Zanders: Mobilizācija

TÄ"mā "ko Krievijas agresija pret Ukrainu nozÄ«mÄ" Lavijai?", Å¡Ä·iet, esam nedaudz iesprÅ«duÅ¡i. No vienas puses, retais noliegs problÄ"mas nozÄ«mi, bet, no otras puses, nekur tālāk par bažām vai nedaudz apokaliptiskām noskaņām arÄ« netiekam.

LÄ«dz ar to, ja mÄ"Ä£inām uztaustÄ«t kādus konkrÄ"tus jautājumus un atbildes, pirmais, pie kura nonākam, ir - kā mums veicas ar ekspertiem droÅ¡Ä«bas jautājumos? Proti, Å¡obrÄ«d tÄ"mu negribot ir monopolizÄ"juÅ¡i sociālo zinātņu un radoÅ¡o profesiju pārstāvji. Tā nebÅ«tu problÄ"ma, ja vien diemžÄ"l arvien bÅ«tiskāki nekļūtu ļoti praktiski, ar valsts aizsardzÄ«bu un iekÅ¡Ä"jo droÅ¡Ä«bu saistÄ«ti jautājumi. Mazliet kaÅ¡Ä·Ä«gi izsakoties, ir, protams, brÄ«niÅ¡Ä·Ä«gi iztirzāt Kremļa retorikas smalkumus, tomÄ"r vienā brÄ«dÄ« gribas arÄ« zināt, vai ir vÄ"l kāds variants paralÄ"li lÄ"mumam brÄ«dÄ« x steidzÄ«gi notÄ«ties no Å¡Ä«s valsts. Tas nav pārmetums mÅ«su AizsardzÄ«bas ministrijai vai NBS cilvÄ"kiem, jo, pirmkārt, nevar teikt, ka viņi nerunātu, otrkārt, situācija ir nepierasta. VienkārÅ¡i bÅ«tu jauki, ja sabiedrÄ«bu vairāk uzrunātu cilvÄ"ki, kuri ko saprot no militārajām un civilās aizsardzÄ«bas lietām.

Otrkārt, ieteicams bÅ«tu mÅ«su droÅ¡Ä«bas spÄ"kiem atsvaidzināt savu t.s. sabiedrisko attiecÄ«bu stratÄ"Ä£iju, jo - tikpat skaidra kā nepiecieÅ¡amÄ«ba palielināt finansÄ"jumu Å¡iem spÄ"kiem ir arÄ« cilvÄ"ku skepse par to, kā tiek izlietota budžeta nauda. Citiem vārdiem sakot, AM, NBS, Zemessardzei, robežsargiem utt. vajadzÄ"tu panākt tādu uzticamÄ«bas lÄ«meni, lai ļaudis nespļautu zili zaļu par papildu naudu "militāristiem", kuru "izzags kā vienmÄ"r Å¡ajā valstÄ«". Saprotams, ka grÅ«tÄ«bas rada tas, ka Å¡ajā sfÄ"rā objektÄ«vi ir zināmi informācijas ierobežojumi, tomÄ"r uzdevums nav arÄ« bezcerÄ«gs.

TreÅ¡kārt, ja runa ir par palielināta finansÄ"juma "adresātiem", tad Å¡obrÄ«d visnopietnāk, Å¡Ä·iet, bÅ«tu jāpievÄ"rÅ¡as kiberdroÅ¡Ä«bai. Mazliet vulgarizÄ"jot - diez vai tuvākā gada pusotra laikā sagaidÄ«sim Krievijas tankus Å¡Ä·Ä"rsojam robežu, toties mÄ"Ä£inājumus paralizÄ"t mÅ«su banku, energosistÄ"mu utt. gan, turklāt, lai izteiktu šādu prognozi, nav jābÅ«t nervozam cilvÄ"kam. Pirmkārt, tādus mÄ"Ä£inājumus Baltija jau ir piedzÄ«vojusi, otrkārt, kiberuzbrukumu "žanrs" uzbrucÄ"jam ir ļoti izdevÄ«gs, jo var sasniegt daudz arÄ« bez "boots at the ground".

Ceturtkārt, nemānÄ«sim sevi ar cerÄ«bu, ka Krievija "nomierināsies" (piemÄ"ram, naftas cenu krituma vai citu ekonomisko problÄ"mu dÄ"ļ). TieÅ¡i otrādi - jo lielākas bÅ«s tās problÄ"mas, jo agresÄ«vāka tā kļūs. LÄ«dz ar to mÄ"s esam principiāli jaunā situācijā tuvākā gada - triju perspektÄ«vā. Jācer, ka to saprot arÄ« mÅ«su politiÄ·i, kuri nevis ierasti sacentÄ«sies priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu vairāksolÄ«Å¡anā, ko var atļauties (lai cik tas kaitinoÅ¡i) miera laikos, bet domās un rÄ«kosies kategorijās, kā saglabāt Å¡Ä«s valsts neatkarÄ«bu. RespektÄ«vi, partijām tuvākajos mÄ"neÅ¡os ir jāpiedāvā nevis klasiskās programmas "kaut ko par visu", bet precÄ«zi priekÅ¡likumi Latvijas kā valsts vājo vietu aizsardzÄ«bai.