Par elektrību līdz gada beigām varēs maksāt pēc Starta un Pamata tarifa

Å…emot vÄ"rā izmaiņas likumdoÅ¡anā, kas paredz atlikt elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu mājsaimniecÄ«bām lÄ«dz 2015.gada 1.janvārim, no šā gada 1.aprīļa lÄ«dz gada beigām AS Latvenergo turpinās pārdot elektroenerÄ£iju atbilstoÅ¡i lÄ«dz Å¡im spÄ"kā esoÅ¡ajiem lÄ«gumiem un par Starta un Pamata tarifu.

Saeima Å¡odien pieņÄ"ma grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, kas nosaka, ka lÄ«dz gada beigām saglabāsies arÄ« lÄ«dz Å¡im spÄ"kā esošā norÄ"Ä·inu kārtÄ«ba un klients #1.aprīļa par pirmajām 1200 patÄ"rÄ"tajām kilovatstundām (kWh) norÄ"Ä·ināsies pÄ"c Starta tarifa, bet par pārÄ"jām - pÄ"c Pamata tarifa.

Latvenergo biznesa portālam Nozare.lv norādÄ«ja, ka, ja klients vÄ"las saņemt elektroenerÄ£iju pÄ"c jaunā tirgus lÄ«guma nosacÄ«jumiem, "Latvenergo" šādu iespÄ"ju nodroÅ¡inās. Plašāka informācija pieejama, sazinoties ar Latvenergo klientu servisu.

Tiem klientiem, kuri jau paspÄ"juÅ¡i izvÄ"lÄ"ties kādu no Elektrum produktiem un savu izvÄ"li apstiprinājuÅ¡i, Latvenergo jau ir nosÅ«tÄ«jusi informāciju, ka nodroÅ¡ina iespÄ"ju izmantot lÄ«gumā noteiktās tiesÄ«bas atteikties no noslÄ"gtā elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas lÄ«guma, tādÄ"jādi turpinot iegādāties elektroenerÄ£iju pÄ"c spÄ"kā esoÅ¡ajiem tarifiem un lÄ«dzÅ¡inÄ"jās norÄ"Ä·inu kārtÄ«bas.

Latvenergo komercdirektors Uldis Bariss skaidroja, ka Latvenergo klienti patlaban ir gandrÄ«z visas Latvijas mājsaimniecÄ«bas, tādÄ"ļ energokompānijas informatÄ«vajā kampaņā 2014.gada janvārÄ« un februārÄ« tika sniegta plaÅ¡a informācija par elektroenerÄ£ijas tirgu, tā darbÄ«bas principiem un piedāvātajām norÄ"Ä·inu iespÄ"jām.

"Kopā ar tobrÄ«d aktuāliem produktu piedāvājumiem nosÅ«tÄ«jām arÄ« informāciju par elektrÄ«bas cenu veidojoÅ¡ajām sastāvdaļām. Å Ä« informācija ikvienam mājsaimniecÄ«bu klientam bÅ«s noderÄ«ga arÄ« gada beigās, kad bÅ«s jāizvÄ"las starp jaunajiem produktiem un tirgotājiem, lai slÄ"gtu elektroenerÄ£ijas iegādes lÄ«gumu 2015.gadam," uzsvÄ"ra Bariss.

Latvenergo informācijas kanālos ir pieejama vispārÄ«ga tirgus informācija, kā arÄ« ikvienam klientam ir iespÄ"ja mājaslapā www.latvenergo.lv un klientu portālā www.e-latvenergo.lv sekot lÄ«dzi elektroenerÄ£ijas tirgus aktualitātÄ"m - cenai un tās ietekmÄ"joÅ¡u faktoru dinamikai. Portālā ikviens var iepazÄ«ties ar visām elektrÄ«bas cenu veidojošām komponentÄ"m.

Latvenergo atgādina, ka elektroenerÄ£ijas cena veido treÅ¡daļu no kopÄ"jā maksājuma par patÄ"rÄ"to elektroenerÄ£iju. ElektroenerÄ£ijas cenu nosaka tirgus darÄ«jumi elektroenerÄ£ijas biržā. Tie arÄ« ietekmÄ"s 2015.gada elektroenerÄ£ijas tirgus piedāvājumus.

Jau ziņots, ka Saeima Å¡odien galÄ«gajā lasÄ«jumā pieņÄ"ma grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecÄ«bām elektroenerÄ£ijas tirgu atvÄ"rs no 2015.gada 1.janvāra, nevis no šā gada 1.aprīļa, kā tas bija plānots iepriekÅ¡.

Vienlaikus Å¡ogad tiks saglabāti regulÄ"tie elektroenerÄ£ijas tarifi un mājsaimniecÄ«bas par elektrÄ«bu varÄ"s maksāt saskaņā ar lÄ«dzÅ¡inÄ"jiem nosacÄ«jumiem.

Viens no elektroenerÄ£ijas tirgotājiem Baltcom ir gatavs tiesāties par Saeimas Å¡odien pieņemto lÄ"mumu un komersants patlaban vÄ"rtÄ" situāciju un konsultÄ"jas ar juristiem.

Savukārt Igaunijas energokompānijas 220 Energia meitasuzņÄ"mums Latvijā SIA 220 EnerÄ£ija neprotestÄ"s pret Saeimas Å¡odien pieņemto lÄ"mumu. 220 EnerÄ£ija pauda cerÄ«bu, ka tirgus atvÄ"rÅ¡anas atlikÅ¡ana radÄ«s arÄ« ieguvumus, piemÄ"ram, tiks iegÅ«ts laiks, lai vÄ"lreiz pārskatÄ«tu Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas pamatprincipus.