Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā piedalīsies 14 kandidātu saraksti

24.maija Eiropas Parlamenta (EP) vÄ"lÄ"Å¡anās Latvijā piedalÄ«sies 14 deputātu kandidātu saraksti, aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja Centrālās vÄ"lÄ"Å¡anu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadÄ«tāja KristÄ«ne BÄ"rziņa.

Kandidātu sarakstus šā gada EP vÄ"lÄ"Å¡anām lÄ«dz Å¡odienai, kad noslÄ"dzās pieteikÅ¡anās, iesnieguÅ¡as partija Suverentitāte, apvienÄ«ba Visu Latvijai!-TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai/LNNK, partija Saskaņa, Latvijas AtdzimÅ¡anas partija, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Latvijas Krievu savienÄ«ba, partija VienotÄ«ba, partija Alternative, Zaļo un zemnieku savienÄ«ba, partija Par prezidentālu republiku, Latvijas ReÄ£ionu apvienÄ«ba, Latvijas Sociālistiskā partija, partija Latvijas attÄ«stÄ«bai un KristÄ«gi demokrātiskā savienÄ«ba, kura savu kandidātu sarakstu CVK iesniedza Å¡o pÄ"cpusdien.

Kandidātu sarakstos kopā pieteikts 171 deputātu kandidāts. Septiņos kandidātu sarakstos iekļauts lielākais iespÄ"jamais deputātu kandidātu skaits - 16 kandidāti, savukārt pārÄ"jos sarakstos pieteikto kandidātu skaits ir no seÅ¡i lÄ«dz 14. SalÄ«dzinoÅ¡i iepriekÅ¡Ä"jās, 2009.gada EP vÄ"lÄ"Å¡anās, piedalÄ«jās 17 deputātu kandidātu saraksti un 186 deputātu kandidāti.

CVK apkopotā informācija liecina, ka divas treÅ¡daļas jeb 65% EP deputātu kandidātu ir vÄ«rieÅ¡i, bet 35% - sievieÅ¡u. Deputātu kandidātu vidÄ"jais vecums ir 46,5 gadi. Vecākajam deputātu kandidātam vÄ"lÄ"Å¡anu dienā bÅ«s 79 gadi, bet jaunākajam - 23 gadi.

94% EP deputātu kandidātu ir augstākā izglÄ«tÄ«ba, bet 6% - vidÄ"jā izglÄ«tÄ«ba. SalÄ«dzinot ar 2009.gada vÄ"lÄ"Å¡anām, deputātu kandidātu ar augstāko izglÄ«tÄ«bu Ä«patsvars ir pieaudzis par astoņiem procentpunktiem. 2009.gada vÄ"lÄ"Å¡anās augstākā izglÄ«tÄ«ba bija 86% EP deputātu kandidātu.

VÄ"l zināms, ka gandrÄ«z divas treÅ¡daļas jeb 59% EP deputātu kandidātu dzÄ«vo RÄ«gā, kā arÄ« diviem deputātu kandidātiem bez Latvijas pilsonÄ«bas ir arÄ« ASV un Austrālijas pilsonÄ«ba. Citu ES dalÄ«bvalstu pilsoņu Latvijas EP deputātu kandidātu vidÅ« nav.

CVK sÄ"de, kurā plānots reÄ£istrÄ"t Å¡onedÄ"ļ iesniegtos deputātu kandidātu sarakstus, notiks rÄ«t, 21.martā, plkst.12 CVK biroja telpās SmilÅ¡u ielā 4, RÄ«gā. Savukārt EP vÄ"lÄ"Å¡anu deputātu kandidātu sarakstu numuru izloze notiks treÅ¡dien, 26.martā, plkst.14 Saeimas nama Sarkanajā zālÄ", JÄ"kaba ielā 11.

Kā ziņots, Suverenitātes saraksta līderi ir biedrības Sodeistvie darbinieks Pāvels Sidorovs, SIA President darbinieks Edvīns Puķe un Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības darbiniece Guntra Vīksna, savukārt no nacionālās apvienības attiecīgie kandidāti ir EP deputāts Roberts Zīle, tieslietu ministre Baiba Broka un Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols.

