Straujuma: Latvijai gāze Inčukalna krātuvē pietiek trim gadiem

Inčukalna pazemes gāzes krātuvÄ" Latvijai dabasgāze pietiek trijiem gadiem, svÄ"tdienas vakarā intervijā TV 3 raidÄ«jumā Nekā PersonÄ«ga sacÄ«ja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba).

Jautāta, kā Krievijas sankcijas, piemÄ"ram, iesaldÄ"jot gāzes piegādes, varÄ"tu ietekmÄ"t Latvijas energotirgu, premjere teica: "Es gribu nomierināt cilvÄ"kus - gāze mums ir,". PÄ"c veiktajiem aprÄ"Ä·iniem ar Inčukalna pazemes gāzes krātuvÄ" esoÅ¡o Latvijai pietiek trijiem gadiem. PÄ"c premjeres rÄ«cÄ«bā esošās informācijas, Latvija Inčukalna pazemes gāzes krātuvÄ" glabātajai gāzei arÄ« "tiks klāt".

Straujuma teica, ka pirmdien, 17.martā, ārlietu ministrs Edgars RinkÄ"vičs (Reformu partija) dodas ar Briseli, kur tiksies ar citiem ārlietu ministriem un lems par sankciju noteikÅ¡anu Krievijai. "Sankcijas skars vÄ«zas un bankas kontu iekasÄ"Å¡anu 20-30 cilvÄ"kiem, kuri ir tieÅ¡i saistÄ«ti ar iebrukumiem. Savukārt nākamās nedÄ"ļas beigās plānotajā Eiropas PadomÄ", visu valstu vadÄ«tāji apstiprinās vai noteiks tālākas sankcijas," viņa teica.

Ministru prezidente uzdevusi Ekonomikas ministrijai, Satiksmes ministrijai un ZemkopÄ«bas ministrijai veikt aprÄ"Ä·inus par iespÄ"jamajām ekonomiskajām sankcijām un zaudÄ"jumiem. Otrdien, 18.martā, valdÄ«bas sÄ"des slÄ"gtajā daļā tiks skatÄ«ti ministriju sagatavotie ziņojumi.

Jautāta, vai zaudÄ"jumi mÄ"rāmi desmitos vai simtos miljonu, Straujuma teica: "Sliktākais ir aiziet lÄ«dz simtiem,". Viņa piebilda, ka zaudÄ"jumi netiks izjusti uzreiz. "Bet es gribu redzÄ"t visus aprÄ"Ä·inus, un tad es varÄ"Å¡u runāt, lai nebÅ«tu nekādu spekulāciju un mÅ«su aprÄ"Ä·inu izmantoÅ¡ana," .

Valsts budžetā rezervÄ" paÅ¡laik esot lÄ«dzekļi neparedzÄ"tiem gadÄ«jumiem 25 miljonu eiro apmÄ"rā, kuri tiek taupÄ«ti. "Jāredz kas notiks un kādi pasākumi bÅ«s nepiecieÅ¡ami," teica Straujuma.