Laika grozīšana izdabā ekonomikai, ne cilvēkiem

NaktÄ« uz svÄ"tdienu Latvijā jau 33.gadu pÄ"c kārtas notika kolektÄ«vā pulksteņa pagrieÅ¡ana. Divas treÅ¡daļas iedzÄ«votāju to dara pret savu gribu, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) veiktā aptauja. Savus iedzÄ«votājus Å¡ogad aptaujājuÅ¡as arÄ« pārÄ"jās Eiropas SavienÄ«bas (ES) dalÄ«bvalstis - to lÅ«gusi Eiropas Komisija (EK). Taču pagaidām netiek solÄ«ts, ka divreiz gadā noteiktā pulksteņa rādÄ«tāju grieÅ¡ana varÄ"tu tikt atcelta.

"EK periodiski pārbauda, cik veiksmÄ«gi darbojas dažādas direktÄ«vas, un acÄ«mredzot pienāca termiņš arÄ« direktÄ«vai par vasaras laiku. VÄ"l nav zināms, vai EK varÄ"tu to atcelt, - par to, iespÄ"jams, varÄ"s runāt, kad bÅ«s apkopotas visu dalÄ«bvalstu sabiedriskās domas aptaujas," norāda EM pārstāve Elita Rubesa-Voravko.

Daži cilvÄ"ki gan gatavi rÄ«koties, negaidot EK lÄ"mumus - portālā Manabalss.lv jau vairāk nekā tÅ«kstotis Latvijas iedzÄ«votāju parakstÄ«juÅ¡i iniciatÄ«vu par pulksteņa laika maiņas pārtraukÅ¡anu. IniciatÄ«vas organizÄ"tāji norāda, ka Å¡im nolÅ«kam jāatceļ to regulÄ"joÅ¡ie Ministru kabineta noteikumi, jo ES direktÄ«va neliedzot tiesÄ«bas katrai dalÄ«bvalstij atkāpties no pārejas uz vasaras laiku. Taču EM norāda, ka Å¡Ä« informācija ir maldinoÅ¡a, jo vasaras laikposma sākums un beigas noteiktas visā kopienā - tas esot svarÄ«gi iekÅ¡Ä"jā tirgus darbÄ«bai -, tāpÄ"c valstu likumdevÄ"jiem netiek dotas atkāpÅ¡anās tiesÄ«bas. ES likumdevÄ"ji to pamato arÄ« ar stabilas ilgtermiņa plānoÅ¡anas nepiecieÅ¡amÄ«bu dažādu ekonomikas nozaru pareizai darbÄ«bai.

EM, atsaucoties uz starptautiskiem zinātniskiem pÄ"tÄ«jumiem, norāda, ka pāreja uz vasaras laiku samazinot izlietotās elektroenerÄ£ijas daudzumu. Taču naudas izteiksmÄ" ietaupÄ«jums uz visu ES varÄ"tu bÅ«t vien 200 miljoni eiro. "SvārstÄ«bas energoenerÄ£ijas patÄ"riņā Latvijā saistÄ«bā ar pāreju uz vasaras un ziemas laiku neesam novÄ"rojuÅ¡i. TāpÄ"c elektrÄ«bas taupÄ«Å¡ana neder par attaisnojumu pulksteņa pagrieÅ¡anai, jo apgaismojumam tÄ"rÄ"tais apjoms pret kopÄ"jo enerÄ£ijas patÄ"riņu ir ļoti mazs," Dienai norāda AS Augstsprieguma tÄ«kls valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Varis Boks. Viņš piebilst, ka pÄ"dÄ"jos gados energosistÄ"mā notikusi revolÅ«cija: "CilvÄ"kiem elektrÄ«bas patÄ"riņu mājsaimniecÄ«bās izdevies samazināt, izmantojot gaismas diodes un energoefektÄ«vās spuldzes, arÄ« sadzÄ«ves tehnika kļuvusi "taupÄ«gāka"."

TikmÄ"r cilvÄ"kiem radÄ«tās neÄ"rtÄ«bas tiek nostumtas otrā plānā, lai gan veselÄ«bas nozares pārstāvji norāda, ka laupÄ«tā miega stunda izjauc bioloÄ£isko ritmu, rada stresu un var izraisÄ«t ilgstoÅ¡us miega vai psihiskās veselÄ«bas traucÄ"jumus.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena pirmdien, 31.martā!