Lietuvieši nesteidz domāt par brīvo tirgu

Desmit mÄ"neÅ¡u - aptuveni tik daudz laika, lai sagatavotos pilnÄ«gai elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anai, vÄ"l ir Lietuvai. MÅ«su kaimiņvalsts iedzÄ«votāju lielākā daļa pagaidām vÄ"l bauda relatÄ«vi mÄ"renu regulÄ"to elektrÄ«bas tarifu - 13,7 eiro centi par vienu kilovatstundu. Formāli - tāpat kā Å¡obrÄ«d Latvijā - visiem lietotājiem ir tiesÄ«bas iegādāties elektroenerÄ£iju no jebkura piegādātāja, tomÄ"r valsts regulÄ"tais energoapgādes uzņÄ"muma LESTO tarifs mājsaimniecÄ«bām ir pietiekami pievilcÄ«gs, lai daudziem iedzÄ«votājiem nebÅ«tu intereses meklÄ"t alternatÄ«vas. Savukārt diskusijas par to, kas notiks Lietuvas elektroenerÄ£ijas tirgÅ« pÄ"c tā pilnÄ«gas atvÄ"rÅ¡anas, kaimiņvalstÄ« vÄ"l ir tikai sākumposmā.

Patlaban no atbildÄ«gajām Lietuvas institÅ«cijām nav saņemta nekāda informācija, kāda varÄ"tu bÅ«t situācija un iespÄ"jamais regulÄ"jums Lietuvas elektroenerÄ£ijas tirgÅ« pÄ"c pilnÄ«gas tā atvÄ"rÅ¡anas, šādu lakonisku atbildi par notiekoÅ¡o kaimiņvalsts tirgÅ« sniedz gan Latvijas energokompānija Latvenergo, gan Igaunijas uzņÄ"mums Enefit. ElektrÄ«bas tirgus liberalizācija nav arÄ« Lietuvas politiÄ·u un mediju aktualitāte, pārliecinājās Diena, iepazÄ«stoties ar vadoÅ¡o Lietuvas mediju pÄ"dÄ"jo nedÄ"ļu publikācijām.

"Kopumā elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas temats Lietuvā nav populārs. Plānotā eiro ievieÅ¡ana, ekonomiskās krÄ«zes laikā samazināto pensiju kompensÄ"Å¡ana, kā arÄ« iespÄ"jamā jaunu nodokļu ievieÅ¡ana paÅ¡laik ir ievÄ"rojami aktÄ«vāk apspriesti jautājumi," norāda SEB bankas Lietuvā galvenais ekonomists Gitans Nauseda. Turklāt Lietuvas politiÄ·i ir ieinteresÄ"ti pirms gaidāmās eiro ievieÅ¡anas izvairÄ«ties no cenu satricinājumiem, kas varÄ"tu negatÄ«vi ietekmÄ"t valsts makroekonomiskos rādÄ«tājus.

Papildu iemesls, kāpÄ"c Lietuvas politiÄ·i nesteidz risināt ar tirgus atvÄ"rÅ¡anu saistÄ«tos jautājumus, varÄ"tu bÅ«t arÄ« Å¡Ä« gada maijā gaidāmās Lietuvas prezidenta vÄ"lÄ"Å¡anas, kurās cīņa par Valsts prezidenta amatu, pÄ"c Lietuvas mediju domām, Å¡ogad bÅ«s asa. Lai gan paÅ¡reizÄ"jai Lietuvas prezidentei Daļai GrÄ«bauskaitei tiek prognozÄ"ta uzvara, visticamāk, atÅ¡Ä·irÄ«bā no iepriekÅ¡Ä"jām vÄ"lÄ"Å¡anām to viņai nāksies izcÄ«nÄ«t ļoti sÄ«vā konkurencÄ".

Patlaban Lietuvā reÄ£istrÄ"ti 65 elektrÄ«bas piegādātāji, no kuriem janvāra beigās aktÄ«vi darbojuÅ¡ies vien divdesmit septiņi, liecina Lietuvas Valsts cenu un enerÄ£Ä"tikas kontroles komisijas dati.

Lietuvas enerÄ£Ä"tikas ministra padomniece Daiva RimaÅ¡auskaite norāda, ka Lietuva savu elektroenerÄ£ijas tirgu uzskata par lielākoties liberalizÄ"tu, jo jau no 2013. gada juridiskajiem klientiem elektrÄ«ba jāpÄ"rk brÄ«vajā tirgÅ« un arÄ« mājsaimniecÄ«bām ir tiesÄ«bas izvÄ"lÄ"ties jebkuru piegādātāju. TomÄ"r bÅ«tisku attÄ«stÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgÅ« Lietuva sagaida tikai pÄ"c tam, kad darbu sāks Lietuvas-Zviedrijas elektropārvades kabelis NordBalt. To ir plānots nodot ekspluatācijā 2015. gada nogalÄ".

Taču tirgus Lietuvai jāatver jau 2015. gada sākumā - to tāpat kā Latvijas gadÄ«jumā paredz valsts saistÄ«bas pret Eiropas Komisiju (EK) tā sauktā BEMIP plāna ietvaros. Skaidru atbildi, kādu regulÄ"jumu izvÄ"lÄ"sies laikā no 2015. gada lÄ«dz NordBalt kabeļa darbÄ«bas sākumam, ministra pārstāve nesniedz, tikai norāda, ka EnerÄ£Ä"tikas ministrija "meklÄ"s veidus, kā veicināt konkurenci tirgÅ« un mājsaimniecÄ«bu interesi par elektroenerÄ£ijas tirgu".

Baltijas valstu un EK vienoÅ¡anās BEMIP plāna ietvaros gan neparedz konkrÄ"tas soda sankcijas pret valsti, kura pārkāptu nosacÄ«jumu par tirgus atvÄ"rÅ¡anu, liecina publiski pieejamie dokumenti. TomÄ"r, ņemot vÄ"rā, ka Lietuva saņem apjomÄ«gus atbalsta lÄ«dzekļus jau minÄ"tā NordBalt kabeļa bÅ«vniecÄ«bai un cer saņemt arÄ« atbalstu vairākiem citiem infrastruktÅ«ras projektiem, piemÄ"ram, Lietuvas-Polijas elektropārvades savienojumam un Lietuvas-Polijas gāzes cauruļvadam, iespÄ"ja, ka valsts varÄ"tu atteikties no savu saistÄ«bu pildÄ«Å¡anas un atlikt elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu uz vÄ"lāku laiku, ir maz ticama.

Visu rakstu "Kaimiņi nesteidzas domāt par brÄ«vo tirgu" lasiet pirmdienas, 24.februāra, laikrakstā Diena!Â