piesaistÄ«t no reÄ£ioniem, jo ārpus RÄ«gas uz vienu vakanci piesakās daudz vairāk strādāt gribÄ"tāju.