Meļņiks: Politiskā divkosība

VÄ"rojot pÄ"dÄ"jo dienu notikumus tepat Latvijā, nāk prātā senais politiÄ·u salÄ«dzinājums ar baložiem - pirms vÄ"lÄ"Å¡anām Ä"d no rokas, pÄ"c tām taisa uz galvas. Un kā nu ne, ja pat 1. aprÄ«lÄ« plānoto elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu pārceļ uz pÄ"cvÄ"lÄ"Å¡anu periodu bailÄ"s no sabiedrÄ«bas neapmierinātÄ«bas. Galvenās rÅ«pes par to, lai situācija ir stabila tagad un novÄ"rsti provokāciju riski, kā to akcentÄ" VienotÄ«bas lÄ«dere Solvita Ä€boltiņa.

Kas bÅ«s gadumijā jau pÄ"c vÄ"lÄ"Å¡anām, paÅ¡reizÄ"jai koalÄ«cijai nerÅ«p. Tāpat kā milzÄ«gā naudas summa, ko valstij piederoÅ¡ais Latvenergo jau Å¡oziem (tagad sanāk, ka pilnÄ«gi bezjÄ"dzÄ«gi) iztÄ"rÄ"jis, informÄ"jot sabiedrÄ«bu par jaunajiem "spÄ"les noteikumiem". Un gada nogalÄ" taču visi bÅ«s jāinformÄ" no jauna. Skaidrs, ka arÄ« tad informÄ"Å¡anas kampaņas izmaksas segs elektrÄ«bas lietotāji. Kaut Å¡is ir viens no tiem gadÄ«jumiem, kad prasÄ«tos kārtÄ«gu naudas sodu uzlikt arÄ« brāķdariem parlamentā un valdÄ«bā. Pāreja uz brÄ«vo elektrÄ«bas tirgu arÄ« mājsaimniecÄ«bām ir sagatavota nekvalitatÄ«vi, un nevar bÅ«t tā, ka neviens par to neuzņemas atbildÄ«bu.

Jā, mums stāsta, ka uz rudens pusi bÅ«Å¡ot izstrādāts varen smalks kompensāciju mehānisms mazturÄ«gajiem. ValdÄ«ba jau izskatÄ«jusi attiecÄ«go likumprojektu, drÄ«z to nosÅ«tÄ«s uz Saeimu, bet... kādā ziemas miegā viņi gulÄ"ja visu Å¡o iepriekÅ¡Ä"jo laiku? Labi zinot, ka brÄ«vā tirgus apstākļos dotÄ"ti tarifi nepastāv, tiešām nevarÄ"ja mazturÄ«go atbalsta sistÄ"mu iekļaut vienā paketÄ" ar likumu izmaiņām par tirgus atvÄ"rÅ¡anu?!

Un vÄ"l par kompensācijām. Ziniet, kāpÄ"c tās nevar ieviest Å¡opavasar, tā izvairoties no reformas datuma pārcelÅ¡anas? Jo kompensācijas saņemtu tikai oficiāli reÄ£istrÄ"tie mazturÄ«gie, bet tā ir tikai neliela daļa no vÄ"lÄ"tājiem. PārÄ"jie nenovÄ"rÅ¡ami ciestu no elektrÄ«bas cenu kāpuma un pie varas esoÅ¡ajiem politiÄ·iem par to, protams, neteiktu paldies! Kāda gan tam vairs nozÄ«me, ko viņi domās par Å¡o valdÄ«bu pÄ"c vÄ"lÄ"Å¡anām...

Jā, cilvÄ"kiem nepatÄ«k Å¡Ä« reforma. Man arÄ«. Jo Latvijas apstākļos iespÄ"jams nevis brÄ«vais tirgus, bet parodija par to. Ar vienu lielu tirgotāju un dažiem maziem, kas nekad nenoteiks toni, tāpÄ"c par konkurences radÄ«tu elektrÄ«bas cenu kritumu varam pat nesapņot. Un tomÄ"r, ja esam starptautiski uzņÄ"muÅ¡ies saistÄ«bas tirgu liberalizÄ"t, tad tas ir jādara. Turklāt pārdomāti, kvalitatÄ«vi, bez liekas mÄ"tāšanās turp, Å¡urp, atpakaļ, kā to redzam Å¡obrÄ«d.

Mums stāsta, ka termiņa pārcelÅ¡ana mazināšot nedroÅ¡Ä«bu sabiedrÄ«bā. Muļķības! NedroÅ¡Ä«bas bÅ«s tieÅ¡i divreiz vairāk - pie esošās klāt nāks tā, kas iestāsies pirms nākamā gada 1. janvāra. Neapskaužu to premjeru, kuram gadumijas uzrunā tautai bÅ«s jāiekļauj arÄ« teikumi par dārgākas elektrÄ«bas apspÄ«dÄ"tu gaiÅ¡o nākotni!

Un vÄ"l viena piebilde pie iepriekÅ¡ minÄ"tā. Labi, konkurence nebija liela, bet bija taču uzņÄ"mÄ"ji, kas plānoja, rÄ"Ä·ināja un beigu beigās pieteicās tirgot elektrÄ«bu arÄ« mājsaimniecÄ«bām. Viens ar savu piedāvājumu pat nāca klajā dienā, kad koalÄ«cija savas neizdarÄ«bas un priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu piesardzÄ«bas dÄ"ļ ieslÄ"dza avārijas bremzes. Kādu signālu valdÄ«bas partijas raida uzņÄ"mÄ"jiem? Vai valstij nu maznozÄ«mÄ«ga kļuvusi uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas aktivizÄ"Å¡ana un investoru piesaiste, kas sildÄ«tu ekonomiku, nestu jaunas darbvietas un nodokļus? Jo nes efektu ilgtermiņā, ne dažos mÄ"neÅ¡os pirms vÄ"lÄ"Å¡anām.