Saskaņas saraksta lÄ«deri ir Saeimas deputāts Boriss Cilevičs, RÄ«gas 28.vidusskolas direktors Guntars Jirgensons un Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs. No Latvijas AtdzimÅ¡anas partijas pirmie kandidāti ir ārsts un profesors Andris Rubins, zinātniece AstrÄ«da Skrinda un pensionārs ar Ä£eogrāfa izglÄ«tÄ«bu Valdis Å teins. Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partiju attiecÄ«gajās vietās sarakstā pārstāv partijas valdes loceklis, SIA Atjaunojamo energoresursu un viedo tÄ«klu tehnoloÄ£iskais parks valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Dinevičs, partijas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Aivars Timofejevs un ārste, Latvijas Pediatru asociācijas valdes locekle Margarita Krauča.

Latvijas Krievu savienÄ«bas (LKS) lÄ«deri ir paÅ¡reizÄ"jā EP deputāte, LKS valdes lÄ«dzpriekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Tatjana Ždanoka, LKS valdes lÄ«dzpriekÅ¡sÄ"dÄ"tājs un EP deputāta palÄ«gs Miroslavs Mitrofanovs un LKS valdes loceklis, 40.vidusskolas skolotājs Vladislavs Rafaļskis, bet partijai VienotÄ«ba tie ir bijuÅ¡ais Ministru prezidents, Saeimas deputāts Valdis Dombrovskis, EP deputāte Sandra Kalniete un bijuÅ¡ais aizsardzÄ«bas ministrs, Saeimas deputāts Artis Pabriks.

No Latvijas Sociālistiskās partijas saraksta startÄ" paÅ¡reizÄ"jais EP deputāts AlfrÄ"ds Rubiks, Valsts ieņÄ"mumu dienesta Nodokļu pārvaldes galvenā nodokļu inspektore Jeļena Jakovļeva un Latvijas Nākotnes institÅ«ta valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs un eiroskeptiÄ·is Normunds Grostiņš. No partijas Par prezidentālu republiku uz EP kandidÄ"s SIA Hotel Apartment Rigaapartment strādnieks Augusts KÅ«ravs, SIA Sauna PRO veikala vadÄ«tājs Margots Rotbergs, AS Komunālprojekts izpilddirektore Margarita Visocka.

No Alternatives ar pirmo numuru kandidÄ" paÅ¡reizÄ"jais EP deputāts Aleksandrs Mirskis, tālāk sarakstā seko partijas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja, SIA Autoradio RÄ«ga valdes locekle Natālija Bokučava un Latvijas DzÄ«vokļu Ä«paÅ¡nieku asociācijas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Andrejs Ä€damsons. No Latvijas ReÄ£ionu apvienÄ«bas uz EP kandidÄ" arÄ« uzņÄ"mÄ"js Mārtiņš Bondars, Preiļu novada domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Aldis Adamovičs un Saldus novada paÅ¡valdÄ«bas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Indra Rassa. No Zaļo un zemnieku savienÄ«bas saraksta ar pirmo numuru startÄ"s Saeimas deputāts Andris BÄ"rziņš, tālāk sarakstā seko bijusÄ« Eiropas Komisijas pārstāvniecÄ«bas Latvijā vadÄ«tāja, Latvijas vÄ"stniece Ä'Ä£iptÄ" Iveta Å ulca un deputāte Iveta Grigule.

No partijas Latvijas attÄ«stÄ«bai ar pirmo numuru uz EP startÄ" režisors, bijuÅ¡ais Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, tālāk sarakstā seko bijuÅ¡ais ārlietu ministrs Rihards PÄ«ks un LEIK valdes loceklis, ilggadÄ"js Einara RepÅ¡es domubiedrs Dans Titavs. Ar pirmo numuru no KristÄ«gi demokrātiskās savienÄ«bas saraksta kandidÄ" labdarÄ«bas fonda "Prioritāte" valdes loceklis Mareks Raups, tālāk sarakstā seko Latvijas Sociālās tirgus ekonomikas institÅ«ta valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Armands Agrums un Inčukalna novada domes deputāts Jānis Liepiņš.