Raidījums: Austrumu slimnīcas valde plāno apdrošināties par 10 miljoniem eiro

Bez atalgota darba palikuÅ¡o Valda Dombrovska (VienotÄ«ba) biroja vadÄ«tāju Olitu Augustovsku Å¡onedÄ"ļ iecÄ"la lidostas RÄ«ga valdÄ". Mediju kritika par VienotÄ«bas kārtÄ"jo bez konkursa ielikto savu cilvÄ"ku labi apmaksātā amatā ir nepatÄ«kamākais, kas Augustovskai bija jāpiedzÄ«vo, jo pret iespÄ"jamām kļūdām jaunajā amatā Augustovska ir apdroÅ¡ināta par 15 miljoniem eiro. ApdroÅ¡ināta gan nav viņas individuālā, bet gan visas valdes atbildÄ«ba, svÄ"tdien vÄ"sta TV3 raidÄ«jums Nekā personÄ«ga.

Å o rietumos starptautisko lielo kompāniju iecienÄ«to civiltiesiskās atbildÄ«bas apdroÅ¡ināšanu nu cenÅ¡as pārņemt arÄ« valsts un paÅ¡valdÄ«bu uzņÄ"mumi Latvijā. Pret miljonu vÄ"rtām prasÄ«bām patlaban cenÅ¡as nodroÅ¡ināties RÄ«gas Austrumu klÄ«niskā universitātes slimnÄ«cas vadÄ«ba.

Informācija par Austrumu klÄ«niskā slimnÄ«cas valdes plāniem apdroÅ¡ināties pret savām kļūdām pirmo reizi parādās Iepirkuma uzraudzÄ«bas biroja mājas lapā, bet iespaidÄ«gā summa - 10 miljoni, par kādu menedžments plāno apdroÅ¡ināties, dokumentā minÄ"ta netiek.

Austrumu slimnÄ«ca saviem trim valdes locekļiem konkursā, kas noslÄ"dzās Å¡onedÄ"ļ, meklÄ"ja apdroÅ¡ināšanas kompānijas vai brokerus, kas bÅ«tu gatavas atlÄ«dzināt amatpersonu kļūdu radÄ«tus 10 miljonu lielus zaudÄ"jumus. Proti, ja kāds pret Viesturu Boku, Anitu Slokenbergu vai Imantu Rezebergu vÄ"rstos tiesā, tad apdroÅ¡inātājs, apmaksātu amatpersonām kā advokātu izdevumus, tā iespÄ"jamo tiesas piespriesto kompensāciju. 

Par miljonu vÄ"rtām tiesvedÄ«bām, kurās iepriekÅ¡ bÅ«tu ierauta Austrumu slimnÄ«ca nav zināms. Tāpat nav ziņu, ka tai nākotnÄ" bÅ«tu gaidāmas kādas nepatikÅ¡anas, kas no valdes locekļu privātajiem lÄ«dzekļiem prasÄ«tu grandiozas summas. Taču valde kā mantru atkārto auditoru un juristu teikto, ka slimnÄ«cas riski pieaugot un tāpÄ"c tā gatava tÄ"rÄ"t desmitus tÅ«kstoÅ¡us, lai šādu polisi iegādātos.

Austrumu slimnÄ«cas valdi ieceļ VeselÄ«bas ministrija. Tai bÅ«tu jāzina, par kādiem riskiem satraukusies slimnÄ«cas vadÄ«ba. TomÄ"r par viņu plāniem, ministrijas augstākā vadÄ«ba neko nezina. "Visi jautājumi jums jājautā valsts sekretāram , jo viņš uzrauga kapitālsabiedrÄ«bu darbÄ«bu," raidÄ«jumam saka veselÄ«bas ministre IngrÄ«da Circene (VienotÄ«ba). Savukārt VeselÄ«bas ministrijas valsts sekretārs Linards Muciņš pieprasÄ«jis valdei informāciju saistÄ«bā ar mÄ"rÄ·iem apdroÅ¡ināties par 10 miljoniem.

Nekā personÄ«ga noskaidrojis, ka patlaban spÄ"kā ir Latvenergo valdes civiltiesiskās atbildÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polise par 15 miljoniem eiro. Par tādu paÅ¡u summu apdroÅ¡ināts starptautiskās lidostas RÄ«ga augstākais menedžments. Ministru kabinets pÄ"rn par 14 miljoniem eiro atļāvis apdroÅ¡ināt arÄ« Privatizācijas aÄ£entÅ«ras valdes locekļu atbildÄ«bu.

GandrÄ«z visos gadÄ«jumos apdroÅ¡inātājs ir vai nu SIA Marsh vai Dānijas Allianz Global Corporate & Specialty, vai abi kopā. ApdroÅ¡inātās valdes lemj par desmitiem, pat simtiem miljonu darÄ«jumiem, un risku apdroÅ¡ināšanu var saprast. SlimnÄ«ca turpretim veic sociālo funkciju, un no tās neviens peļņu neprasa. Nav dzirdÄ"ts arÄ« ,ka no ārstniecÄ«bas iestādes kādam tiesvedÄ«bas ceļā bÅ«tu izdevies piedzÄ«t kaut miljonu. Bet apdroÅ¡ināties pret krimināliem pārkāpumiem ar šādu polisi nevar.

"Es jutÄ«Å¡os drošāk no tāda viedokļa, ka manas kļūdas, ja tādas bÅ«s, bÅ«s apdroÅ¡inātas un valsts necietÄ«s no tā. Jo 10 miljonu darÄ«jums, piemÄ"ram, kur es nokļūdos un piedziņa no manis, bÅ«tu problemātiska, nu praktiski neiespÄ"jama," saka RÄ«gas Austrumu klÄ«niskās universitātes slimnÄ«cas valdes loceklis Imants Rezebergs.