Lietuva sola Latvijai gāzi no Klaipēdas termināļa

Latvija paÅ¡laik 100% apmÄ"rā gāzi importÄ" no Krievijas un ir nepiecieÅ¡ams diversificÄ"t energoresursu piegādātājus, tāpÄ"c ļoti svarÄ«ga ir saÅ¡Ä·idrinātās gāzes termināļa bÅ«vniecÄ«ba KlaipÄ"dā. Lietuvas prezidente Daļa GrÄ«bauskaite sniegusi apliecinājumu, ka perspektÄ«vā 2016.gadā Lietuva varÄ"tu bÅ«t gatava eksportÄ"t gāzi Latvijai, piektdien BriselÄ" pÄ"c Eiropadomes sÄ"des žurnālistiem sacÄ«ja premjere Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba).

"Ä»oti svarÄ«gi, lai tiktu samazināta valstu atkarÄ«ba no viena enerÄ£ijas piegādātāja. Latvijai enerÄ£Ä"tiskā droÅ¡Ä«ba ir ļoti svarÄ«gs aspekts," viņa uzsvÄ"ra. 

Straujuma norādÄ«ja, ka ir jāskatās arÄ« Eiropas SavienÄ«bas fondu virzienā - iespÄ"jams, Latvija var piesaistÄ«t Eiropas SavienÄ«bas finansÄ"jumu energoresursu diversifikācijai un enerÄ£Ä"tikas nodroÅ¡ināšanai. Viņa gan piebilda, ka ir jāvÄ"rtÄ" vai citu enerÄ£Ä"tikas avotu meklÄ"Å¡ana neradÄ«s lielākas izmaksas tautsaimniecÄ«bai. 

Premjere arÄ« lÅ«gusi Ekonomikas ministrijai sagatavot priekÅ¡likumus par to, kādos termiņos un ar kādiem ieguldÄ«jumiem Latvija varÄ"tu mazināt Å¡o atkarÄ«bu no viena piegādātāja. Plānots, ka priekÅ¡likumi tiks skatÄ«ti otrdienas, 25.marta, valdÄ«bas sÄ"des slÄ"gtajā daļā. 

Latvijas dabasgāzes kompānijai Latvijas gāze, ar Krievijas gāzes magnātu Gazprom, par gāzes piegādi noslÄ"gti lÄ«gumi lÄ«dz 2017.gadam, Straujuma teica, ka paÅ¡laik netiek runāts par Å¡o lÄ«gumu pārskatÄ«Å¡anu.Â