papildināts (17:29) - Elektroenerģijas tirgus atvēršanu atliks līdz nākamā gada sākumam

ElektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju tomÄ"r atliks lÄ«dz 2015.gada 1.janvārim - par to pirmdien vienojusies koalÄ«cija.

LÄ«dz ar Å¡o vienoÅ¡anos koalÄ«cijas partneri rosina grozÄ«jumus EnerÄ£Ä"tikas likumā, lai lÄ«dz 1.janvārim atliktu elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju mājsaimniecÄ«bām. Atlikt to uz vÄ"l vÄ"lāku termiņu neļauj Eiropas SavienÄ«bas regulÄ"jums.

Premjerministre Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) skaidroja, ka lÄ"mums par elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas atlikÅ¡anu pieņemts saistÄ«bā ar sabiedrÄ«bas bažām par elektroenerÄ£ijas tarifu kāpumu. LÄ«dz 1.janvārim, kas tas tomÄ"r notiks, valdÄ«ba cer rast citus ceļus, kā Å¡o izmaksu pieaugumu kompensÄ"t arÄ« pensionāriem un citem, kuriem patlaban ministriju aprÄ"Ä·inos elektroenerÄ£ijas tarigu pieauguma kompensācijas nav paredzÄ"tas. Tās paÅ¡laik ir ieplānotas trÅ«cÄ«gākajiem un mazturÄ«gajiem iedzÄ«votājiem, kā arÄ« daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m.

Savukārt uz jautājumu, kas tiks darÄ«ts gadÄ«jumā, ja Latvenergo vÄ"rsÄ«sies regulatorā, prasot jau iepriekÅ¡ minÄ"to tarifu paaugstinājumu, premjere vien bilda - "tad arÄ« to risināsim.".

Vienlaikus LabklājÄ«bas ministrija un Ekonomikas ministrija beidzot vienojušās par to, kurÅ¡ atbildÄ"s par kompensācijas mehānismu, kā noteiktām iedzÄ«votāju grupām kompensÄ"t elektroenerÄ£ijas cenu pieaugumu. AttiecÄ«gus noteikumus, paredzot kompensāciju aprÄ"Ä·inu un iekļauÅ¡anu rÄ"Ä·inā deleÄ£Ä"t elektroenerÄ£ijas piegādātājam, otrdien plānots pieņemt valdÄ«bā, pavÄ"stÄ«ja labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienÄ«ba). 

Jau ziņots, ka Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja un VienotÄ«bas lÄ«dere Solvita Ä€boltiņa, kā iemeslu minot notikumus Ukrainā, pirmdien koalÄ«cijas padomes sÄ"dÄ" aicinās partnerus vienoties par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas atlikÅ¡anu.

VÄ"stÄ«ts arÄ«, ka Saeima ir pieņÄ"musi grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot elektroenerÄ£ijas tirgus pilnÄ«gu atvÄ"rÅ¡anu no 2014.gada 1.aprīļa. Å…emot vÄ"rā, ka elektroenerÄ£ijas sadārdzinājums mājsaimniecÄ«bām var bÅ«t pat aptuveni 40%, tika paredzÄ"ts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdÄ«bas lÄ"mumiem, kuri pasliktina Latvijas iedzÄ«votāju dzÄ«ves lÄ«meni, tostarp arÄ« elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu.

TikmÄ"r elektroenerÄ£ijas tirgotāja Enefit valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Bethers jau uzsvÄ"ris - politiÄ·u spÄ"lÄ"Å¡anās ar tirgus atvÄ"rÅ¡anas datumu mājsaimniecÄ«bām nekādā veidā neatrisinās paredzamo cenu kāpumu.

Pievienotas 2. līdz 5.rindkopas