Finanšu konsultanta piesaistei Lietuvas uzņēmuma prasībā pret Latvijas valsti piešķir 30 000 eiro

Ministru kabinets otrdien no lÄ«dzekļiem neparedzÄ"tiem gadÄ«jumiem pieÅ¡Ä·Ä«ra Valsts kancelejai 30 000 eiro, lai nodroÅ¡inātu dalÄ«bu starptautiskās Å¡Ä·Ä«rÄ"jtiesas procesā, kurā prasÄ«bu pret Latvijas valsti cÄ"lis Lietuvas uzņÄ"mums E energija. 

LÄ«dzekļi nepiecieÅ¡ami, lai lietai piesaistÄ«tu finanÅ¡u konsultantu, kura uzdevums bÅ«s no finansiālā viedokļa izvÄ"rtÄ"t investora pretenziju pamatotÄ«bu, galvenokārt sniedzot viedokli par investora piestādÄ«tā zaudÄ"jumu aprÄ"Ä·ina pamatotÄ«bu.

Lietai paredzÄ"ts piesaistÄ«t kādu no četriem labākajiem starptautiskajiem auditoriem. Tas provizoriski varÄ"tu izmaksāt 20 000 eiro. Savukārt ceļa un viesnÄ«cas izdevumi komandÄ"jumiem bÅ«s aptuveni 10 000 eiro.

LETA vÄ"stÄ«ja, ka lieta reÄ£istrÄ"ta VaÅ¡ingtonā bāzÄ"tajā Starptautiskais ieguldÄ«jumu strÄ«du izskatÄ«Å¡anas centrā, kurā Lietuvas energokompānijas E energija 2012.gadā iesniegusi prasÄ«bu pret Latviju 25 miljonu litu (7,24 miljonu eiro) apmÄ"rā.

Kā apgalvo E energija, pildot lÄ«gumu ar RÄ"zeknes paÅ¡valdÄ«bu, tā no 2004.gada investÄ"jusi RÄ"zeknes rajona siltumsaimniecÄ«bas modernizācijā, bet 2008.gadā paÅ¡valdÄ«ba steidzamÄ«bas kārtā pirms laika lauzusi uz 30 gadiem noslÄ"gto siltumsaimniecÄ«bas nomas lÄ«gumu un, neatlÄ«dzinot investÄ«cijas, izmantojusi bruņotus policijas spÄ"kus, pārņemot gan aktÄ«vus, kas modernizÄ"ti un uzlaboti par privātā investora lÄ«dzekļiem, gan aktÄ«vus, kas piederÄ"juÅ¡i paÅ¡am investoram. E energija apsÅ«dz Latviju, ka tā nav nodroÅ¡inājusi objektÄ«vu un taisnÄ«gu kompānijas investÄ«ciju aizsardzÄ«bu, paverot iespÄ"ju tās bez atlÄ«dzÄ«bas nacionalizÄ"t.