papildināts (16:16) - Atlaide par elektrību tirgotājiem būs jāiekļauj jau rēķinā

ElektrÄ«bas cenas kāpuma kompensÄ"Å¡anas atlaide trÅ«cÄ«gajām un maznodroÅ¡inātajām personām jau tiks iekļauta elektrÄ«bas rÄ"Ä·inā. Tas tirgotājos raisa bažas, ka atlaides administrÄ"Å¡ana lielā mÄ"rā tiks uzlikta uz viņu pleciem. Tādu kārtÄ«bu paredz otrdien valdÄ«bā atbalstÄ«tais likumprojekts, taču Saeimā tas varÄ"tu tikt mainÄ«ts.

ValdÄ«bā otrdien atbalstÄ«tais likumprojekts "Par valsts atbalstu trÅ«cÄ«gām un maznodroÅ¡inātām mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ijas izmaksu segÅ¡anai", par kuru gala vārds vÄ"l jāsaka Saeimai, paredz, ka informācija par konkrÄ"tām trÅ«cÄ«gajām un maznodroÅ¡inātajām personām tiks novirzÄ«ta elektroenerÄ£ijas tirgotājiem, kuri atbilstoÅ¡i pieÅ¡Ä·irtā atbalsta apmÄ"ram samazinās rÄ"Ä·inu par elektroenerÄ£iju. VÄ"lāk tirgotājiem atlaidÄ"s pieÅ¡Ä·irto summu kompensÄ"s valsts.

Likumprojekts nosaka, ka atbalsta apmÄ"rs bÅ«s pieci eiro personai mājsaimniecÄ«bā mÄ"nesÄ«, kas attiecas uz kopÄ"jo rÄ"Ä·ina summu. Likumprojekts paredz visiem vienādu atbalsta apmÄ"ru, kas tiek novÄ"rtÄ"ts pÄ"c patÄ"riņa par 100 kWh mÄ"nesÄ« neatkarÄ«gi no patÄ"riņa un mājsaimniecÄ«bas lieluma. 

Neapmierināti ar piedāvāto kārtÄ«bu ir tirgotāji, kuri norāda, ka papildu pienākumi varÄ"tu izraisÄ«t elektroenerÄ£ijas gala cenas pieaugumu visiem lietotājiem, jo tirgotājam uz lÄ«guma slÄ"gÅ¡anas brÄ«di ar lietotāju nav aktuālas informācijas par lietotāja statusu. PiemÄ"ram, SIA Baltcom TV prognozÄ"tās izmaksas, kas saistÄ«tas ar atbalsta piemÄ"roÅ¡anu, ir 29 618 eiro, tostarp  24 251 eiro ievieÅ¡anai un 5 367 eiro adminsitrÄ"Å¡anai. SIA Baltcom TV norāda: ja iepriekÅ¡minÄ"tās izmaksas jāsedz komersantam un tās netiek kompensÄ"tas, tad, lai uzņÄ"mumam nerastos zaudÄ"jumi, elektroenerÄ£ijas tarifa pieaugums varÄ"tu bÅ«t 0,4 euro/kWh. 

Savukārt labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienÄ«ba) valdÄ«bas sÄ"dÄ" norādÄ«ja, ka šādiem iebildumiem nav pamata un uzņÄ"mÄ"jiem ir jārÄ"Ä·inās ar kārtÄ«bu, kāda valstÄ« ir noteikta.

Likumprojektā paredzÄ"to atbalstu varÄ"s saņemt persona mājsaimniecÄ«bā, ja tai ir noslÄ"gts lÄ«gums ar elektroenerÄ£ijas tirgotāju, tādÄ"jādi valsts atbalsts nav paredzÄ"ts denacionalizÄ"to Ä"ku Ä«rniekiem, mājsaimniecÄ«bām, kuras elektroenerÄ£iju saņem pastarpināti no Ä"ku apsaimniekotājiem, sociālo māju Ä«rniekiem. 

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) gan pÄ"c sÄ"des žurnālistiem skaidroja, ka valdÄ«bā atbalstÄ«tais likumprojekts varÄ"tu tikt mainÄ«ts Saeimā, proti, Å¡is risinājums tapis, plānojot elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu number 1.aprīļa, bet tagad lÄ"mums grozÄ«ts. 

Ekonomikas ministrs skaidroja, ka lÄ«dz ar elektronenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas atlikÅ¡anu valdÄ«bai dots laiks ilgtspÄ"jÄ«ga risinājuma izvÄ"rtÄ"Å¡anai, proti, atlaidi varÄ"tu pieÅ¡Ä·irt par Sadales tÄ«kla pakalpojumiem, kas gan prasÄ«tu divu rÄ"Ä·inu sistÄ"mas ievieÅ¡anu. "Tas nozÄ«mÄ", ka tas nebÅ«s slogs tirgotājam, tas netraucÄ"s konkurenci mazumtirdzniecÄ«bas segmentā," sacÄ«ja ministrs. Tāpat viņš apliecināja, ka nepiecieÅ¡ams arÄ« grozÄ«t ElektroenerÄ£ijas tirgus likumu, lai izņÄ"muma kārtā atceltu Latvenergo pienākumu prasÄ«t regulatoram tarifu celÅ¡anu.

Jau ziņots, ka pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā ierÄ"dņi nespÄ"ja vienoties, kura ministrija administrÄ"s elektrÄ«bas cenas pieaugumu. Turklāt pirmdien koalÄ«cija vienojās, ka šā gada 1.aprÄ«lÄ« plānotā elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju gan atlikta lÄ«dz 2015.gada 1.janvārim, pirmdien vienojās koalÄ«cija, tādÄ"ļ jautājumam par kompensāciju noņemta steidzamÄ«ba. Iebildumus par to jau cÄ"lusi opozÄ«cija, norādot, ka valdÄ«ba ir sapinusies savos melos un nekompetencÄ", un tāpÄ"c labākais risinājums priekÅ¡ tās ir pacensties to noslÄ"pt lÄ«dz vÄ"lÄ"Å¡anām, kas arÄ« ir patiesais tirgus liberalizācijas atlikÅ¡anas iemesls.

(Papildināts viss teksts.)Â