Augulis: Acīmredzot nedrīkstam ļaut katram pašam domāt par savu nākotni

PaÅ¡laik no minimālās algas nodokļus maksā 39% strādājoÅ¡o. Tas ir nozÄ«mÄ«gs risks, domājot par nākotnes pensijas apmÄ"ru, intervijā RÅ«tai Kesnerei atzÄ«st labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Fragments no intervijas:

Valdības deklarācijā ierakstīts, ka nākamā gada budžeta kontekstā ir jāatsāk diskusijas par minimālās algas paaugstināšanu. Vienlaikus izskan viedokļi, ka nevienlīdzības mazināšanai efektīvāk būtu palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu. Kam jūs dotu priekšroku?

Es paļaujos vienÄ«gi uz aprÄ"Ä·iniem un sociālekonomisku izvÄ"rtÄ"jumu. PaÅ¡laik no minimālās algas nodokļus maksā 39% strādājoÅ¡o. Tas ir nozÄ«mÄ«gs risks, domājot par nākotnes pensijas apmÄ"ru. Tajā pašā laikā neapliekamā minimuma paaugstināšana ļauj kompensÄ"t pieaugoÅ¡o dzÄ«ves dārdzÄ«bu. Visi Å¡ie faktori jāņem vÄ"rā, izdarot izvÄ"li par labu minimālās algas vai neapliekamā minimuma paaugstināšanai.

Viena no aktuālākajām problÄ"mām ir demogrāfijas veicināšana. LÄ«dz Å¡im valsts koncentrÄ"jās uz pabalstiem vecākiem ar bÄ"rniem lÄ«dz pusotra gada vecumam. Taču Ä£imenes plāno savu dzÄ«vi ilgtermiņā. Vai ir plānoti atbalsta pasākumi Ä£imenÄ"m, kuru bÄ"rniem ir vairāk par pusotru gadu?

PaÅ¡laik tiek veidots rÄ«cÄ«bas plāns 2015. lÄ«dz 2017.gadam akceptÄ"tajām Ä£imenes politikas pamatnostādnÄ"m, kas pieņemtas 2011.gadā. KoncentrÄ"simies uz to, lai iedroÅ¡inātu Ä£imenes laist pasaulÄ" vairāk par vienu bÄ"rnu. No nākamā gada 1.janvāra jau tiek diferencÄ"ts Ä£imenes valsts pabalsts, kas pieaug ar katru nākamo bÄ"rnu. Domāju, ka budžeta pieņemÅ¡anas gaitā bÅ«s diskusijas, vai pabalsts paliek lÄ«dzÅ¡inÄ"jā lÄ«menÄ« - 11,85 eiro -, vai to ir iespÄ"jams palielināt.

Tas atkal ir par pabalstiem. Kā būs ar pakalpojumiem?

Tas ir atkarÄ«gs no FinanÅ¡u ministrijas - vai bÅ«s nauda. Ja pieÅ¡Ä·irs finansÄ"jumu paÅ¡valdÄ«bām, varÄ"tu runāt par brÄ«vpusdienām skolÄ"niem.

Vai Ä£imenes valsts pabalstam jābÅ«t universālam, vai tas jāpieÅ¡Ä·ir tikai trÅ«cÄ«gākajām Ä£imenÄ"m? PaÅ¡laik tas savu mÄ"rÄ·i nesasniedz, jo mazturÄ«gām Ä£imenÄ"m tas ir nepietiekams atbalsts, savukārt turÄ«gākās to nemaz neizjÅ«t.

Es esmu runājis ar vairākām Ä£imenÄ"m, kuras uzskata, ka Å¡is pabalsts ir ļoti nozÄ«mÄ«gs, protams, ir jādiskutÄ" par tā apmÄ"ru. Igaunijā arÄ« ir šāds pabalsts, tikai par pirmo bÄ"rnu tas ir 45 eiro, bet par otro un treÅ¡o tie jau ir 100 eiro, kas ir nozÄ«mÄ«gs atbalsts. Å o pabalstu maksā tikai tiem, kas paÅ¡i ir tam pieteikuÅ¡ies. Un acÄ«mredzot piesakās tās Ä£imenes, kam tas ir nozÄ«mÄ«gi. Ja valsts grib lielākas Ä£imenes un to, lai mÄ"s kā tauta neizzustu, par Å¡o jautājumu ir jādomā.

Viena no nabadzības riska grupām ir vientuļie vecāki. Vai ir plānots paaugstināt Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksas šiem vecākiem?

Tas ir jāprasa Tieslietu ministrijai.

