VIDEO - Ogres uzņēmējs: Zūd motivācija būt ražotājam

SIA Malevss šefs, Ogres novada domes deputāts Māris Legzdiņš intervijā Magdai Riekstiņai.

Jums bijis savs pārtikas veikals. KāpÄ"c, jÅ«suprāt, Latvijā neviens uzņÄ"mÄ"js nav izveidojis lielveikalu tÄ«klu, kas vismaz mÅ«su valsts mÄ"rogā bÅ«tu spÄ"cÄ«gs konkurents tādiem ārvalstu veikalu tÄ«kliem kā, piemÄ"ram, Maxima un Rimi?

Noteikti Latvijā  ir uzņÄ"mÄ"ji, kuri gribÄ"juÅ¡i veidot vÄ"rienÄ«gu lielveikalu tÄ«klu, bet nav bijusi tāda iespÄ"ja, jo tam tomÄ"r nepiecieÅ¡amas lielas investÄ«cijas. Jāņem vÄ"rā, kopÅ¡ Latvijas neatkarÄ«bas atgÅ«Å¡anas pagājis tikai nedaudz vairāk par 20 gadiem, un tik Ä«sā laikā ir grÅ«ti uzkrāt ievÄ"rojami lielu sākumkapitālu, ko investÄ"t šādā biznesā. Turklāt Latvijai raksturÄ«ga problÄ"ma ir tā, ka mÅ«su valstÄ« cilvÄ"kiem vispār ir grÅ«ti vienoties par kopÄ«gu ideju, apvienot laiku, enerÄ£iju, naudu un intelektuālos resursus, lai kopÄ«gi ideju Ä«stenotu. Pieļauju, ka lietuvieÅ¡iem - kā pierāda Maxima lielveikalu tÄ«kls un vÄ"l citi uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas piemÄ"ri - vienkārÅ¡i vieglāk izdodas vienoties par kopÄ«gu biznesa modeli.

Turklāt Latvijas iedzÄ«votājiem, to vidÅ« arÄ« uzņÄ"mÄ"jiem, jāprot bÅ«t lielākiem patriotiem. Patlaban ir tā, ka mÄ"s Latvijā esam ļoti pretimnākoÅ¡i ārvalstu kompānijām. ArÄ« daudzi iedzÄ«votāji pat nedomā par to, ka bÅ«tu jābalsta vietÄ"jie ražotāji. Bet sabiedrÄ«bai jāskaidro, ka Latvijas uzņÄ"mÄ"js savu peļņu ieguldÄ«s tepat Latvijā, bet ārvalstu uzņÄ"mÄ"js, visticamāk, peļņu mÅ«su valstÄ« neieguldÄ«s.

VarbÅ«t paÅ¡iem uzņÄ"mÄ"jiem vairāk jāreklamÄ" savu, Latvijas, uzņÄ"mumu? Ja apmeklÄ"tājs to, kam pieder kafejnÄ«ca, nevar izlasÄ«t lieliem burtiem pie ieejas, tad necentÄ«sies jau meklÄ"t informāciju UzņÄ"mumu reÄ£istrā.

Tam es piekrÄ«tu. Noteikti vajag vairāk uzsvÄ"rt, ka, lÅ«k, tas ir Latvijas produkts un Å¡is ir Latvijas uzņÄ"mums, lai patÄ"rÄ"tāji zinātu, kam atdod savu naudu, pÄ"rkot dažādas preces vai pusdienojot konkrÄ"tā kafejnÄ«cā. TieÅ¡i pie savÄ"jo popularizÄ"Å¡anas un arÄ« paÅ¡reklāmas Latvijā jāpiestrādā visos lÄ«meņos - kā biznesa vidÄ", tā valstiskā mÄ"rogā. Neapgalvoju, ka nevajag pirkt ārvalstÄ«s ražotus produktus, tomÄ"r svarÄ«gi ir veicināt Latvijas ekonomikas izaugsmi. VÄ"l jāpiebilst, ka Latvijā patlaban diezgan maz ir tādu cilvÄ"ku, kuri gatavi sākt savu uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bu, tāpÄ"c šāda iespÄ"ja - paÅ¡am veidot savu biznesu - jaunieÅ¡u vidÅ« ir jāpopularizÄ".

Iemesls tam, ka biznesu neuzsāk, meklÄ"jams mentalitātÄ" vai finansiālajā situācijā?

Galvenais iemesls noteikti ir finansiāla rakstura, jo daudziem cilvÄ"kiem ir labas biznesa idejas, tikai trÅ«kst naudas to Ä«stenoÅ¡anai. Turklāt Latvijā trÅ«kst labas, spÄ"cÄ«gas izglÄ«tÄ«bas iestādes, kurā varÄ"tu apgÅ«t uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas iemaņas, kurās mācÄ«bspÄ"ki bÅ«tu nevis teorÄ"tiÄ·i, bet gan biznesa vides cilvÄ"ki ar praktisko darba pieredzi. Uzskatu arÄ«, ka Eiropas SavienÄ«bas finansÄ"jums jānovirza tam, lai izveidotu stabilu pieredzÄ"juÅ¡o uzņÄ"mÄ"ju-mentoru sistÄ"mu kā atbalstu jaunajiem uzņÄ"mÄ"jiem.

Patlaban Latvijā uzņÄ"mÄ"jam zÅ«d interese bÅ«t ražotājam - energoresursi ir samÄ"rā dārgi, gāze ir dārga, dārga ir arÄ« Å«densapgāde un citi komunālie pakalpojumi. Jā, Latvijā ir ļoti inovatÄ«vi, gudri cilvÄ"ki, bet paÅ¡izmaksa biznesam sanāk ļoti augsta.  Un, ja valsts vÄ"l papildus lielajai paÅ¡izmaksai uzliek iespaidÄ«gu PVN, tad sanāk, ka izdevÄ«gāk ir strādāt kā starpniekam un tirgotājam nevis ražotājam.

Visu interviju lasiet otrdienas, 4.martā laikrakstā Diena!