Swedbank: Iedzīvotāji tēriņos piesardzīgāki

Å Ä« gada februārÄ« mazumtirdzniecÄ«bas apgrozÄ«jums auga par 2% salÄ«dzinājumā ar pÄ"rnā gada februāri, salÄ«dzinājumā ar janvāri tas pamatā saglabājies stabils.

IedzÄ«votāji precÄ"m Å¡Ä« gada sākumā tÄ"rÄ"juÅ¡i piesardzÄ«gi un tÄ"riņu pieaugums bijis divtik lÄ"nāks kā pÄ"rn. Gada sākumā tika paaugstināta minimālā alga, kā arÄ« neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamajiem, tāpat nedaudz samazināja sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu likmi, lÄ«dz ar to vidÄ"jā neto alga pieauga, dodot pamatu tÄ"riņu pieaugumam. ArÄ« patÄ"rÄ"tāju noskaņojums ir bijis salÄ«dzinoÅ¡i stabils. TomÄ"r neskatoties uz ienākumu kāpumu un stabilo noskaņojumu, Å¡Ä·iet, iedzÄ«votāji preču tÄ"riņos kļuvuÅ¡i piesardzÄ«gāki. IespÄ"jams, tas ir Ä«slaicÄ«gi, kamÄ"r tiek pierasts pie cenām eiro izteiksmÄ".  

IepriekÅ¡ tikām gaidÄ«juÅ¡i, ka mazumtirdzniecÄ«bas apgrozÄ«juma kāpums varÄ"tu kļūt straujāks gada otrajā pusÄ" un gadā kopumā izaugsme varÄ"tu sasniegt ap 4â€'5%. TomÄ"r izaugsme varÄ"tu bÅ«t nedaudz lÄ"nāka par iepriekÅ¡ prognozÄ"to saistÄ«bā ar Krievijas-Ukrainas konflikta ietekmi uz eksportu un investÄ«cijām, un kā tas atsauksies uz darba tirgu un iedzÄ«votāju noskaņojumu.