Saskaņas centrs: Jautājums par elektrības tirgus liberalizāciju parāda koalīcijas divkosību un nekompetenci

Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcija uzskata, ka sākotnÄ"jais plāns pÄ"c mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas pirmajos deviņos mÄ"neÅ¡os atvÄ"lÄ"t maznodroÅ¡inātajiem un trÅ«cÄ«gajiem iedzÄ«votājiem kompensācijās tikai 3,8 miljonus eiro, kamÄ"r kopÄ"jie budžeta ieguvumi saistÄ«bā ar tirgus liberalizācijas pasākumiem sastādÄ«tu vairāk nekā 41 miljonu eiro, ir tuvredzÄ«ga bezatbildÄ«ba attiecÄ«bā pret mazāk nodroÅ¡inātajām sabiedrÄ«bas grupām. 

Saprotot, ka šāda rÄ«cÄ«ba tiks atmaskota un atbilstoÅ¡i novÄ"rtÄ"ta no sabiedrÄ«bas puses, koalÄ«cija ir nolÄ"musi atlikt elektrÄ«bas tirgus liberalizāciju un tas, visticamāk, notiks tikai pÄ"c Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām šā gada rudenÄ«.

Pat saskaņā ar valdÄ«bas esoÅ¡ajiem plāniem, kas no Å¡ogad nodokļos papildus saņemtā 41 miljona eiro paredz novirzÄ«t 29 miljonus eiro, lai mazinātu sagaidāmo tā sauktās obligātās iepirkuma komponentes pieaugumu, kas ir paÅ¡as valdÄ«bas agrāko lÄ"mumu rezultāts, Å¡ajā gadÄ«jumā paliktu vÄ"l vairāk kā 12 miljoni eiro, ko varÄ"tu izmantot nabadzÄ«bas un sociālās nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanai. TomÄ"r valdÄ«bas sagatavotais kompensācijas mehānisms, ko Å¡odien ir paredzÄ"ts apstiprināt Ministru Kabineta sÄ"dÄ", to neparedz.

ValdÄ«bas piedāvātais risinājums ir uzskatāms par nekompetentu un sociāli bezatbildÄ«gu - tas neatbilst valdÄ«bas deklarÄ"tajai prioritātei: mazināt nabadzÄ«bu un sociālo nevienlÄ«dzÄ«bu. Tas kārtÄ"jo reizi ir uzskatāms apliecinājums valdÄ«bas piekoptajai politikai - risināt savas neizdarÄ«bas rezultātā radÄ«tās problÄ"mas uz sociāli mazāk aizsargāto iedzÄ«votāju rÄ"Ä·ina, norāda Saeimas deputāts Ivars Zariņš.

Ja elektroenerÄ£ijas tirgus mājsaimniecÄ«bām tiktu liberalizÄ"ts ar 2014.gada 1.aprÄ«li, VAS Latvenergo ieņÄ"mumi no mājsaimniecÄ«bām 2014. gadā vien palielinātos par 36 miljoniem eiro, bet nākoÅ¡ajos gados - par 45 miljoniem, kas savukārt palielinātu VAS Latvenergo iemaksājamo dividenžu apjomu un uzņÄ"muma ienākuma nodokļa iemaksas valsts budžetā 2015.gadā - par vairāk kā 32 miljoniem, bet 2016.gadā - par vairāk nekā 41 miljonu eiro. Papildu vÄ"l no mājsaimniecÄ«bām valsts budžets saņemtu par 7,5 miljoniem lielākus PVN maksājumus 2014.gadā, bet turpmākajos gados - 10 miljonu apmÄ"rā, liecina no Ekonomikas ministrijas saņemtā informācija. Tas savukārt liek uzdot pamatotu jautājumu - kā interesÄ"s tiek veikta šāda elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācija Latvijas mājsaimniecÄ«bām, un cik reāls un izpildāms tagad ir koalÄ«cijas pieņemtais Å¡Ä« gada un vidÄ"jā termiņa budžets nakamajiem gadiem, un uz kā rÄ"Ä·ina tagad tas tiks grozÄ«ts pÄ"c lÄ"muma tomÄ"r atlikt tirgus liberalizāciju?

Deputāts Zariņš uzskata, ka valdÄ«bas nespÄ"ja vienoties ar paÅ¡valdÄ«bām, lai tās nodroÅ¡inātu kompensācijas izmaksu mehānismu, apliecina, ka arÄ« paÅ¡valdÄ«bas uzskata valdÄ«bu par neuzticamu un neprognozÄ"jamu sadarbÄ«bas partneri. Tā rezultātā elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas kompensāciju mehānismu tiks uzlikts Ä«stenot elektroenerÄ£ijas tirgus komersantiem, kas pÄ"c bÅ«tÄ«bas ir absurds risinājums, jo pirmkārt, nodroÅ¡ināt sociālo palÄ«dzÄ«bu nav privāto komersantu funkcija, kuru uzdevums ir tirgot pÄ"c iespÄ"jas efektÄ«vāk elektroenerÄ£iju, otrkārt - pie šāda kompensāciju mehānisma risinājuma nozÄ«mÄ«gi tiek apgrÅ«tināta jaunu tirgotāju ienākÅ¡ana mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgÅ«, kas palÄ«dzÄ"s tajā saglabāt Latvenergo dominÄ"joÅ¡o stāvokli un tādejādi visu mājsaimniecÄ«bu elektrÄ«bas tirgus liberalizācijas procesu padara par bezjÄ"dzÄ«gu.

ValdÄ«ba ir sapinusies savos melos un nekompetencÄ", un tāpÄ"c labākais risinājums priekÅ¡ tās ir pacensties to noslÄ"pt lÄ«dz vÄ"lÄ"Å¡anām, kas arÄ« ir patiesais tirgus liberalizācijas atlikÅ¡anas iemesls.