Darbaspēks kļuvis par 34 centiem stundā dārgāks

Vienas stundas darbaspÄ"ka izmaksas valstÄ« 2013.gada 4.ceturksnÄ«, salÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jā gada 4.ceturksni, pieauga par 34 centiem jeb 5,9%  stundā, sasniedzot 6,18 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. ArÄ« pÄ"c sezonāli izlÄ«dzinātiem datiem (tiek novÄ"rsta gan kalendāro dienu skaita atÅ¡Ä·irÄ«bas, gan sezonas ietekme) darbaspÄ"ka izmaksas palielinājās par 5,9%.

Visstraujāk vienas stundas darbaspÄ"ka izmaksas gada laikā pieauga ieguves rÅ«pniecÄ«bas un karjeru izstrādes nozarÄ" - par 19,9%; mākslas, izklaides un atpÅ«tas nozarÄ" - par 15,6%; valsts pārvaldÄ" un tirdzniecÄ«bā - par 8,7%; bÅ«vniecÄ«bā - par 7,7%, bet nekustamo Ä«paÅ¡umu nozarÄ" - par 7,1%.

Ieguves rÅ«pniecÄ«bā un karjeru izstrādÄ" darbaspÄ"ka izmaksas (gan algas, gan darba devÄ"ja brÄ«vprātÄ«gās sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas un pabalsti) palielinājās par 15,7%, bet nostrādāto stundu skaits samazinājās par 3,5%. Tam par iemeslu bija darbinieku skaita kritums par 0,4%.

Mākslas, izklaides un atpÅ«tas nozarÄ" lielāka ietekme bija darbaspÄ"ka izmaksu kāpumam azartspÄ"ļu un derÄ«bu nozarÄ".

Valsts pārvaldÄ" un tirdzniecÄ«bā darbaspÄ"ka izmaksas auguÅ¡as straujāk gan regulārās darba samaksas, gan neregulāro prÄ"miju un piemaksu kāpuma dÄ"ļ (neregulārajās piemaksās tiek ietverta arÄ« kompensācija par neizmantoto ikgadÄ"jo atvaļinājumu, atvaļinājuma pabalsts). AtbilstoÅ¡i pieÅ¡Ä·irtajam papildu finansÄ"jumam darba samaksas paaugstināšanai valsts pārvaldÄ" 2013.gadā algas auguÅ¡as tiesu un prokuratÅ«ras darbiniekiem, kā arÄ« policistiem, robežsargiem, ugunsdzÄ"sÄ"jiem un IeslodzÄ«juma vietu pārvaldes amatpersonām, kuru atalgojumā integrÄ"ta uzturdevas kompensācija. Papildu finansÄ"jums pieÅ¡Ä·irts arÄ« karavÄ«ru uzturdevas kompensācijas nodroÅ¡ināšanai.

Savukārt nekustamo Ä«paÅ¡umu nozarÄ" pieauga gan regulārā darba samaksa, gan neregulārās prÄ"mijas un piemaksas, bet nostrādāto stundu skaits samazinājās.

Vienas stundas darbaspÄ"ka izmaksas par 0,6% samazinājās informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarÄ". Regulārā atlÄ«dzÄ«ba Å¡ajā nozarÄ" samazinājās par 1,5%, savukārt nostrādāto stundu skaita pieaugums nedaudz pārsniedza darbaspÄ"ka izmaksu pieaugumu - attiecÄ«gi par 8,7% un 8,0%.

Neliels vienas stundas darbaspÄ"ka izmaksu samazinājums ir vÄ"rojams arÄ« elektroenerÄ£ijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionÄ"Å¡anas nozarÄ" (-0,1%), ko ietekmÄ"ja galvenokārt neregulāro izmaksu kritums.