Āboltiņa piedāvās koalīcijai atlikt elektrības tirgus atvēršanu

Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja un VienotÄ«bas lÄ«dere Solvita Ä€boltiņa pirmdien koalÄ«cijas padomes sÄ"dÄ" aicinās partnerus vienoties par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas atlikÅ¡anu.

Ä€boltiņa aÄ£entÅ«rai LETA sacÄ«ja, ka pirmdien koalÄ«cijas padomes sÄ"dÄ" izteiks priekÅ¡likumu atlikt elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu. Par Å¡o jautājumu politiÄ·e telefoniski jau runājusi ar citām amatpersonām, jo, ņemot vÄ"rā notikumus Ukrainā, nepiecieÅ¡ams darÄ«t visu, lai Latvijas iekÅ¡politiskā situācija bÅ«tu stabila, kā arÄ« jānovÄ"rÅ¡ jebkādi provokāciju riski, skaidroja Ä€boltiņa.

PÄ"c viņas domām, tirgus atvÄ"rÅ¡ana jāatliek lÄ«dz laikam, kad tiks piedāvāts skaidrs kompensāciju mehānisms, tajā iekļaujot arÄ« mazo pensiju saņÄ"mÄ"jus. Ä€boltiņai bija arÄ« telefonsaruna ar ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP), kurÅ¡ arÄ« uzskatot, ka varÄ"tu tikt radÄ«ts mehānisms, lai sniegtu atbalstu arÄ« mazo pensiju saņÄ"mÄ"jiem. VienotÄ«bas lÄ«dere uzskata, ka tirgus atvÄ"rÅ¡anu varÄ"tu atlikt uz pusgadu.

Vienlaikus nepiecieÅ¡ama diskusija ar Latvenergo vadÄ«bu un Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijas pārstāvjiem, lai arÄ« tirgus atvÄ"rÅ¡anas atlikÅ¡ana neietekmÄ"tu cenu celÅ¡anos, piebilst Ä€boltiņa.

PolitiÄ·e atzina, ka VienotÄ«bā bijuÅ¡as vairākas diskusijas par elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu, bet viedokļi ir dažādi. TomÄ"r Ä€boltiņa uzskata, ka paÅ¡laik valdÄ«bas partneri varÄ"tu vienoties par šādu risinājumu, lai nedestabilizÄ"tu iekÅ¡politisko situāciju Latvijā.

Ekonomikas ministrija (EM) apņÄ"musies lÄ«dz elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anai nodroÅ¡ināt atbalsta mehānismu maznodroÅ¡inātajiem. "Lai arÄ« maznodroÅ¡ināto atbalsta administrÄ"Å¡ana un sociālās politikas plānoÅ¡ana nav EM lauciņš, mÄ"s apņemamies izstrādāt un ieviest atbalsta mehānismu mazāk nodroÅ¡inātajiem iedzÄ«votājiem, lai savlaicÄ«gi kompensÄ"tu elektroenerÄ£ijas cenu kāpumu," portālam Diena.lv norādÄ«ja Dombrovskis.

"Tas, ka iestādes un resori cenÅ¡as izvairÄ«ties no atbildÄ«bas un darba, un nevÄ"lās pildÄ«t savus tieÅ¡os pienākumus nav pieņemami. Un iedzÄ«votājiem nav jācieÅ¡ Å¡Ä«s neizlÄ"mÄ«bas dÄ"ļ," norāda viņš. 

SpÄ"kā esoÅ¡ais regulÄ"jums paredz, ka palÄ«dzÄ«bu mazāk nodroÅ¡inātajiem iedzÄ«votājiem sniedz paÅ¡valdÄ«bas caur sociālās palÄ«dzÄ«bas dienestiem un mājokļa pabalstu, tomÄ"r Latvijas paÅ¡valdÄ«bu savienÄ«ba (LPS) nepiekrÄ«t šādam risinājumam, lai arÄ« valdÄ«ba ir pieÅ¡Ä·Ä«rusi lÄ«dzekļus pabalstiem Å¡im un vÄ"l diviem gadiem.

Å obrÄ«d ir sagatavots likuma Par valsts atbalstu trÅ«cÄ«gām un maznodroÅ¡inātām mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ijas izmaksu segÅ¡anai projekts. Tas tiks prezentÄ"ts pirmdien koalÄ«cijas sadarbÄ«bas padomÄ", bet otrdien to plāno virzÄ«t izskatÄ«Å¡anai Ministru kabinetā.

Kā ziņots, Saeima ir pieņÄ"musi grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot elektroenerÄ£ijas tirgus pilnÄ«gu atvÄ"rÅ¡anu no 2014.gada 1.aprīļa. Å…emot vÄ"rā, ka elektroenerÄ£ijas sadārdzinājums mājsaimniecÄ«bām var bÅ«t pat aptuveni 40%, tika paredzÄ"ts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdÄ«bas lÄ"mumiem, kuri pasliktina Latvijas iedzÄ«votāju dzÄ«ves lÄ«meni, tostarp arÄ« elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu.