Zanders: Jauna seja

ValdÄ«bas darba kārtÄ«bā nonākuÅ¡i vairāki bÅ«tiski jautājumi (energoefektivitātes rÄ«cÄ«bas plāns, priekÅ¡likumi bÅ«vniecÄ«bas publiskajos Å«deņos regulÄ"jumam u. c.), kas tieÅ¡i skar Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijas darbÄ«bas sfÄ"ru. TāpÄ"c jauna ministra drÄ«za apstiprināšana ir Ä«paÅ¡i aktuāla, jo tieslietu ministre nevar ilgstoÅ¡i mÄ"Ä£ināt "nosegt" arÄ« VARAM jautājumus.

Ja notiek savdabÄ«ga rokāde - lÄ«dzÅ¡inÄ"jais ministrs Cilinskis kļūst par ministrijas parlamentāro sekretāru, savukārt Å¡Ä« posteņa ieņÄ"mÄ"js Naudiņš par ministru -, pārrāvumiem un negludumiem VARAM politiskās vadÄ«bas darbā it kā nevajadzÄ"tu bÅ«t.

TomÄ"r daži ieteikumi Naudiņam. Tas, ka viņam ir samÄ"rā neliela pieredze valsts pārvaldes darbā, nebÅ«tu, kā saka, mirstamā vaina kaut vai tāpÄ"c, ka, spriežot pÄ"c viņa personÄ«gās interneta mājaslapas (viena no labākajām starp Latvijas politiÄ·iem), Naudiņš saprot komunikācijas nozÄ«mi. Tas savukārt dod pamatu cerÄ"t, ka viņš spÄ"j mācÄ«ties un uzklausÄ«t zinošākus cilvÄ"kus. Tajā pašā laikā Naudiņam vajadzÄ"tu saprast, ka tas, ko viņš rosināja "nerÄ«dzinieka" statusā Saeimā, ministra postenÄ« paužams piesardzÄ«gāk. PiemÄ"ram, nebÅ«tu labi, ja viņš turÄ"tos pie savas idejas par uzņÄ"mumu ienākuma nodokļa pilnÄ«gu vai daļÄ"ju nonākÅ¡anu paÅ¡valdÄ«bu rÄ«cÄ«bā. Runa nav tik daudz par finanÅ¡u ministra kaitināšanu, cik par to, ka Å¡Ä« ideja praksÄ" nozÄ«mÄ"tu tikai lielus priekus RÄ«gai, kur reÄ£istrÄ"tas lielākās kompānijas, savukārt citas paÅ¡valdÄ«bas nebÅ«tu sajÅ«smā. ĪpaÅ¡s nodokļu režīms pierobežas novadiem u. c. Naudiņa idejas - interesanti, tomÄ"r atvÄ"lÄ"to laiku ministra postenÄ« vajadzÄ"tu veltÄ«t VARAM iesākto darbu noveÅ¡anai lÄ«dz jÄ"dzÄ«gam rezultātam.

Ikvienam politiÄ·im ir tiesÄ«bas uz savu, tā teikt, Ä«paÅ¡o viedokli, tomÄ"r Naudiņam jārÄ"Ä·inās, ka hokeja spÄ"lÄ"Å¡ana ar Baltkrievijas diktatora LukaÅ¡enko komandu vai simpātijas pret Alijevu valdoÅ¡o klanu Azerbaidžānā izraisÄ«s daudzus jautājumus un komentārus, kas paÅ¡am Naudiņam var likties netaisnÄ«gi. Lai izpaliktu publiku, protams, uzjautrinoÅ¡i, bet no darba darÄ«Å¡anas viedokļa nevajadzÄ«gi "iekritieni", Nacionālajai apvienÄ«bai vajadzÄ"tu ar savu ministru vairāk komunicÄ"t (vai atceraties NA neveiklo - jo partija tika nostādÄ«ta notikuÅ¡a fakta priekšā - taisnoÅ¡anos par dažiem bijušās kultÅ«ras ministres izgājieniem?). Var diezgan droÅ¡i prognozÄ"t, ka Cilinskis bÅ«s lielisks palÄ«gs nozares jautājumos, bet PR nav viņa stiprā puse. Plus Latvijas ministru mūžīgā problÄ"ma - viņi ātri vien apaug ar saviem miniatÅ«rajiem galmiem, kuru vÄ"lmes, maigi sakot, ne vienmÄ"r sakrÄ«t ar partijas uzstādÄ«jumiem, nemaz nerunājot par tik romantisku tÄ"mu kā valstiskās intereses. ArÄ« Å¡Ä«s problÄ"mas mazināšana ir partijas - Å¡ajā gadÄ«jumā NA - rokās.

Straujumas valdÄ«ba strādā pārāk sarežģītā laikā, lai varÄ"tu atļauties politiku "kā parasti".