Ierosina disciplinārlietu pret tiesu izpildītāju, kurš izsolījis dzīvokli 76 santīmu parāda dēļ

Ar tieslietu ministres Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) 21.marta rÄ«kojumu ierosināta disciplinārlieta pret zvÄ"rinātu tiesu izpildÄ«tāju Uldi Zepu par izpildu lietā pieļautiem pārkāpumiem.

Kā aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja Tieslietu ministrijas (TM) sabiedrisko attiecÄ«bu speciāliste Inese Auniņa, disciplinārlieta ierosināta par to, ka nebija veikta nekustamā Ä«paÅ¡uma aprakste, lai gan šādu lÅ«gumu izpildu lietā piedzinÄ"js bija izteicis. Civilprocesa likuma normas neparedz zvÄ"rinātam tiesu izpildÄ«tājam tiesÄ«bas atteikt veikt nekustamā Ä«paÅ¡uma apraksti, ja to lÅ«dzis piedzinÄ"js. LÄ«dz ar to konstatÄ"ts, ka Zeps pārkāpis Civilprocesa likumu.

Esot pieļauts arÄ« pārkāpums saistÄ«bā ar to, ka sludinājumā par parādniekam piederošā nekustamā Ä«paÅ¡uma pārdoÅ¡anu izsolÄ" Zeps bez tiesiska pamata norādÄ«jis, ka izsoles cena nav apliekama ar pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokli (PVN), lai gan konkrÄ"tajā gadÄ«jumā pārdodamais Ä«paÅ¡ums bija apliekams ar PVN. PārbaudÄ" konstatÄ"ts, ka tiesu izpildÄ«tājs attiecÄ«gā jautājuma risināšanā nav piemÄ"rojis visus normatÄ«vos aktus.

Tā rezultātā tikai tāpÄ"c, ka parādnieks izslÄ"gts no PVN maksātāju reÄ£istra, Zeps vispār neesot vÄ"rtÄ"jis jautājumu par izsoles cenas aplikÅ¡anu ar PVN. LÄ«dz ar to viņš pārkāpis Tiesu izpildÄ«tāju likumu, norāda TM.

Zeps arÄ« atteicies atcelt nekustamā Ä«paÅ¡uma izsoli, lai gan bija saņemts maksātnespÄ"jas procesa administratora MaksātnespÄ"jas likuma kārtÄ«bā iesniegtais pieteikums. TādÄ"jādi konstatÄ"ts, ka arÄ« Å¡ajā gadÄ«jumā Zeps esot pārkāpis likumu.

Disciplinārlietas materiāli tiks nodoti ZvÄ"rinātu tiesu izpildÄ«tāju disciplinārlietu komisijai, kurai saskaņā ar Tiesu izpildÄ«tāju likuma 65.pantu divu mÄ"neÅ¡u laikā no dienas, kad tieslietu ministre pieņÄ"musi lÄ"mumu par disciplinārlietas ierosināšanu, bÅ«s jāpieņem minÄ"tajā pantā noteiktais lÄ"mums disciplinārlietā, norādÄ«ja ministrijā.

Kā ziņots, iepriekÅ¡ no Zepa bija pieprasÄ«ts paskaidrojums par izpildu lietās veiktajām darbÄ«bām, kuras ar tiesas nolÄ"mumiem ir atzÄ«tas par prettiesiskām. Proti, izpildu lietā tika organizÄ"ta nekustamā Ä«paÅ¡uma izsole, taču organizÄ"Å¡anas procesā tiesa saskatÄ«ja prettiesisku rÄ«cÄ«bu - nekustamajam Ä«paÅ¡umam netika veikta aprakste, kā arÄ« izsoles sludinājums nebija noformÄ"ts precÄ«zi. Turklāt zvÄ"rināts tiesu izpildÄ«tājs atteicās atcelt izsludināto izsoli pÄ"c izpildu lietas dalÄ«bnieka lÅ«guma.

Ministrijā norādÄ«ja, ka Å¡Ä«s lietas nav saistÄ«tas ar piedziņu no privātpersonām un Å¡eit nav runa par piedziņas vÄ"rÅ¡anu uz nekustamo Ä«paÅ¡umu maza apmÄ"ra piedziņas gadÄ«jumā.

Kā ziņots, TV3 raidÄ«jums Nekā personÄ«ga vÄ"stÄ«ja, ka tiesu izpildÄ«tāja Zepa pārkāpumus izskatÄ«ja disciplinārkomisija, kas viņam kā disciplārsodu piemÄ"roja rājienu. Zeps savu vainu neatzina un turpināja lÄ«dzÅ¡inÄ"jo praksi. Kā ziņo raidÄ«jums, drÄ«z gaidāma vÄ"l viena disciplinārlieta par viņa darbÄ«bām ar Ä«paÅ¡umiem Ķemeru sanatorijas epopejā.

Zeps, neraugoties uz tiesas iebildumiem, izsolÄ«jis dzÄ«vokli 76 santÄ«mu parāda dÄ"ļ, un par viņa darbÄ«bām sÅ«dzÄ«bas krājoties kaudzÄ".

RaidÄ«jums informÄ"ja, ka jau iepriekÅ¡Ä"jais tieslietu ministrs Jānis Bordāns cerÄ"jis, ka tiesu izpildÄ«tājs tiks atstādināts. "Gala beigās, protams, ministrs paraksta dokumentus par atstādināšanu, taču ir jāievÄ"ro noteikta procedÅ«ra," izteicās Bordāns.

TM valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos IrÄ"na Kucina skaidrojusi, ka disciplinārlietu komisija var ieteikt ministram atstādināt no amata tiesu izpildÄ«tāju, bet Å¡ajā gadÄ«jumā pagaidām šāda darbÄ«ba nav iespÄ"jama.

Kā vÄ"stÄ«ja "Nekā personÄ«ga", disciplinārlietu komisijā atstādināšana nemaz neesot notikusi - tiesu izpildÄ«tājs saņÄ"mis rājienu, un viņam bÅ«s vÄ"lreiz jākārto kvalifikācijas eksāmens. PÄ"c neoficiālām ziņām, Zepam par labu lÄ"muÅ¡i abi viņa kolÄ"Ä£i Jānis Tunnis un KatrÄ«na Baltalksne, un arÄ« Aleksejs Remesovs no TM. Par atstādināšanu ir bijusi tikai Kucina.

"Es sagaidÄ«ju, ka Å¡im disciplinārsodam bÅ«tu jābÅ«t daudz bargākam, es sagaidÄ«ju, ka tam bÅ«tu jābÅ«t atstādināšanai no amata," iepriekÅ¡ nepatÄ«kamu pārsteigumu pauda tieslietu ministre. Viņa pieļāva, ka varbÅ«t nepiecieÅ¡ams izveidot vienotu disciplinārlietu komisiju visām juridiskajām profesijām, kur ieinteresÄ"tÄ«ba un disbalanss nebÅ«tu tik liels.