Parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis: FKTK pilnvarnieku laikā no Krājbankas aizplūda 41,7 miljoni

Ir bažas, ka FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) nozÄ«mÄ"to pilnvarnieku darboÅ¡anās laikā no Latvijas Krājbankas veikti vairāk nekā tÅ«kstotis maksājumu par 41,7 miljoniem latu, otrdien publicÄ"tā intervijā laikrakstam Dienas bizness norādÄ«jis Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (Saskaņas centrs), kurÅ¡ darbojies arÄ« Krājbankas parlamentārās izmeklÄ"Å¡anas komisijā.

Viņš norādÄ«jis, ka parlamentārās izmeklÄ"Å¡anas komisija gala ziņojumu sagatavojusi, taču to nevar nolasÄ«t plenārsÄ"dÄ", jo viens no komisijas locekļiem neesot to parakstÄ«jis. Vienlaikus deputāts kritizÄ"jis to, ka arÄ« komisijas locekļiem nav sniegta visa informācija saistÄ«bā ar Krājbankas uzraudzÄ«bu, lai gan arÄ« publiski pieejamie materiāli "dod pamatu apÅ¡aubÄ«t valsts amatpersonu rÄ«cÄ«bu atbilstoÅ¡i tiesiskuma principiem".

"IzmeklÄ"Å¡anas komisijas rÄ«cÄ«bā nebija instrumentu, lai pārbaudÄ«tu apstākļus, kādos daži izredzÄ"tie atguva visu naudu no saviem norÄ"Ä·inu un arÄ« depozÄ«tu kontiem. To var uzskatÄ«t par sava veida valsts atbalstu, vienlaikus radot aizdomas, vai šādas privilÄ"Ä£ijas netika pieÅ¡Ä·irtas kādām ar paÅ¡u Krājbanku, FKTK vai ar politiÄ·iem saistÄ«tām personām. Ir bažas, ka FKTK nozÄ«mÄ"to pilnvarnieku "darba laikā" no Krājbankas tika veikts 1041 maksājums par 41,7 miljoniem latu, bez jebkādas izsoles par 224 000 latu Satiksmes ministrijai pārdeva vienu no bankas bÅ«tiskākajām komercÄ·Ä«lām - 46% airBaltic akciju, faktiski samazinot aktÄ«vus un padarot bankas sanāciju neiespÄ"jamu," norāda Elksniņš.

"PārsteidzoÅ¡i, ka 16.11.2011. Krājbankas valdes locekļi apņÄ"mās bez FKTK saskaņojuma neveikt pārskaitÄ«jumus, kas lielāki par 10 000 latiem, savukārt FKTK pilnvarnieki, pārņemot vadÄ«bas grožus, ar šādiem "limitiem" vairs nedarbojās. Kas bija liegts Krājbankas valdei, tas bija atļauts FKTK pilnvarniekiem, un viņi to arÄ« Ä«stenoja. FKTK pilnvarniekiem bankas maksātnespÄ"jas pieteikums tiesā bija jāiesniedz jau 21.novembrÄ« - to izdarÄ«ja tikai 1.decembrÄ«, taču tajā bija nepilnÄ«bas, kuras novÄ"rsa tikai 12.decembrÄ«, un banka par maksātnespÄ"jÄ«gu tikai pasludināta 23.decembrÄ«," klāsta deputāts.

"IzvÄ"rtÄ"jot iegÅ«to informāciju, jāsecina, ka FKTK lÄ"mums par bankas darbÄ«bas apturÄ"Å¡anu, bankas pārņemÅ¡anas iespÄ"jas neizmantoÅ¡ana, kā arÄ« sekojošās bankrota procedÅ«ras uzsākÅ¡ana bijusi politiskas vienoÅ¡anās, nevis normatÄ«vo aktu prasÄ«bu izpildes rezultāts," uzsver SC pārstāvis. "Krājbankas administratora iecelÅ¡anu ietekmÄ"jis tā brīža valdÄ«bas vadÄ«tāja birojs, tomÄ"r komisijai netika nodoti materiāli par valsts droÅ¡Ä«bas iestāžu iesaisti nevÄ"lamo kandidātu izslÄ"gÅ¡anā no administratoru pretendentu klāsta."

Tāpat viņš norādÄ«jis, ka savulaik FKTK nav veikusi Vladimira Antonova finanÅ¡u lÄ«dzekļu izcelsmes un reputācijas analÄ«zi un arÄ« vÄ"lāku bankas uzraudzÄ«bu. Savukārt apzināts risks, ka FKTK darbÄ«bas vai bezdarbÄ«bas dÄ"ļ Latvijas valsti varÄ"tu ievilkt starptautiskā tiesvedÄ«bā ar neprognozÄ"jamu iznākumu.

Interviju ar Saeimas deputātu Andreju Elksniņu Politiķu neizdarība visiem var maksāt dārgi lasiet otrdienas, 4.marta, laikrakstā Dienas bizness!