Meļņiks: Mānīgs prieks par atliktajām galvassāpēm

Tagad tas ir noticis arÄ« juridiski. ElektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu Saeima atlikusi lÄ«dz nākamā gada 1.janvārim. VarÄ"tu priecāties - vÄ"l Å¡ogad maksāsim mazāk, taču nedroÅ¡Ä«ba par nākotni nav mazinājusies. TieÅ¡i otrādi. ĪpaÅ¡i pÄ"c finanÅ¡u ministra Andra Vilka izteikumiem, ka Å¡oks par elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu nākamgad bÅ«Å¡ot lielāks.

Tas, ka VienotÄ«bas lÄ«deres Solvitas Ä€boltiņas iniciatÄ«vu "uzsist pa liberalizācijas bremzÄ"m" asi kritizÄ" nevis kāds no opozÄ«cijas, bet gan viņas partijas biedrs finanÅ¡u ministrs Andris Vilks, situāciju vÄ"l vairāk sarežģī. Tas ir tieÅ¡s apstiprinājums iepriekÅ¡ izskanÄ"jušām aizdomām par priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu populisma uzvaru lÄ"mumu pieņemÅ¡anā, atklāj iekÅ¡Ä"jās pretrunas patlaban visvairāk valdoÅ¡ajā partijā un motivÄ" vairāk ieklausÄ«ties kritiskās prognozÄ"s par iespÄ"jamām sekām.

Ir acÄ«mredzami, ka Å¡is ir viens no tiem gadÄ«jumiem, kad problÄ"mu risinājuma atcelÅ¡ana uz rÄ«tdienu tās tikai vairo. Neviens nav tik naivs, lai nesaprastu, ka turpmākajos gados elektrÄ«bas cenas tikai turpinās augt. Un ne tikai Krievijas un rietumvalstu domstarpÄ«bu par Ukrainas nākotni dÄ"ļ, ko pÄ"dÄ"jā laikā piesauc kā attaisnojumu visām gaidāmajām problÄ"mām. Pirmkārt, elektrÄ«bas cenas celÅ¡ana ir ieprogrammÄ"ta valsts vÄ"lmÄ" savu budžetu katru gadu papildināt ar 90% no Latvenergo peļņas. Lai nodroÅ¡inātu lÄ«dzekļus attÄ«stÄ«bai, uzņÄ"mums ir tieÅ¡i motivÄ"ts rÅ«pÄ"ties, ka tam atvÄ"lÄ"tie 10% peļņas naudas izteiksmÄ" ir pÄ"c iespÄ"jas lielāki. Otrkārt, lai ko runātu par brÄ«vā tirgus priekÅ¡rocÄ«bām citās jomās, Å¡ajā gadÄ«jumā faktisko monopolstāvokli Latvenergo saglabās arÄ« pÄ"c liberalizācijas. Tie 5-10% tirgus, ko iegÅ«s citi, bÅ«tisku konkurenci neradÄ«s. ĪpaÅ¡i apstākļos, kad ir slikti starpsavienojumi ar elektrÄ«bas eksportÄ"tājvalstÄ«m. TreÅ¡kārt, tirgus apstākļos atkritÄ«s tagad ar likumu noteiktie ierobežojumi un arÄ« nepiecieÅ¡amÄ«ba nemitÄ«gi taisnoties regulatoram. LÄ"mumus pieņemt bÅ«s daudz vienkāršāk.

Ja ir paredzams straujÅ¡ elektrÄ«bas cenas lÄ"ciens, skaidrs, ka no patÄ"rÄ"tāja viedokļa bÅ«tu bijis daudz patÄ«kamāk, ja bÅ«tu tāds kā ieskrieÅ¡anās laiks. Tagad paceltu nedaudz, vÄ"lāk vÄ"l. CilvÄ"ki vieglāk pielāgotos. BÅ«tu lielāka stabilitātes un mājsaimniecÄ«bas izdevumu prognozÄ"jamÄ«bas sajÅ«ta.

Jau RÄ«gas dome savulaik guva smagu mācÄ«bu par neizlÄ"mÄ«bu un pārlieku ilgu laika vilkÅ¡anu jautājumā par transporta biļeÅ¡u cenu celÅ¡anu, kas izrietÄ"ja no energoresursu sadārdzinājuma. Nonāca lÄ«dz tam, ka vienā brÄ«dÄ« biļeÅ¡u cenas bija jāpalielina teju vai uz pusi. Tas, protams, bija Å¡oks patÄ"rÄ"tājiem. Jo Ä«paÅ¡i tāpÄ"c, ka visai drÄ«z cena bija jāceļ atkal.

Var saprast Solvitu Ä€boltiņu, kas gaidāmo vÄ"lÄ"Å¡anu kontekstā gribÄ"ja novÄ"rst visus iespÄ"jamos riskus, kas varÄ"tu atstāt iespaidu uz vÄ"lÄ"tāju attieksmi pret paÅ¡reiz pie varas esoÅ¡ajiem. Å oreiz gan manevrs pÄ"c principa "domāsim par to rÄ«t" var nākt ar smagu atsitienu. SalÄ«dzinoÅ¡i nelielā cenu kāpuma vietā, kas bija paredzams pavasarÄ«, gadumijā paredzamā, Andra Vilka vārdiem runājot, "Å¡okÄ"jošā" tirgus atvÄ"rÅ¡ana vÄ"lÄ"tāju apziņā visu priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu laiku bÅ«s kā tāda nezināma milzu bedre, kurā neizbÄ"gami jāiekrÄ«t.

IespÄ"ja nolÄ«dzināt tās malas, lai var arÄ« izrāpties, diemžÄ"l palaista garām.