Ģimenes ārsti: Jaunā veselības aprūpes sistēma diskriminēs maznodrošinātos

Latvijas Ä£imenes ārstu asociācijas Å¡odien vienojušās vÄ"lreiz aicināt VeselÄ«bas ministriju (VM) un Saeimas deputātus nevirzÄ«t jauno veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumu tālākai izskatÄ«Å¡anai esoÅ¡ajā redakcijā, aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja asociāciju pārstāvji.

"Uzskatām, ka pirms likuma tālākās virzīšanas tas ir plaši jāapspriež sabiedrībā un jāizskaidro tā bīstamība Latvijas iedzīvotāju veselībai un valsts ekonomiskai izaugsmei. Ja deputāti un VM turpinās neapdomīgi virzīt šo Latvijas iedzīvotājus iznīcinošo likumprojektu, asociācijas rosinās tautas nobalsošanu," norāda asociāciju pārstāvji.

Ä¢imenes ārsti uzskata, ka paredzÄ"tā veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas sistÄ"ma ir diskriminÄ"joÅ¡a pret daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m un tiem Latvijas iedzÄ«votājiem, kuru ienākumi ir nedaudz lielāki par nabadzÄ«bas slieksni. MediÄ·i norāda, ka procentuāli vairāk no saviem ienākumiem bÅ«s jāmaksā trÅ«cÄ«gajiem.

Tāpat asociācijas pārstāvji domā, ka daudzi nodokļu maksātāji nevarÄ"s saņemt veselÄ«bas aprÅ«pi, neraugoties uz to, ka ir veikuÅ¡i nodokļu maksājumus, kā arÄ« norāda, ka sistÄ"ma ievÄ"rojami ierobežos pieejamÄ«bu veselÄ«bas aprÅ«pei Latvijas iedzÄ«votājiem, kas ir prettiesiski un neatbilstoÅ¡i Satversmei.

Kā ziņots, jauno veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumu kritizÄ" arÄ« citas ārstu profesionālās organizācijas, piemÄ"ram, Latvijas SlimnÄ«cu biedrÄ«ba, kuras pārstāvji prasa dokumentu pārstrādāt, pieaicinot veselÄ«bas aprÅ«pes nozari pārstāvošās biedrÄ«bas, nevalstiskās organizācijas un valsts un paÅ¡valdÄ«bu finanÅ¡u speciālistus.

Šobrīd likumprojekts atrodas Saeimā, kur tas jau pieņemts pirmajā lasījumā. Līdz 14.februārim deputāti var iesniegt priekšlikumus izmaiņām likumprojektā otrajam lasījumam.

Jaunais VeselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likums paredz ieviest obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, sasaistot tiesÄ«bas uz valsts budžeta apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi ar IIN deklarÄ"Å¡anu un nomaksu.

VeselÄ«bas aprÅ«pes minimumu plānots nodroÅ¡ināt visiem valsts iedzÄ«votājiem neatkarÄ«gi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicÄ«nisko palÄ«dzÄ«bu, konkrÄ"tu diagnožu ārstÄ"Å¡anu un kompensÄ"jamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat plānots, ka valsts apdroÅ¡inās 19 iedzÄ«votāju grupas. Savukārt pārÄ"jie iedzÄ«votāji - gan obligāti, gan brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡inātie - iegÅ«s tiesÄ«bas uz valsts apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi, ja bÅ«s veiktas apdroÅ¡ināšanas iemaksas. Tām bÅ«s jābÅ«t paziņotām un veiktām noteiktu laika periodu - obligāti apdroÅ¡ināmām personām ne mazāk kā 11 kalendāros mÄ"neÅ¡us, bet brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡ināmām personām - ne mazāk kā 12 kalendāros mÄ"neÅ¡us.

Kā skaidro VM, obligāti apdroÅ¡ināmas personas bÅ«s Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri maksā IIN, bet brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡ināmās personas - Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri nemaksā IIN, kā arÄ« nav atbrÄ«voti no iemaksu veikÅ¡anas, bet vÄ"las iekļauties sistÄ"mā.

ParedzÄ"tas divu veidu valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas brÄ«vprātÄ«gās iemaksas - regulāras reizi mÄ"nesÄ« 28 eiro apmÄ"rā vai vienreizÄ"jais brÄ«vprātÄ«go maksājums, kas atbilst trÄ«skārÅ¡am minimālās darba algas apmÄ"ram.

Plānots, ka likums stāsies spÄ"kā pakāpeniski ar 2014.gada 1.jÅ«liju. Tā pārejas noteikumi paredz, ka 12 mÄ"neÅ¡us no likuma spÄ"kā stāšanās visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem bÅ«s tiesÄ«bas uz valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem. Vienlaikus sāksies veselÄ«bas obligātās apdroÅ¡ināšanas iemaksu iekasÄ"Å¡ana.

Savukārt no 2015.gada 1.jÅ«lija valsts apmaksātos veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus varÄ"s saņemt tikai IIN maksātāji vai brÄ«vprātÄ«gie iemaksu veicÄ"ji, kā arÄ« valsts apdroÅ¡inātās personas.

Vienlaikus gan tiks noteikti atvieglojumi vajadzÄ«gajiem iemaksu periodiem - tie darbosies lÄ«dz 2016.gada 30.jÅ«nijam. PiemÄ"ram, obligāti apdroÅ¡ināmas personas iegÅ«st tiesÄ«bas uz valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem ar 2015.gada 1.jÅ«liju uz viena gada periodu, ja 2014.gadā bÅ«s veiktas valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas iemaksas par vismaz pieciem mÄ"neÅ¡iem, nevis 11 mÄ"neÅ¡iem, bet brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡ināmas - par vismaz seÅ¡iem mÄ"neÅ¡iem, nevis 12.