30.aprÄ«lÄ« jums ir jāiesniedz valdÄ«bai ziņojums par sociālās droÅ¡Ä«bas sistÄ"mas reformu, kas paredz minimālo ienākumu sliekšņu noteikÅ¡anu. Ko tas mainÄ«s iedzÄ«votājiem?

Nekur pasaulÄ" vairs netiek aprÄ"Ä·ināts iztikas minimums. ArÄ« mÄ"s no šā gada to vairs nedarām. MÄ"rÄ·is ir noteikt to ienākumu lÄ«meni, pie kura cilvÄ"kam nepiecieÅ¡ama palÄ«dzÄ«ba un kāda veida. SvarÄ«gi ir ne tikai noteikt, kad jāpalÄ«dz, bet arÄ«, ko Å¡Ä« palÄ«dzÄ«ba ietver gan no valsts, gan paÅ¡valdÄ«bu puses. Jo paÅ¡laik mums ir trÅ«cÄ«gas personas, ir mazturÄ«gas, kas variÄ"jas no paÅ¡valdÄ«bas uz paÅ¡valdÄ«bu. Tad nosakām vienu lÄ«meni valstÄ«, un to arÄ« apmaksājam!

Vai Å¡ie minimālā ienākuma sliekšņi bÅ«s diferencÄ"ti, piemÄ"ram, atkarÄ«bā no bÄ"rnu skaita Ä£imenÄ"?

IespÄ"jams. PaÅ¡laik mÄ"s vÄ"l to vÄ"rtÄ"jam.

JÅ«s minÄ"jāt, ka minimālo algu saņem 39% strādājoÅ¡o. Ir arÄ« aplokšņu algu saņÄ"mÄ"ji, radoÅ¡o profesiju pārstāvji, mikronodokļu maksātāji, kas sociālās iemaksas veic minimālā apmÄ"rā. Tas nozÄ«mÄ", ka pÄ"c 20 vai 30 gadiem mums bÅ«s daudz nabadzÄ«gu pensionāru, kuri vairs nevarÄ"s atļauties lÄ«dzÅ¡inÄ"jo dzÄ«ves lÄ«meni. Ko tas varÄ"tu nozÄ«mÄ"t mÅ«su ekonomikai? Vai valsts un paÅ¡valdÄ«bas bÅ«s gatavas, ka, iespÄ"jams, Å¡iem cilvÄ"kiem vajadzÄ"s maksāt pabalstus?

TādÄ"ļ arÄ« ir Å¡Ä« trÄ«s lÄ«meņu pensiju sistÄ"ma, jo atļaut katram paÅ¡am domāt par savu nākotni mÄ"s acÄ«mredzot nedrÄ«kstam. Ne visi apzinās, ka no Å¡odienas darbÄ«bām ir atkarÄ«ga nākotne. Bet, protams, tas, ka mums ir tik liels strādājoÅ¡o skaits, kas veic minimālas sociālās iemaksas, ir milzÄ«gs risks, jo viņu pensija bÅ«s niecÄ«ga. Igaunijā minimālo algu saņem vien 20% strādājoÅ¡o. Ja runājam par aplokšņu algu saņÄ"mÄ"jiem, to var mazināt, kombinÄ"jot burkānu ar pātagu, tas ir, draudzÄ«gu nodokļu sistÄ"mu ar bargiem sodiem par nodokļu nemaksāšanu. Jādomā, kā atbalstÄ«t uzņÄ"mÄ"jus, jo darbavietas jau radÄ«sies tikai tur, kur ir attÄ«stÄ«ta un izdevÄ«ga vide uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bai.

Kā jÅ«s Å¡ai sakarā raugāties uz izskanÄ"juÅ¡o priekÅ¡likumu par valsts pensiju ievieÅ¡anu, kas garantÄ"tu noteiktu pensijas apmÄ"ru katram tās saņÄ"mÄ"jam?

Mums ir pensiju sistÄ"ma, pie tās arÄ« pieturÄ"simies un neko nemainÄ«sim. Ja runājam par mazo algu saņÄ"mÄ"ju nākotnes pensijām, viņiem atbalsts noteikti nebÅ«s pensiju sistÄ"mas ietvaros. Jo tā paredz apdroÅ¡ināšanas principu - cik ir iemaksāts, tik dabÅ« atpakaļ. Taču es neizslÄ"dzu, ka varÄ"tu bÅ«t kāds valsts pabalsts, kas garantÄ"tu noteiktu pensijas minimumu, kas pienākas katram. Ja visi strādās un pelnÄ«s lielas algas, mums neko tādu, protams, nevajadzÄ"s.

Visu interviju lasiet laikrakstā Diena pirmdien, 31.martā!